Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15-4-2010

Πυθαγόρας Χ. Βαρδίκος

Βουλευτής Ν. Σάμου - ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Αθήνα, 15 Απριλίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ

ΠΥΘΑΓΟΡΑ Χ. ΒΑΡΔΙΚΟΥ

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ:

«Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης,

αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις»

Επί της Αρχής τα είπαμε.

Χαρακτήρισα μάλιστα το νομοσχέδιο ιστορικό και εξέφρασα και την ευχή να μην ξαναψηφιστούν άλλες φορολογικές ρυθμίσεις, καθώς μ’ αυτές δίνουμε το μήνυμα «μην πληρώνετε σήμερα και περισσότερα, αφού μπορείτε να πληρώσετε αύριο και λιγότερα».

Αυτά επί της Αρχής. Τώρα στα Άρθρα θέλω να μιλήσω για ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τον νομό μου, γνωστό στο Υπουργείο Οικονομικών. Έχω ήδη συναντήσει, για τον λόγο αυτό, δύο φορές τον υπουργό, μια φορά τον Υφυπουργό. Μ’ αυτόν τον ξεκίνησα και ήλπιζα να το τελειώσω το θέμα πάλι με τον Υφυπουργό.

Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου όταν έχτιζε τις εγκαταστάσεις της, τη δεκαετία του 1930, πήγε στις πιο φτηνές περιοχές, τις παραθαλάσσιες, καθώς εκεί τα χωράφια δεν είχαν αξία και περιοχές εκτός σχεδίων πόλης. Εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων για τις εγκαταστάσεις, τα γραφεία και τους αποθηκευτικούς χώρους.

Σήμερα ο τουρισμός έχει απογειώσει τις τιμές στα παραθαλάσσια, έχουν επεκταθεί τα σχέδια πόλης και έχουν συμπεριλάβει τις εκτάσεις στο Βαθύ και το Καρλόβασι της ΕΟΣΣ και έτσι η αξία τους έφτασε στα ύψη. Χωρίς καμιά απόδοση ή αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων, καλούνται τώρα να πληρώσουν για βιομηχανικές και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, τεράστιο για τις δυνατότητές τους Φ.Μ.Α.Π. Κι αυτό λόγω τουρισμού, ενώ πρόκειται για συνεταιριστική οργάνωση.

Μια οργάνωση με 4.000 μέλη κινδυνεύει να καταστεί προβληματική από το κράτος και σε λίγο όπως συμβαίνει με την συντριπτική πλειοψηφία των συνεταιρισμών θα ζητάει για να επιζήσει, κρατική ενίσχυση. Η ιδανική λύση βρίσκεται σε δύο λέξεις «και συνεταιριστικές» που θα μπορούσαν να προστεθούν στο ΙΑ της παραγράφου 1 στο Άρθρο 29, Απαλλαγές από το φόρο. Ώστε το ΙΑ να γίνει: «Απαλλάσσονται από το φόρο τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται από τα ΝΠΔΔ, τα κάθε είδους ταμεία ή οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, τις συνδικαλιστικές», εδώ είναι οι δύο λέξεις οι δικές μου, «και συνεταιριστικές οργανώσεις, την Αρχαιολογική Εταιρία και την Τράπεζα της Ελλάδος».

Κύριε Υπουργέ, αναφέρομαι σ’ ένα θέμα που το γνωρίζετε. Κατανοώ την αναγκαιότητα να μην υπάρξουν τέτοιου είδους εξαιρέσεις, γιατί, ως είθισται, αν αρχίσουμε οι εξαιρέσεις, μετά δεν θα σταματήσουμε πουθενά.

Ας δοθεί κατεύθυνση από το υπουργείο, να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες τέτοιων εγκαταστάσεων έτσι ώστε έμμεσα να ελαττωθεί ο ΦΜΑΠ. Ξέρω τη διαδικασία, πρέπει να ενεργοποιηθούν τοπικές επιτροπές. Αν υπάρχει όμως μια τέτοια κατεύθυνση από το Υπουργείο θα μπορούν να γίνουν οι διαδικασίες και να έχουν και αίσιο αποτέλεσμα.

Η αύξηση της τιμής αυτών των εκτάσεων οφείλεται στον τουρισμό. Οι εγκαταστάσεις όμως αυτές δεν είναι τουριστικές, είναι βιομηχανικές, για την παραγωγή ενός προϊόντος που εξάγεται κατά 70%.

Ο Συνεταιρισμός είναι στο πορτοκαλί. Αν πάει στο κόκκινο θα πάνε περίπατο οι βιομηχανικές και οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. Τη θέση τους θα πάρουν πιθανώς μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οπότε τότε σωστά θα εισπράττει το ελληνικό δημόσιο τον υψηλό φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Δεν θα υπάρχει όμως η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, με τις 4.000 των συνεταιρισμένων αγροτών.

Είμαι βέβαιος πως κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου.

Δεν ζητώ εξαιρέσεις για ξενοδοχεία, για μεγάλες επιχειρήσεις, για οργανισμούς αλλά για συνεταιρισμό που εξάγει το 70% της παραγωγής του στο εξωτερικό.

Συνεταιρισμό που δεν είναι κρατικοδίαιτος. Μην τον καταστήσει όμως το κράτος.

Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: