Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επένδυσε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην καταπολέμηση της παγκόσμιας επιδημίας του AIDS.


ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

EUROPE DIRECT

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS 2009 (1η Δεκεμβρίου), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήγγειλε ότι έχει επενδύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.

Ως ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Ταμείου για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέσμευσε μέχρι σήμερα 1.072,5 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2002-2010 και ανέλαβε πρόσφατα νέες πολιτικές δεσμεύσεις για περισσότερη, καλύτερη, κοινή δράση. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα νέα κρούσματα από τον ιό HIV μειώθηκαν κατά 17% τα τελευταία οκτώ χρόνια, ενώ η μεγαλύτερη πρόοδος συντελείται στην Αφρική νοτίως της Σαχάρας. Εντούτοις, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV φτάνει τώρα τα 33 εκατομμύρια και η ταχύτερη εξάπλωση της επιδημίας σημειώνεται στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις γειτονικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανάπτυξης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας κος Karel De Gucht δήλωσε: «Παρά τις πρόσφατες ελπιδοφόρες τάσεις, είναι γεγονός ότι πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από AIDS κάθε χρόνο και το 70% αυτών των θανάτων σημειώνεται στην Αφρική νοτίως της Σαχάρας.Το AIDS παραμένει ο πιο θανατηφόρος ιός της εποχής μας και η ΕΕ, ως ο μεγαλύτερος δωρητής του πλανήτη, ανέλαβε τη δέσμευση να αυξήσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του AIDS.»

- Ως ο μεγαλύτερος δωρητής του πλανήτη, η ΕΕ συνεισέφερε συλλογικά, τα τελευταία χρόνια, στη σημαντική αύξηση της διεθνούς χρηματοδότησης που έχει χορηγηθεί για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS. Οι συνεισφορές της ΕΕ στο Διεθνές Ταμείο για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί: από 403 εκατομμύρια δολάρια το 2003 σε 1.546 εκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί στο 55% των παγκόσμιων συνεισφορών κατά την περίοδο 2004-2008. Τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ένα κοινό πρόγραμμα δράσης και ζήτησαν από κοινού την καταβολή μεγαλύτερων, πιο αποτελεσματικών και πιο συντονισμένων προσπαθειών μέσω της εξωτερικής δράσης (2007-2011).

- Η Επιτροπή διοχετεύει όλο και περισσότερο τους διαθέσιμους πόρους της μέσω του προϋπολογισμού για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας ως έναν από τους βασικότερους τρόπους αντιμετώπισης του AIDS. Αυτό το νέο μέσο θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα συστήματα υγείας, δεδομένου ότι παρέχει πιο μακροπρόθεσμη και προβλέψιμη χρηματοδότηση.

- Η ενίσχυση του προϋπολογισμού έχει αυξηθεί από 1.425 εκατομμύρια ευρώ για το 2002-2006 σε 2.571 εκατομμύρια ευρώ για το 2007-2011.

- Η Επιτροπή εξέδωσε επίσης νέα ανακοίνωση (26 Οκτωβρίου 2009) για την καταπολέμηση του HIV/AIDS στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις γειτονικές χώρες για το 2009 -2013 προκειμένου να αντιμετωπίσει τη θλιβερή τάση αύξησης των κρουσμάτων στην Ευρώπη.Η εν λόγω ανακοίνωση επικεντρώνεται ιδίως στην προώθηση της πρόληψης και στην εφαρμογή μέτρων που στοχεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες και ειδικότερα τις γεωγραφικές περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα.

Ιστορικό:

Από τις αρχές της επιδημίας, σχεδόν 60 εκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV/AIDS και 25 εκατομμύρια άτομα πέθαναν από AIDS.

Παρόλο που έχει υλοποιηθεί σημαντική πρόοδος στην πρόληψη νέων μολύνσεων από HIV και στη μείωση των θανάτων από AIDS σε ετήσια βάση, το AIDS εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα στον τομέα της υγείας. Ο αριθμός ατόμων που ζουν με τον ιό HIV στον πλανήτη εξακολούθησε να αυξάνεται το 2008, φθάνοντας συνολικά τα 33,4 εκατομμύρια. Το 2008, σημειώθηκαν 2,7 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 2 εκατομμύρια άτομα πέθαναν από AIDS.

Φαίνεται ότι η επιδημία έχει σταθεροποιηθεί στις περισσότερες περιοχές, παρόλο που ο επιπολασμός συνεχίζει να αυξάνεται στην Ανατολική Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία και σε άλλα σημεία της Ασίας, λόγω του υψηλού ποσοστού νέων κρουσμάτων. Η Αφρική νοτίως της Σαχάρας είναι η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο αντιπροσωπεύοντας το 71% όλων των νέων κρουσμάτων HIV το 2008. 14,1 εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική νοτίως της Σαχάρας έχασαν έναν ή και τους δύο γονείς τους από το AIDS, το οποίο παραμένει ο πιο θανατηφόρος παράγοντας στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: