Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Η Σάμος στις 78 στροφές.


Ιστορικές Ηχογραφήσεις 1918-1958
Εκδήλωση και παρουσίαση της έκδοσης
την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009, στις 8.30 μ.μ.

Εκδήλωση και παρουσίαση της μουσικής έκδοσης «Η Σάμος στις 78 στροφές» θα γίνει την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στο θέατρο του Αϊ- Γιαννάκη, στο Άνω Βαθύ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Γιορτές Σαμιώτικου Κρασιού 2009, του Δήμου Βαθέος Σάμου.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι ο οργανισμός Γιορτές Σαμιώτικου Κρασιού Δ. Βαθέος, η Μουσική Σχολή «Αρμονία» του Δήμου Βαθέος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Καπετάν Λαχανάς».
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται παρουσίαση της έκδοσης, από τον ερευνητή Ντίνο Θ. Κόγια και συναυλία με επιλεγμένα τραγούδια από τη δισκογραφία Σαμιακού ενδιαφέροντος σε δίσκους γραμμοφώνου. Τα τραγούδια θα προλογίσει ο διευθυντής των μουσικών εκδόσεων των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και επιμελητής της έκδοσης Νίκος Διονυσόπουλος, στον οποίο οφείλεται και η ιδιαίτερα προσεγμένη ηχητική επεξεργασία του ηχητικού υλικού των δύο CD που, μαζί με το βιβλίο 192 σελίδων, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, περιλαμβάνονται στην έκδοση «Η Σάμος στις 78 στροφές».

Το μουσικό σχήμα που θα παρουσιάσει τα τραγούδια αποτελούν οι: Ζαφειρώ- Ευαγγελία Χατζηφωτίου, τραγούδι, Κώστας Καντζιλιέρης, τραγούδι, Μανόλης Κόττορος, βιολί- τραγούδι, Κώστας Κοπανιτσάνος, κλαρίνο, Ουρανία Λαμπροπούλου, σαντούρι, Κώστας Σιδερής, λαούτο και Σταύρος Μιχαλόπουλος, ακκορντεόν.
Υπενθυμίζουμε ότι η μουσική έκδοση «Η Σάμος στις 78 στροφές» κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 2009 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν –από δέκα μεγάλα αρχεία συλλεκτών- σε δύο ψηφιακούς δίσκους, με παρουσιάζονται με εντυπωσιακά καθαρό ήχο, 46 σκοποί και τραγούδια που αφορούν τη Σάμο και την Ικαρία.

Πρόκειται για ιστορικές ηχογραφήσεις σε δίσκους γραμμοφώνου της περιόδου 1918-1958, άγνωστες εν πολλοίς στο πλατύ κοινό, οι οποίες παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού φέρνουν ξανά στο προσκήνιο –μεταξύ άλλων- ξεχασμένους σκοπούς, χορούς και τραγούδια. Στο βιβλίο 192 σελίδων, επιχειρείται η ανάδειξη της μουσικής ζωής της Σάμου, από το τέλος του 19ου αιώνα ως τα μισά του 20ού, με παράλληλες αναφορές στην ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού, στη μετανάστευση και στη σημασία της παλιάς δισκογραφίας.

Η πολλαπλή προσέγγιση του θέματος από έξι επιστήμονες και ερευνητές (Νίκος Διονυσόπουλος, Ντίνος Κόγιας, Σωτήρης Χτούρης, Γιώργος Κοκκώνης, Χρίστος Λάνδρος και Βούλα Γαλανού), με τα πάμπολλα νέα και άγνωστα στοιχεία που παρατίθενται, μαζί με τις σπάνιες και αδημοσίευτες στην πλειονότητά τους φωτογραφίες, από είκοσι έξι φωτογραφικές συλλογές, αναδεικνύουν πλευρές και διαστάσεις στο αντικείμενο της έκδοσης, που υπερβαίνουν κατά πολύ το –εξειδικευμένο εκ πρώτης όψεως– σαμιώτικο ενδιαφέρον.
Η έκδοση θα διατεθεί στο χώρο της εκδήλωσης και μόνο για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, σε τιμή προσφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: