Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Επιτυχημένη προσγείωση για τον Ίκαρο! Νικητής ο Πολωνός Κεμπίνσκι!


ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
«Ιωάννης Τζελεπής»
833 00 Άγιος Κήρυκος, Ικαρία

Δελτίο τύπου 20/7/09

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο το ετήσιο Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αιγαίου, η βασική εκδήλωση του φετινού Σκακιστικού Φεστιβάλ «Ίκαρος 2009».
Νικητής του τουρνουά με 7,5 βαθμούς σε 9 παρτίδες αναδείχτηκε ο Πολωνός Ρόμπερτ Κεμπίνσκι, ο οποίος στον τελευταίο γύρο έκανε σύντομη ισοπαλία με το συμπατριώτη του Αλεξάντερ Μίστα που ισοβάθμησε επίσης στην πρώτη θέση, αλλά είχε χειρότερα κριτήρια ισοβαθμίας.
Μαζί με τους δύο Πολωνούς γκρανμαίτρ ισοβάθμησε και ο Ρώσος Ευγκένι Βορομπιόβ, ο οποίος νίκησε στον τελευταίο γύρο τον συμπατριώτη του Αντρέι Ριτσάγκοβ σε μια όμορφη παρτίδα καταλαμβάνοντας όμως –λόγω κριτηρίων- την τρίτη θέση.
Στις γυναίκες πρώτευσε με 6,5 βαθμούς η Γεωργιανή Ίνγκα Χουρτσιλάβα, παλιά γνώριμη των τουρνουά «Ίκαρος».
Η Ίνγκα είχε έναν ακόμη λόγο να είναι ιδιαίτερα χαρούμενη με το αποτέλεσμά της αφού πέτυχε και νόρμα γκρανμαίτρ γυναικών!
Δεύτερη ήταν η Μαρία Μανάκοβα με 6 βαθμούς ενώ τρίτη αναδείχθηκε η Έλενα Λεβούσκινα επίσης με 6 βαθμούς.
Στους βετεράνους την πρώτη θέση, όπως αναμενόταν, κατέλαβε ο Βλάντιμιρ Τουκμάκοβ –ο οποίος καταχειροκροτήθηκε κατά την τελετή λήξης- με 6 βαθμούς και τον ακολούθησαν οι Μπόρις Μαριάσιν και Νίκος Ορνιθόπουλος. Πρώτη γυναίκα βετεράνος η Λουντμίλα Τσιφάνσκαγια η οποία, πάντως, δεν έδειξε και ιδιαίτερα ενθουσιασμένη με τη βράβευσή της στην εν λόγω κατηγορία (η γυναικεία φύση βλέπετε... )
Πρωταθλητής Αιγαίου για ακόμη μία χρονιά ο Αλέξανδρος Κουκουφίκης του Σ.Ο. Ικαρίας ενώ Πρωταθλήτρια Αιγαίου για το 2009 αναδείχτηκε η Ειρήνη Φραγκιαδάκη.
Στις νεανικές κατηγορίες τις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι: Μανώλης Τρουμουλιάρης (<08>Μαρία Δούνη (<10>Γιώργος Παπαδόπουλος (<12>Κώστας Μεγαλιός (<14>Κωνσταντίνα Ανδρώνη (<16>Παναγιώτης Σπύρου (<18>Αντώνης Ξυλογιαννόπουλος (<20>Σκακιστικό Όμιλο Ικαρίας με αφορμή την κατάκτηση του φετινού Πρωταθλήματος Αιγαίου.
Την τελετή λήξης τίμησαν με την παρουσία τους ο έπαρχος Ικαρίας κ. Νίκος Ρουζίνος, ο δήμαρχος Αγίου Κηρύκου κ. Σπύρος Τέσκος, ο αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Τσαρνάς, μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Σκακιστική Ομοσπονδίας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων, παλιά μέλη του Σ.Ο.Ικαρίας, εκπρόσωποι σκακιστικών σωματείων από όλη την Ελλάδα καθώς και όλοι οι συμμετέχοντες στο τουρνουά.
Την εκδήλωση ομόρφυνε με την παρουσία του το χορευτικό του Λυκείου Ελληνίδων Ικαρίας που χόρεψε τοπικούς χορούς ενώ ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην παρουσία και συμβολή του τοπικού συλλόγου «Ιωάννης Μελάς» που διοργάνωσε μαθήματα σκακιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο επισκοπείο του Αγίου Κηρύκου και διενήργησε λαχειοφόρο αγορά για την ενίσχυση του Σ.Ο.Ικαρίας.
Από τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ έλαμψε, για ακόμη μια χρονιά, με την απουσία της η Πολιτεία.
Με εξαίρεση τον Δήμο Αγίου Κηρύκου που στηρίζει μόνιμα το φεστιβάλ και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου, η οποία υποσχέθηκε να ενισχύσει οικονομικά το φετινό τουρνουά οι κρατικοί φορείς (Υφυπουργείο Αιγαίου, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ΟΠΑΠ) φαίνεται να το αγνοούν, σαν να μη διοργανώνεται στα όρια της ελληνικής επικράτειας ή σαν η 32χρονη ιστορία του να μη σημαίνει τίποτα...
Παρά, πάντως, την οικονομική στενότητα και τις οργανωτικές δυσχέρειες που συνεπάγεται η φιλοξενία περί των 250 ατόμων που ήρθαν στη Ικαρία για το τουρνουά, το τέλος του φετινού «Ίκαρου» βρήκε τους πάντες ευχαριστημένους τόσο από το σκακιστικό επίπεδο του τουρνουά (ήταν το ισχυρότερο στην ιστορία του θεσμού) όσο και από τη φιλοξενία των διοργανωτών αλλά και το γενικότερο φιλικό κλίμα της διοργάνωσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλοι οι ξένοι επισκέπτες αλλά και αρκετοί Έλληνες που ήρθαν για πρώτη φορά στο νησί δήλωσαν ότι θα επισκεφθούν και του χρόνου την Ικαρία φέρνοντας μαζί και τους φίλους τους.
Αυτή είναι ίσως και η σημαντικότερη συμβολή του τουρνουά, το ότι δηλαδή δημιουργεί κάθε χρόνο νέους φίλους της Ικαρίας.
Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα με ένα φιλικό τουρνουά μπλιτς για όσους είχαν παραμείνει στο νησί.
Πρώτευσε ο Βλάντιμιρ Τουκμάκοβ.

Αναλυτικές πληροφορίες για τη διοργάνωση θα βρείτε στους δικτυακούς τόπους: http://www.chess.gr/ikaros,
http://www.chessdom.com,
http://www.skakistikiakadimia.gr/
http://www.chess-results.com/tnr23724.aspx?lan=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: