Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2009

Τον «Θησέα 2» προωθεί εν μέσω θέρους η κυβέρνηση


Των Ελλης Tριανταφυλλου - Εφης Xατζηιωαννιδου

Το πράσινο φως για την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ 2» από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν περίπου 25.000 νέα έργα, ύψους 3,5 δισ. ευρώ από την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, έδωσε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή. Παρότι προηγήθηκε πολύμηνη προετοιμασία, η παρουσίαση εν μέσω θέρους του προγράμματος, σε συνδυασμό με τη γενικότερη κινητικότητα, ανατροφοδότησε τη συζήτηση περί ενδεχόμενης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Αλλωστε, για δεύτερη συνεχή ημέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος αρκέστηκε να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της, ενώ ο βουλευτής Λάρισας Μάξ. Χαρακόπουλος εκτίμησε ότι είναι υπαρκτό το δίλημμα για εκλογές το φθινόπωρο.

Στην Κυβερνητική Επιτροπή, πάντως, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες φάνηκε να προβληματίζει κατά προτεραιότητα την κυβέρνηση είναι τα οικονομικά δεδομένα, καθώς πέραν της πορείας των εσόδων, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση του κρατικού κορβανά από τους μαζικούς εμβολιασμούς για τη νέα γρίπη. Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει αύριο της Διυπουργικής Επιτροπής για τη νέα γρίπη, σηματοδοτώντας την απόφασή του να ηγηθεί της προετοιμασίας για αντιμετώπιση πιθανής πανδημίας.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ 1» βοήθησε την Αυτοδιοίκηση να κάνει αναπτυξιακά έργα, με πλήρη διαφάνεια, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι μέχρι και το τελευταίο ευρώ εμφανίζεται στον δικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ υπενθύμισε ότι μεταξύ 2005 και 2009 δόθηκαν 3,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Οπως είπε, μέχρι στιγμής από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ 1» έχουν συμβασιοποιηθεί 20.700 έργα, που καλύπτουν 3,2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 92% του συνόλου του προγράμματος, και έχουν τελειώσει 7.000 έργα. Ο κ. Παυλόπουλος κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι είχαν οδηγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κομματικοποίηση, τον μαρασμό και την αδιαφάνεια, σημειώνοντας ότι όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση η Ν.Δ. το 2004 ίσχυε το πρόγραμμα ΕΠΤΑ, που έδωσε 1,7 δισ. ευρώ με πλήρη αδιαφάνεια. Ακόμη ευχαρίστησε τον υφυπουργό Θανάση Νάκο, γιατί αφιέρωσε τον περισσότερο καιρό της υπουργικής θητείας του σε αυτόν τον τομέα. Από την πλευρά του, ο κ. Νάκος εξήγγειλε την άμεση έναρξη μιας νέας γενιάς έργων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οποία θα τονώσουν την αγορά σε μια περίοδο δύσκολη οικονομικά.

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες του υπευθύνου του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Ρόβλια ότι το πρώτο εξάμηνο του 2009 έχουν προσληφθεί 65.000 άτομα στον δημόσιο τομέα, συμβασιούχοι και μόνιμοι, έναντι 48.000 το πρώτο εξάμηνο του 2008, ο κ. Νάκος είπε ότι πρόκειται για ψεύδη.


πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: