Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

SWIFT: ΤΟ ΕΚ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ


ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

EUROPE DIRECT

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Το ΕΚ αρνήθηκε σήμερα, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, να δώσει τη συγκατάθεσή του στην προσωρινή συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για τη μεταβίβαση τραπεζικών δεδομένων του συστήματος SWIFT εκφράζοντας ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την αναλογικότητα και τον αμοιβαία χαρακτήρα της. Η συμφωνία καθίσταται έτσι νομικά άκυρη και το ΕΚ προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για μία νέα συμφωνία.

Το ψήφισμα με το οποίο απερρίφθη η συμφωνία εγκρίθηκε με 378 ψήφους έναντι 196 και 31 αποχές. Με το ίδιο ψήφισμα καλούνται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών να αρχίσουν την προετοιμασία μιας πιο μακροπρόθεσμης συμφωνίας με τις ΗΠΑ και οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και ειδικότερα το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Η πρόταση που κατέθεσαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η ομάδα "Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές" για αναβολή της ψηφοφορίας επίσης απερρίφθη με 305 ψήφους έναντι 290 και 14 αποχές.

"Το συμβούλιο δεν επέμεινε αρκετά στην προστασία των δεδομένων" σημείωσε η εισηγήτρια, Jeanine Hennis-Plasschaert (Φιλελεύθεροι, Ολλανδία) που σημείωσε ότι οι κανόνες για τη μεταβίβαση και φύλαξη των στοιχείων που περιέχει η συμφωνία δεν πληρούν τον όρο της αναλογικότητας μεταξύ του επιδιωκόμενου σκοπού που είναι η ασφάλεια και των μέσων που επιτρέπει για την επίτευξή του.Για να συνεχίσουν να ανταλλάσουν στοιχεία σχετικά με χρηματοπιστωτικές συναλλαγές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας η ΕΕ και η οι ΗΠΑ θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την Συμφωνία περί Αμοιβαίας Νομικής Συνδρομής, που επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων εντός του πλαισίου που ορίζει η νομοθεσία κάθε κράτους-μέλους.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες, με επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΕΚ, Jerzy Buzek, ότι θα υιοθετήσει σχέδιο διαπραγματευτικού πλαισίου για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία "εντός των ερχόμενων εβδομάδων", σημειώνοντας ότι οι κανόνες αυτοί "θα αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες που εκφράσθηκαν από το ΕΚ και το Συμβούλιο" και θα διασφαλίζουν "το μέγιστο βαθμό σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των στοιχείων".

Οι ευρωβουλευτές επαναβεβαίωσαν τις αρχές που ετέθησαν με ψήφισμα της 17ης Σεπτεμβρίου 2009


Τα δεδομένα των Ευρωπαίων θα υπόκεινται στους ευρωπαϊκούς κανόνεςΣτο ψήφισμα αυτό, οι ευρωβουλευτές είχαν απαιτήσει τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών από τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ σε ότι αφορά την προστασία των δεδομένων. Σημειώνει έτσι ότι τα δεδομένα αυτά πρέπει να συλλέγονται "μόνο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας", ενώ τονίζεται ότι πρέπει να επιτευχθεί ισορροπία "μεταξύ των μέτρων ασφαλείας και της προστασίας των ατομικών ελευθεριών".

Το ψήφισμα ζητεί να υπάρξει ο ίδιος μηχανισμός δικαστικής προσφυγής που θα υπήρχε για στοιχεία που συγκεντρώνονται και φυλάσσονται εντός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αποζημίωσης σε περίπτωση παράνομης επεξεργασίας τους".

Ιστορικό

Τον Ιούλιο του 2009, απεκαλύφθη δια του Τύπου ότι είχαν δρομολογηθεί διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία μετά από αλλαγές που έγιναν στη λειτουργία της SWIFT. Η εταιρία είχε δημιουργήσει στην Ελβετία κέντρο ηλεκτρονικής αποθήκευσης των δεδομένων της από την Ευρώπη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά δεδομένα να φυλάσσονται αποκλειστικά επί ευρωπαϊκού εδάφους και όχι, όπως μέχρι τότε και επί αμερικανικού. Αυτό με τη σειρά του κατέστησε υποχρεωτικό να υπάρξει νέα συμφωνία των ΗΠΑ και της ΕΕ, εκπροσωπούμενης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: