Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΕΕΕΚ ΤΙ;


Τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης Σάμου λειτουργούν από το σχολικό έτος 2002-2003. Η ίδρυσή τους ήρθε να καλύψει ένα κενό στις εκπαιδευτικές δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο νησί της Σάμου και να δώσει σε μαθητές του Ειδικού Δημοτικού τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Επίσης σε μαθητές Γυμνασίων για τους οποίους το Γυμνάσιο είναι ασύμβατο με τις δυνατότητές τους, παρέχεται μια εναλλακτική επιλογή εκπαίδευσης, η οποία στο επίπεδο αυτό τους εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα. Παράλληλα καλλιεργήθηκε η ελπίδα σε γονείς ότι η φοίτηση των παιδιών τους στα ΕΕΕΕΚ θα τους εξασφάλιζε κάποια μελλοντική επαγγελματική θέση.

Οκτώ χρόνια μετά οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για τους μαθητές που φοιτούν στα ΕΕΕΕΚ οι οποίοι σημειωτέον δεν είναι της ίδιας λειτουργικότητας.

Για τους μαθητές υψηλής λειτουργικότητας το βασικό πρόβλημα είναι ότι το Σχολείο δεν έχει μόνιμη Κοινωνική Υπηρεσία. Η απουσία των ειδικοτήτων Κοινωνικού Λειτουργού και Ψυχολόγου δυσχεραίνει την επαφή με την Κοινότητα και τη δημιουργία πλαισίου κατάλληλου για τη μετάβαση των μαθητών σε επαγγέλματα σχετικά με τα εργαστήρια που έχουν εκπαιδευτεί οι μαθητές.

Για τους μαθητές χαμηλής λειτουργικότητας υπάρχει μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει όλους μας και να αποτελέσει θέμα δημόσιου διαλόγου και σοβαρών αποφάσεων που θα άρουν τα αδιέξοδα για το μέλλον τους.

Ωστόσο πρέπει να γίνει γνωστό ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις και έχουν γίνει προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα:

1. Το Μάρτιο του 2005 κατατέθηκε πρόταση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου για την ίδρυση Οικοτροφείου για ΑμΕΑ στη Σάμο.

2. Τον Ιούνιο του 2005 κατατέθηκε εκ νέου η πρόταση.

3. Το Δεκέμβριο του 2005 με την απόφαση 214/12-12-2005 το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι:

I. Στηρίζει αποφασιστικά κάθε δράση που αφορά Άτομα με Ειδικές Ανάγκες στο Νομό μας εκφράζοντας με κοινωνική ευαισθησία την πολιτική ισότιμης ένταξης στην κοινωνία.

II. Αποδέχεται την εισήγηση για την ίδρυση Οικοτροφείου καθώς και Στέγης Αυτόνομης Διαβίωσης για τα ΑμΕΑ στο νομό μας κοντά στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής ΕΕΕΕΚ- ΕΣΜΕΑ Σάμου.

III. Για τη μεταφορά προς την πόλη της Σάμου να ζητήσει από την πολιτεία τη διάθεση ειδικού λεωφορείου από τα διαθέσιμα των Ολυμπιακών Αγώνων στη Ν.Α.Σάμου.

4. Το Δεκέμβριο του 2008 γίνεται με πρωτοβουλία των ΕΕΕΕΚ ανοιχτή εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Βαθέος με θέμα: «Μετά τα ΕΕΕΕΚ τι;». Στην εκδήλωση παρευρίσκονται ο βουλευτής, ο Νομάρχης και εκπρόσωπος του Δήμου Βαθέος. Λαμβάνεται η απόφαση για τη δημιουργία Πανσαμιακής Επιτροπής με θέμα την προώθηση του αιτήματος για τη δημιουργία Στέγης Αυτόνομης Διαβίωσης μέχρι την ολοκλήρωσή του.

5. Μέσα στους πρώτους μήνες του 2009 δημιουργείται η επιτροπή η οποία συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι εξελίξεις είναι πολύ αργές, ωστόσο ο χρόνος κυλά γρήγορα και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις ουσιαστικές για την αντιμετώπιση και την απάντηση στο ερώτημα «Μετά τα ΕΕΕΕΚ τι;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: