Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για την οδική ασφάλεια. Προτεραιότητα για την επόμενη δεκαετία.


ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

EUROPE DIRECT

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Το 2008, 39.000 Eυρωπαίοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα. Ο στόχος της ΕΕ να μειωθεί στο ήμισυ ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα έως το 2010 (δηλ. 27.000 θανάτοι) θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργάνωσε διάσκεψη με αντικείμενο τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης που προηγήθηκε της εκπόνησης του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για την οδική ασφάλεια 2011-2020. Περισσότεροι από 400 παράγοντες ποικίλης προέλευσης θα συζητήσουν τα προβλήματα και την κατάσταση της οδικής ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο διάλογος πραγματοποιείται με συζητήσεις στο πλαίσιο ομάδων εμπειρογνωμόνων και σε συνεδριάσεις ολομέλειας με όλους τους συμμετέχοντες. Τα αντικείμενα της πρώτης συζήτησης στο πλαίσιο ομάδας είναι η ασφάλεια των οχημάτων και των υποδομών, με ιδιαίτερη εστίαση στην ασφάλεια των μοτοσικλετών, τα οχήματα του μέλλοντος όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, την οικολογική οδήγηση και τον τρόπο προσαρμογής των υποδομών σε διάφορες κατηγορίες χρηστών. Η δεύτερη συζήτηση στο πλαίσιο ομάδας έχει ως αντικείμενο τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι πολίτες στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση εκπροσωπούν θύματα οδικών ατυχημάτων, επαγγελματίες οδηγούς, δημόσιες αρχές, την τροχαία και ευάλωτους χρήστες των οδών, όπως οι πεζοί, οι ποδηλάτες και οι ηλικιωμένοι, καθώς και την αυτοκινητοβιομηχανία.

Επίσης, άνοιξε μια νέα σελίδα στον ιστότοπο EUROPA αφιερωμένη στην οδική ασφάλεια. Αυτές οι πολύγλωσσεςκαι εύχρηστες ιστοσελίδες θα παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες για την οδική ασφάλεια ανά κατηγορία χρηστών όπως οι οδηγοί αυτοκινήτων, οι μοτοσικλετιστές, οι πεζοί και οι ποδηλάτες, με τη χρήση εικονογραμμάτων και άλλων εύληπτων μορφών πληροφόρησης.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Tajani θα παρουσιάσει επίσης τα βραβεία αριστείας στην οδική ασφάλεια για το 2009. Tα βραβεία εντάσσονται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Οδικής Ασφάλειας, ο οποίος αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνιστά τη βάση αναφοράς για την οδική ασφάλεια για επιχειρήσεις, ενώσεις, ερευνητικά ιδρύματα και δημόσιες αρχές. Κοινός σκοπός τους είναι η ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων και η δημοσιοποίηση της βέλτιστης πρακτικής ώστε να μετριασθούν τα προβλήματα οδικής ασφάλειας που αντιμετωπίζουν. Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Οδικής Ασφάλειας είναι μία από τις δράσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για την οδική ασφάλεια 2001 – 2010. Οι νικητές των βραβείων του τρέχοντος έτους στις κάτωθι κατηγορίες είναι οι εξής:

- Μεγάλες εταιρείες και πολυεθνικές: Σταθμοί ανεφοδιασμού EKO Bulgaria (Bουλγαρία)

- Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Transportes Bizarro Duarte, Lda. (Πορτογαλία)

- Ομοσπονδιακές οργανώσεις και ενώσεις: Zrzeszenie Miedzynarodowych Przewozników Drogowych (Ένωση οδικών μεταφορέων - Πολωνία)

- Ιδρύματα: Shropshire Fire and Rescue Service (ΗΒ)

- ΜΚΟ: Prague Mothers (Τσεχική Δημοκρατία)

- Τοπικές αρχές (περιφερειακές και δημοτικές): Δήμος Linköpings (Σουηδία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: