Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Δικαιοπραξίες ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές


Πυθαγόρας Χ. Βαρδίκος
 Βουλευτής Ν. Σάμου - ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Αθήνα,  5 Οκτωβρίου  2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δικαιοπραξίες ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές

            Το ζήτημα των δικαιοπραξιών σε ακίνητα στις παραμεθόριες περιοχές αναδεικνύει με επιστολή του προς τους Υπουργούς Άμυνας και Δικαιοσύνης, ο Βουλευτής Σάμου Πυθαγόρας Χ. Βαρδίκος.


          Σύμφωνα με το νόμο 1892/1990, εξαιρούνται από την απαγόρευση δικαιοπραξιών σε ακίνητα στις παραμεθόριες περιοχές, οι συμβάσεις γονικής παροχής και οι μισθώσεις μέχρι 6 έτη. Έλληνες, ομογενείς, Κύπριοι και πολίτες της Ε.Ε. μπορούν να ζητήσουν την άρση της απαγόρευσης, κυρίως για τις μισθώσεις πέραν των 6 ετών, από μια Επιτροπή που ορίζεται από το άρθρο 26 του ίδιου νόμου. Μεγάλος αριθμός όμως μικροεπιχειρηματιών που ενοικιάζουν την επαγγελματική τους στέγη, αγνοούν ή αμελούν την 6ετία, δεν προσφεύγουν στην Επιτροπή με αποτέλεσμα η μίσθωσή τους να ακυρώνεται.


          Στο άρθρο 27, με απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 26 που εγκρίνει ο Υπουργός Άμυνας, επιτρέπεται η άρση των απαγορεύσεων του άρθρου 25 για ορισμένες κατηγορίες δικαιοπραξιών.


          Ο Βουλευτής αιτείται την αντιμετώπιση του θέματος -μετά από συνεννόηση των αρμόδιων υπουργών- είτε στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, είτε με απόφαση της Επιτροπής του Άρθρου 26 και έγκριση του Υπουργού Άμυνας.


          Τα παραπάνω αποτελούν αίτημα τόσο του Επιμελητηρίου, όσο και των Εμπορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου.




Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, σας επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.



ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Χ. ΒΑΡΔΙΚΟΣ



ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΣΑΜΟΥ – ΠΑ.ΣΟ.Κ.







Προς: Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ε. Βενιζέλο
            Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Χ. Καστανίδη 

Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2010
ΘΕΜΑ: Δικαιοπραξίες ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές

 Κύριοι Υπουργοί,
            Ο νόμος 1892 του 1990, στο άρθρο 25 απαγορεύει κάθε δικαιοπραξία που αφορά ακίνητα στις παραμεθόριες περιοχές. Εξαιρεί τις συμβάσεις γονικής παροχής και τις μισθώσεις μέχρι 6 έτη.
            Έλληνες, ομογενείς, Κύπριοι και πολίτες της Ε.Ε. μπορούν να ζητήσουν την άρση της απαγόρευσης, κυρίως για τις μισθώσεις πέρα των 6 ετών , από μια επιτροπή που ορίζεται από το άρθρο 26 του ίδιου νόμου.
            Ευνόητοι οι λόγοι αυτής της απαγόρευσης για το 1990. Σήμερα οι συνθήκες έχουν αλλάξει.
            Δημιουργείται όμως, ένα οξύτατο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, γιατί μικροεπιχειρηματίες κυρίως, που ενοικιάζουν την επαγγελματική τους στέγη, αγνοούν ή αμελούν την 6ετία, δεν προσφεύγουν στην Επιτροπή του άρθρου 26 που αν προσέφευγαν θα έπαιρναν έτσι και αλλιώς την άρση της απαγόρευσης, οπότε η μίσθωσή τους ακυρώνεται και  οι  ιδιοκτήτες τους 
βγάζουν έξω ή τους ζητούν υπέρογκες αυξήσεις στο ενοίκιο, κάτι που ο νόμος το απαγορεύει, γιατί προστατεύεται η επαγγελματική στέγη.
            Στο άρθρο 27, με απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 26 που εγκρίνει ο Υπουργός Άμυνας, επιτρέπεται η άρση των απαγορεύσεων του άρθρου 25 για ορισμένες κατηγορίες δικαιοπραξιών.
            Παρακαλώ, συνεννοηθείτε και επιλέξτε:
§         Είτε με άρθρο στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης
§         Είτε με απόφαση της Επιτροπής του Άρθρου 26 και έγκριση του Υπουργού Άμυνας,
όσο γίνεται ταχύτερα, να δώσετε την επιθυμητή λύση καθώς δεκάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν.
            Τα παραπάνω ζητούν το Επιμελητήριο, οι Εμπορικοί Σύλλογοι και ο Δικηγορικός Σύλλογος.
 Με εξαιρετικά φιλικούς χαιρετισμούς,

Δεν υπάρχουν σχόλια: