ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ απευθυνόμενος στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις:
Για τη συμφωνία SWIFT
Η πρώτη μου σκληρή αλήθεια είναι η εξής: με το SWIFT βρισκόμαστε σε μία σημαντική καμπή που θα είναι κρίσιμη για τις σχέσεις ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Το Κοινοβούλιο είχε ζητήσει πλήρη συνεργασία από πέρυσι τον Νοέμβριο. Τελικά, δεν μας δόθηκε αρκετός χρόνος. Η Συνθήκη της Λισαβόνας άλλαξε την ισορροπία των δυνάμεων στην Ένωση. Όλοι πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας από το γεγονός αυτό. Υπερασπιζόμαστε τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών μας και έχουμε συναίσθηση της σημασίας που έχει η συμφωνία αυτή. Η απάντηση είναι: έχει μεγάλη σημασία να μιλάμε εκτός Ευρώπης με μια φωνή. Πρέπει να βρούμε από κοινού μια λύση και να την εγκρίνουμε μαζί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο. Τώρα και στο μέλλον θα υπάρξουν πολύ χειρότερες λύσεις για εμάς εάν οι διμερείς συμφωνίες αντικαταστήσουν την κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση. Παρακαλώ θυμηθείτε το.
Η Ευρώπη το 2020
Η δεύτερη σκληρή αλήθεια: αντιμετωπίζουμε υπερβολικά ελλείμματα και έχουμε μόνο 1% ανάπτυξη. Δεν μπορούμε σε δέκα χρόνια να συμφωνήσουμε ότι η στρατηγική μας για το 2020 απέτυχε και χρειαζόμαστε μια καινούργια στρατηγική για το 2030!Η σωστή απάντηση είναι: Η στρατηγική για το 2020 πρέπει να είναι συγκεκριμένη, δεσμευτική και στοχευμένη όπως ήταν εκείνη του 1992 για την Ενιαία Εσωτερική Αγορά. Χρειαζόμαστε σχέδιο και σαφείς κατευθύνσεις. Μπορεί να βγαίνουμε από την οικονομική κρίση, αλλά αντιμετωπίζουμε υπερβολικά ελλείμματα. Η σταθερότητα της Ευρωζώνης, κάθε ξεχωριστής χώρας σε αυτή, είναι σημαντική. Είναι σημαντική και για εκείνους που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ευρωζώνη στο μέλλον. Πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη.
Πρέπει να συζητήσουμε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Κοινότητας. Πριν από 60 χρόνια ο Ρομπέρ Σουμάν ζήτησε να αρθεί η κυριαρχία στην ενέργεια. Πρέπει να κάνουμε το ίδιο και στον 21ο αιώνα. Πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση, στις νέες τεχνολογίες, στο ανθρώπινο κεφάλαιό μας, στη καινοτομία. Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε τις απασχολήσεις του μέλλοντος!.
Η τρίτη σκληρή αλήθεια είναι: η μέθοδος του ανοιχτού συντονισμού απέτυχε!Η σωστή απάντηση είναι: πρέπει να επιστρέψουμε στη μέθοδο που κάποτε λειτουργούσε, στην κοινοτική μέθοδο.
Η τέταρτη σκληρή αλήθεια: χάσαμε την τεχνολογική επανάσταση στο τέλος του 20ου αιώνα. Εάν αποτύχουμε, θα είναι γιατί ακόμα θα μιλάμε για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο τη στιγμή που η ΤΑΤΑ θα κάνει μαζική παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.Η σωστή απάντηση είναι: πρέπει να τεθούμε στην πρωτοπορεία της πράσινης οικονομικής επανάστασης. Έχουμε και την τεχνογνωσία και την τεχνολογία. Έχουμε ακόμη μια μικρή ευκαιρία προτού μας ξεπεράσουν οι άλλοι στην πράσινη τεχνολογία.
Αϊτή:Η τελευταία μου σκληρή αλήθεια: το πρόβλημα ήταν ο συντονισμός, η αλληλεπικάλυψη και η διοικητική μέριμνα.Η σωστή απάντηση είναι: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμα που ενέκρινε αυτή την εβδομάδα ζητεί τη δημιουργία μιας πραγματικής, ανεξάρτητης, μόνιμης Δύναμης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας.
Συμπέρασμα
Επιτρέψτε μου να παραφράσω το περίφημο ρητό του Μαρκ Τουαίν: "οι αναφορές για τον θάνατο της Ευρώπης είναι σαφώς υπερβολικές". Η Ευρώπη με τη Συνθήκη της Λισαβόνας είναι ακόμη ισχυρότερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου