Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή


ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

EUROPE DIRECT

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε την κρίσιμη σημασία που έχει η επίτευξη μιας παγκόσμιας, φιλόδοξης και συνολικής συμφωνίας για το κλίμα στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταβάλει προσπάθειες για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής προόδου όσον αφορά τη σύναψη μιας φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής παγκόσμιας συνθήκης για το κλίμα, η οποία θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο το 2013.

Στη Διάσκεψη αυτή πρέπει να ρυθμιστούν τις βασικές πολιτικές συνιστώσες της συνθήκης και να καθοριστεί η διαδικασία που θα οδηγήσει, στα μέσα του 2010, στην ολοκλήρωση του κειμένου της συμφωνίας. Η συμφωνία της Κοπεγχάγης πρέπει επίσης να προβλέπει τη δυνατότητα "ταχείας εκκίνησης" ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση υλοποίηση ή προπαρασκευή ορισμένων δράσεων, περιλαμβανομένης της χρηματοδοτικής στήριξης των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso και ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας θα συμμετέχουν στη διάσκεψη μαζί με 90 περίπου ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος κ. Barroso δήλωσε: "Στην Κοπεγχάγη, οι παγκόσμιοι ηγέτες οφείλουν να λάβουν τις τολμηρές αποφάσεις που απαιτούνται και που θα εμποδίσουν την κλιματική αλλαγή να φθάσει τα επικίνδυνα επίπεδα που προβλέπει η επιστημονική κοινότητα. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε την προσφερόμενη ευκαιρία να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη σε λιγότερο από 2°C προτού να είναι πολύ αργά. Η Κοπεγχάγη όμως αποτελεί επίσης ιστορική ευκαιρία για μια πορεία προς τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινωνίας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, η οποία θα προκαλέσει ένα κύμα καινοτομιών και θα αναζωογονήσει τις οικονομίες μας με τη δημιουργία νέων τομέων βιώσιμης ανάπτυξης και «πράσινων» θέσεων απασχόλησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε χαρακτηριστικό δείγμα γραφής με τη μονομερή μας δέσμευση για μείωση των εκπομπών κατά 20% μέχρι το 2020 και τις προτάσεις χρηματοδότησης για τις αναπτυσσόμενες χώρες με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το ποσοστό μείωσης των εκπομπών μας σε 30%, εφόσον όμως οι εταίροι μας, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, θα αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην παγκόσμια προσπάθεια."

Ο Επίτροπος κ. Δήμας προσέθεσε: "Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι αρκετοί από τους σημαντικότερους εταίρους, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας, έφεραν προσφάτως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συγκεκριμένους στόχους ή δράσεις όσον αφορά τις εκπομπές. Από τις επιστημονικές μελέτες προκύπτει ότι, για να μην υπερβεί η θέρμανση του πλανήτη τους 2°C, οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να μειώσουν, μέχρι το 2020, τις εκπομπές τους σε επίπεδα κατά 25-40% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 1990, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να συγκρατήσουν την αύξηση των εκπομπών τους σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 15-30% από τα προβλεπόμενα για το 2020 επίπεδα. Ωστόσο, το σύνολο των προσφορών από τις αναπτυγμένες χώρες εξακολουθεί να είναι περιορισμένο σε σχέση με το απαιτούμενο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επίπεδο φιλοδοξιών και για το λόγο αυτό απευθύνω έκκληση στις χώρες με χαμηλά επίπεδα στόχων, ζητώντας από αυτές να τα βελτιώσουν. Επιπλέον, τα σημερινά κείμενα των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνουν ορισμένες διατάξεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν στην πράξη οι στόχοι των αναπτυγμένων χωρών. Οι διατάξεις αυτές πρέπει να γίνουν αυστηρότερες στο πλαίσιο της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης. Η ΕΕ αποδίδει τεράστια σημασία στη διασφάλιση της περιβαλλοντικής ακεραιότητας της μελλοντικής συνθήκης."

Για περισσότερες πληροφορίες:

Η διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα: βασικοί στόχοι της ΕΕ: MEMO/09/534

Δελτία τύπου:

http://ec.europa.eu/climateaction/news_media/index_el.htm

Ιστότοπος για την κλιματική αλλαγή: www.ec.europa.eu/climateaction

Ιστότοπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος για τη διάσκεψη (στα αγγλικά):

http://ec.europa.eu/environment/climat/copenhagen_09.htm

Οπτικοακουστικό υλικό:http://www.tvlink.org/copenhagen/

Δεν υπάρχουν σχόλια: