Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Ακτοπλοϊκή ενοποίηση


Γράφει: Αναστασία Σπυριδάκη
19/08/2009


Καθημερινή σύνδεση των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μεταξύ τους με ταχύπλοο πλοίο, ζητά από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Νομάρχης Σάμου, Μανώλης Κάρλας, προτρέποντας τους φορείς της Σάμου ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα, να ζητηθεί μετάθεση του νομού της Σάμου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, ο Νομάρχης Σάμου με επιστολή του στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αναστάση Παπαληγούρα, την οποία κοινοποιεί στους δύο νομάρχες της Λέσβου και της Χίου και τους δύο επάρχους της Λήμνου και της Ικαρίας, ζητά την άμεση προκήρυξη επιδοτούμενης δρομολογιακής γραμμής, που θα συνδέει καθημερινώς και αδιαλείπτως και για όλο το χρόνο, κατ’ ελάχιστο, τις πρωτεύουσες των νομών και των επαρχείων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, την Ικαρία με την Σάμο, τη Χίο, τη Λέσβο και τη Λήμνο, μεταξύ τους, και με την έδρα της Περιφέρειας στη Μυτιλήνη.
Για την συγκεκριμένη σύνδεση, ζητά να γίνεται με Ε/Γ-Ο/Γ ταχύπλοο κατηγορίας ταχύτητας HIGH SPEED CRAFT, με αυθημερόν επιστροφή, ώστε να διακινούνται καθημερινά και απρόσκοπτα οι πολίτες της Περιφέρειας προκειμένου να διατηρηθεί η εδαφική, οικονομική και κοινωνική συνοχή των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην επιστολή του, ο Νομάρχης Σάμου: «Εάν η Πολιτεία αρνηθεί να ικανοποιήσει το απόλυτα δίκαιο και καθολικό αίτημα των πολιτών του νομού Σάμου, τότε δεν απομένει άλλο από το να προχωρήσουμε δυναμικά στο αίτημα της μετάθεσής μας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που δεν μας εξυπηρετεί και μάλλον μας δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».

Αιτιολογώντας αυτή την απόφαση, ο κ. Κάρλας εξηγεί ότι η ένταξή του νομού Σάμου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εξασφαλίζει καθημερινή σύνδεση με τα Κέντρα της Περιφέρειας και «συμβαδίζει με την ιστορία μας, τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές θρησκευτικές σχέσεις και διαδρομές των ανθρώπων του νομού μας. Υπενθυμίζουμε ότι, ό,τι έχει δοκιμασθεί και επιβιώσει στο χρόνο, συνήθως είναι πολύ πιο δυνατό και γόνιμο απ' ό,τι γεννιέται στον πολιτικό δοκιμαστικό σωλήνα, για να εξυπηρετήσει αθροιστικά, πληθυσμιακά ή και άλλα συγκυριακά στοχεύματα, που δεν εξυπηρετούν εντέλει τις τοπικές κοινωνίες και την προοπτική τους».
Έχει υποστηρικτές
Η συγκεκριμένη πρόταση του Νομάρχη Σάμου, αν και κατατέθηκε παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, βρίσκει πολλούς υποστηρικτές στο νησί, καθώς οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι όχι μόνο η Σάμος αλλά και όλα τα άλλα νησιά, υστερούν σημαντικά στην σύνδεση, τόσο μεταξύ τους όσο κυρίως με τη Βόρεια Ελλάδα. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις τόσο των δύο Νομαρχών, Λέσβου, Παύλου Βογιατζή, και Χίου, Πολύδωρα Λαμπρινούδη, όσο και των δύο Επάρχων, Λήμνου, Δημήτρη Σάραγκα, και Ικαρίας, Νίκου Ρουζίνου.


πηγή: emprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: