Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Δελτίο Τύπου Βουλευτή Σάμου Πυθαγόρα Χ. Βαρδίκου 29-09-2020


Πυθαγόρας Χ. Βαρδίκος



 Βουλευτής Ν. Σάμου - ΠΑ.ΣΟ.Κ.







Αθήνα,  29 Σεπτεμβρίου  2010
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Προτάσεις βουλευτή για το Πρόγραμμα Δακοκτονίας

          Τις Προτάσεις του για το πρόγραμμα δακοκτονίας, κατέθεσε με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη, ο Βουλευτής Σάμου Πυθαγόρας Χ. Βαρδίκος.
          Αναλυτικά, ο Βουλευτής προτείνει:
1.      Ο τρόπος εκτέλεσης της εργασίας (εργολαβικά ή με τοπικά συνεργεία) να αποφασίζεται από την αρμόδια Υπηρεσία, καθώς σήμερα αποφασίζουν τοπικοί παράγοντες και με κριτήρια που δεν είναι πάντα τα ενδεδειγμένα.
2.      Το προσωπικό των τοπικών συνεργείων να το ορίζουν οι Συνεταιρισμοί.
3.      Οι παγιδοθέτες που μέχρι σήμερα ορίζονται από την Τ.Α. να αντικατασταθούν με εποχικό προσωπικό (π.χ. τεχνολόγοι Γεωπονίας) ή δυνατόν με συμβάσεις έργου.
4.      Για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τη μείωση του προσωπικού  προτείνεται η επέκταση της εργολαβικής εκτέλεσης ψεκασμών σε όμορες περιοχές, η αντικατάσταση κάποιων παγιδοθετών από Τομεάρχες, η μη πρόσληψη οριοδεικτών όπου εφαρμόζεται το σύστημα GPS-GIS και η μείωση του αριθμού των ψεκασμών από 8 σε 6 σε κάποια τοπικά συνεργεία με ταυτόχρονη αύξηση των ημερών ψεκασμού από 7 σε 8.
5.      Το Υπουργείο κεντρικά να προμηθεύεται τα εντομοκτόνα υλικά για να υπάρχει έλεγχος και να αποφεύγονται καθυστερήσεις.
6.      Να θεσπιστούν προδιαγραφές για τους εργολάβους δακοκτονίας και τους χειριστές ψεκαστικών μηχανημάτων και να συνταχθούν υποδείγματα διακήρυξης και σύμβασης εργολαβικής εκτέλεσης ψεκασμών.
          Ο βουλευτής ολοκληρώνει την επιστολή του επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη να λειτουργήσει ο θεσμός για την ποιοτική αναβάθμιση του ελαιολάδου και τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων.


ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Χ. ΒΑΡΔΙΚΟΣ


Βουλευτής Ν. Σάμου – ΠΑ.ΣΟ.Κ
Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
          κ. Κώστα Σκανδαλίδη
 Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2010
 ΘΕΜΑ: «Πρόγραμμα Δακοκτονίας»

Αγαπητέ Υπουργέ,
          Δεχτείτε τις ευχές μου για ότι καλύτερο και για κάθε επιτυχία στο έργο που αναλάβατε.
          Για το πρόγραμμα δακοκτονίας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:
·         Ο τρόπος εκτέλεσης της εργασίας (εργολαβικά ή με τοπικά συνεργεία) να αποφασίζεται από την αρμόδια Υπηρεσία. Σήμερα αποφασίζουν τοπικοί παράγοντες με κριτήρια που δεν είναι πάντα τα ενδεδειγμένα...
·         Το προσωπικό των τοπικών συνεργείων να το ορίζουν οι Συνεταιρισμοί.
·         Οι παγιδοθέτες που μέχρι σήμερα ορίζονται από την Τ.Α. να αντικατασταθούν με εποχικό προσωπικό (π.χ. τεχνολόγοι Γεωπονίας) ή δυνατόν με συμβάσεις έργου.
·         Για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τη μείωση του προσωπικού θα πρότεινα επέκταση της εργολαβικής εκτέλεσης ψεκασμών σε όμορες περιοχές, αντικατάσταση κάποιων παγιδοθετών από Τομεάρχες, μη πρόσληψη οριοδεικτών όπου εφαρμόζεται το σύστημα GPS-GIS και τη μείωση του αριθμού των ψεκασμών από 8 σε 6 σε κάποια τοπικά συνεργεία με ταυτόχρονη αύξηση των ημερών ψεκασμού από 7 σε 8.
·         Το Υπουργείο κεντρικά να προμηθεύεται τα εντομοκτόνα υλικά για να υπάρχει έλεγχος και να αποφεύγονται καθυστερήσεις.
·         Να θεσπιστούν προδιαγραφές για τους εργολάβους δακοκτονίας και τους χειριστές ψεκαστικών μηχανημάτων και να συνταχθούν υποδείγματα διακήρυξης και σύμβασης εργολαβικής εκτέλεσης ψεκασμών.

          Είναι ανάγκη να λειτουργήσει ο θεσμός για την ποιοτική αναβάθμιση του ελαιολάδου και τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων.

 Με εξαιρετικά φιλικούς χαιρετισμούς,
 Ο Βουλευτής Σάμου
                                                          Πυθαγόρας X. Βαρδίκος


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: