Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον «Καλλικράτη»

Στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, αποδεχόμενος και τις τελευταίες παρατηρήσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης της ΚΕΔΚΕ.

Η ΚΕΔΚΕ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «θα μελετήσει το νομοσχέδιο, θα εκτιμήσει τις όποιες τροποποιήσεις του, σε Διοικητικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας και στη συνέχεια υλοποιώντας τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του τελευταίου έκτακτου Συνεδρίου της, αφού ενημερωθούν τα μέλη της, με μυστική ψηφοφορία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις».

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, οι δήμοι από 1.034 μειώνονται σε 325, οι Νομαρχίες καταργούνται και στη θέση τους έρχονται οι 13 Αιρετές Περιφέρειες.

Από τη μεταρρύθμιση αναμένεται να εξοικονομηθούν 1.170 δισ. ευρώ ετησίως.

Όσο για τα έσοδα των νέων ΟΤΑ αυτά καθορίζονται ως εξής:

Α) για τους δήμους: από το 20% του Φόρου Φυσικών και Νομικών προσώπων, από το 12% του ΦΠΑ από το 50% του φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Β) Για τις Περιφέρειες: από το 2,40% του Φόρου Φυσικών και Νομικών Προσώπων και το 4% του ΦΠΑ.

Οι δαπάνες των δήμων και των περιφερειών θα υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η θητεία των αιρετών α' και β' βαθμού θα είναι πενταετής, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων και περιφερειαρχών θα γίνεται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: