Συνδημότες –Συνδημότισσες
Σήμερα η ανακύκλωση συνιστά απόδειξη για την εύρυθμη περιβαλλοντική πολιτική μιας χώρας- μιας περιφερείας – ενός δήμου, η συμμετοχή των πολιτών σε αυτή έχει καθοριστική σημασία. Με εύκολους και πρακτικούς τρόπους, καθώς και με σωστό σχεδιασμό, η ανακύκλωση και η διαχείριση των αποβλήτων συσκευασίας μπορεί και πρέπει να γίνει καθημερινή μας συνήθεια. Η σημασία της ατομικής συμμετοχής αποδεικνύεται εμπράκτως από την επιτυχία που έχουν αντίστοιχα προγράμματα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά και συνειδητά, κάνοντας την ανακύκλωση ουσιαστικό μέρος της καθημερινότητάς τους.
Σε ότι αφόρα την Ικαρία η προσπάθεια να οργανωθεί δίκτυο ανακύκλωσης υλικών ξεκίνησε από τον Δήμο Αγίου Κηρυκου.
Από τα μέσα Ιουνίου συλλέγετε από της επιχείρησης του Αγίου και των περιφερειακών οικισμών , το χαρτί συσκευασίας (Χαρτόνι, κλπ). Για την συνέχεια προβλέπεται εντός του Ιουλίου η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης σε 25 σημεία συλλογής ,στους μεγαλύτερους οικισμούς του δήμου.
Η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών θα γίνεται σε 3 διαφορετικά ρεύματα.
Α) Σε κάδους μπλε χρώματος 1100lt,θα γίνεται η συλλογή του χαρτιού.
Β) Σε κάδους πορτοκαλί χρώματος χωρητικότητας 1100lt, θα γίνεται η συλλογή αλουμίνιου
Γ) Σε κάδους κίτρινου χρώματος χωρητικότητας 1100lt, θα γίνεται η συλλογή του πλαστικού
Η συχνότητα συλλογής θα είναι αρχικά μία φορά την εβδομάδα σε κάθε ρεύμα .
Μετά τη φάση της συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών θα ακολουθεί η μεταφορά τους σε οργανωμένους χώρους (ένας σε κάθε Δήμο), εκεί θα πραγματοποιείται χειρονακτικός διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών, θα συμπιέζονται, θα δεματοποιούνται και θα αποθηκεύονται προσωρινά. Στην συνέχεια θα μεταφέρονται σε πιστοποιημένους ανακυκλωτές στην Αθήνα.
Ανάλογος σχεδιασμός υπάρχει και για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οι ειδικοί κάδοι για την συλλογή των μικρών συσκευών και υλικών θα τοποθετηθούν μαζί με τους κάδους για τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά ,οι μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία –πλυντήρια –τηλεοράσεις, κλπ) θα απομακρύνονται κατόπιν συνεννόησης με τον δήμο
( 2275350401-2275350414 ) .
Τέλος ο Δήμος Αγίου Κηρυκου σας κάνει γνωστό (σχετικά με την δημιουργία δικτύου ανακύκλωσης στην Ικαρία ) ότι μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας των ΟΤΑ της Ικαρίας με το Γ.Ε.Δ.Σ.Α.Π του ΥΠΕΧΩΔΕ και την ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), για πρώτη φορά διαγράφονται θετικές εξελίξεις και έχουμε κατά αρχην συμφωνία και των τριών εμπλεκόμενων πλευρών (ΟΤΑ Ικαρίας - Ε.Ε.Α.Α - ΥΠΕΧΩΔΕ ) . Η σοβαρότητα αυτής της εξέλιξης έγκειται στην υποχρέωση της ΕΕΑΑ να συμβάλει οικονομικά στο λειτουργικό κόστος της νέας αυτής υπηρεσίας, καθώς και στην αναγνώριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ των προβλημάτων που δημιουργούνται από την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που επιβάλλεται να λειτουργούν ως Δημόσιες υπηρεσίες. Τέλος αναδεικνύεται η αποτελεσματικότητα του δρόμου της διεκδίκησης, δρόμου που ακολουθούν με συνέπεια τα τελευταία χρόνια οι ΟΤΑ της Ικαρίας .
Η συμφωνία μέχρι στιγμής δεν έχει αποκτήσει νομική δέσμευση με ευθηνή των Ε.Ε.Α.Α και ΥΠΕΧΩΔΕ ( φορείς που έχουν την ευθηνή για την ανακύκλωση σε εθνικό επίπεδο) αφού δεν προχωράει η υπογραφή των απαιτούμενων συμβάσεων με τους ΟΤΑ της Ικαρίας παρά της επίμονες εκκλήσεις μας.
Η Εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι σύντομα οι πολίτες της Ικαρίας θα κληθούν να συμβάλουν στην επιτυχία του φιλόδοξου αυτού προγράμματος. Αποδεικνύοντας στην πράξη το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον που θα παραδώσουμε αύριο στα παιδιά μας.
ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ
ΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ
. Να είναι άδειες από τροφές και υγρά.
. Να τις ξεπλύνουμε, αν χρειαστεί, ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, κ.λπ.
. Να τσακίζουμε τις χαρτόκουτες για να μην πιάνουν όλο το χώρο.
. Να ρίχνουμε χύμα τις συσκευασίες και όχι μέσα σε σφιχτοδεμένες σακούλες, για να βοηθάμε τη διαδικασία του διαχωρισμού .
. Να διαχωρίζουμε μόνοι μας το χαρτί από το πλαστικό στης συσκευασίες που υπάρχουν και τα δυο υλικά (π. χ φάκελους που έχουν πλαστική επένδυση με φουσκαλίτσες αέρα για ασφάλεια)
. Να συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια, για να εξοικονομούμε χώρο.
. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πετάμε σπασμένα τζάμια ή καθρέφτες, γιατί η διαλογή γίνεται στο χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.
ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ
. Τα υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, ελαστικά, μέταλλα, ρούχα, παπούτσια, πλαστικά δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή από φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, τα οργανικά υπολείμματα των τροφών, τα κλαδιά από τα δέντρα.
. Τις Φωτοδιασπώμενες σακούλες (αυτές θεωρούνται συμβατικά σκουπίδια και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην ανακύκλωση. Είναι καλύτερα να τις χρησιμοποιούμε στα κοινά σκουπίδια γιατί, όταν η σακούλα διασπάται, επιταχύνεται ο χρόνος αποδήμησης).
. Τα μικρά χαρτάκια, σκισμένες σελίδες, κλπ (όχι γιατί δεν ανακυκλώνονται, αλλά επειδή δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους).
. Αποτσίγαρα από έτοιμα ή από στριφτά τσιγάρα.
. Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες- χαρτομάντιλα- χαρτιά υγειάς , πάνες, κλπ.
ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ
. Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, ακόμα και αυτά με τις γυαλιστερές σελίδες, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας.
. Αλουμινένιες και λευκοσίδηρες συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποία αγοράζουμε τον καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, το κομμάτι από το αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιήσαμε χθες αλλά δεν χρειαζόμαστε πια, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, κ.λπ.
. Όλες τις πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, δοχεία από τις μπογιές που βάφουμε , σακουλάκια από καπνό.
Eπίσης, τα νάιλον από το πακέτο των τσιγάρων, το πλαστικό περιτύλιγμα από τα τρόφιμα ή τα έντυπα, τα πλαστικά από τα είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κ.λπ.) που πωλούνται συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ, το κεσεδάκι από το γιαούρτι, το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, το περιτύλιγμα από τις πάνες και όλα τα σχετικά είδη, τη σακούλα του απορρυπαντικού πλυντηρίου που τελείωσε, τα παλιά γάντια κουζίνας που τρύπησαν κ.λπ.
. Πλαστικά αντικείμενα: κρεμάστρες σπασμένες, την πλαστική κουτάλα που χάλασε, τις πλαστικές σακούλες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, τα πλαστικά εργαλεία γραφείου, τις θήκες από τα CD, τις παλιές κασέτες που δεν ακούμε κ.λπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου