Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Μια άποψη για την φωτιά....

Από MIO DIO

ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;
 
«Τις πταίει;»,δηλ.«Ποιός φταίει;».αυτή τη φράση είχε χρησιμοποιήσει ο Χ.Τρικούπης στη δημοσίευση του στην εφημερίδα «Καιροί» το 1874 κατηγορώντας τον βασιλιά Γεώργιο για την πολιτική κρίση που περνούσε τότε το έθνος! Από τότε λίγα πράγματα έχουν αλλάξει και το κείμενο αυτό είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε!
Δανείστηκα αυτή τη φράση, όχι γιατί είμαι κάποιος φαντασμένος που θεωρεί τον εαυτό του ισάξιο ή και ανώτερο πνευματικά από τον «εμπνευστή της»,απλά είναι, κατά τη γνώμη μου, μια λακωνική φράση, που μέσα της περικλείει όλο το νόημα της λειτουργίας της ανθρώπινης «νοήμων» κοινωνίας!
«Τις πταίει» λοιπόν για τις τραγικές στιγμές που έζησε ο τόπος  μας τις 2 τελευταίες μέρες εξαιτίας των πυρκαγιών;
Είναι γεγονός πως σε κάθε πράξη υπάρχει πάντα ο αυτόχειρας αλλά και ο ηθικός αυτουργός!
Οι αυτόχειρες στη συγκεκριμένη περίπτωση συνελήφθησαν και ελπίζω να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, αν και τα «νομικά τερτίπια» που υπάρχουν υπέρ αυτών είναι πολλά και είμαι σχεδόν σίγουρος πως θα τη γλιτώσουν με ένα «τσουχτερό» χρηματικό πρόστιμο και φυλάκιση λίγων μηνών.!
Στο κείμενο αυτό δε θα εξετάσω ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός που οδήγησε αυτούς τους τρεις σε αυτή τη πράξη.γράφω αυτό το κείμενο μόνο και μόνο, σε μια προσπάθεια «αποκάλυψης» του ηθικού αυτουργού που με τις πράξεις του είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή μιας δασικής έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτων.
Κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ως ηθικό αυτουργό τη ξηρασία, άλλοι το δυνατό βοριά, κάποιοι ίσως θεωρήσουν ως κύριο υπαίτιο της εξάπλωσης της πυρκαγιάς το ίδιο το δάσος που με την άναρχη επέκταση του είχε μετατραπεί κυριολεκτικά σε μια δύσβατη ζούγκλα!
Προσωπικά πιστεύω πως δεν υπάρχει άλλος ηθικός αυτουργός εκτός από την ίδια τη πολιτεία και τους εκάστοτε «τοπικούς άρχοντες».
Ας αναλογιστούμε όλοι τι θα συνέβαινε άραγε εάν η «πολιτεία» μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2000 είχε μεριμνήσει ώστε να «θωρακίσει» έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου του νησιού;
Θα επεκτείνονταν άραγε τόσο πολύ η φωτιά εάν ακόμα και στη πιο δύσβατη περιοχή υπήρχαν δρόμοι οι οποίοι θα λειτουργούσαν και ως ζώνες πυρασφάλειας;
Εάν οι υπάρχοντες δρόμοι ήτο 2- 3 μέτρα φαρδύτεροι θα δημιουργούνταν άραγε αυτό «το κυκλοφοριακό αλαλούμ» που είχε ως αποτέλεσμα τη στέρηση πολύτιμου χρόνου για την εμπόδιση της εξάπλωσης της πυρκαγιάς;
Είναι να αναρωτιέται κανείς πιο θα ήταν το αποτέλεσμα εάν η ίδια η πολιτεία όχι μόνο επέτρεπε αλλά και υποχρέωνε τους ιδιοκτήτες ελαιοδέντρων να καθαρίζουν το χωράφι τους πέρα από τα 6 μέτρα , δημιουργώντας έτσι μια φυσική ζώνη πυρασφάλειας.
«Ότι γίνεται δε ξεγίνεται»,έλεγε η γιαγιά μου και είχε απόλυτο δίκιο.το θέμα είναι τι κάνουμε μετά για να το αποτρέψουμε να ξανασυμβεί!
Θεωρώ πως αυτή τη στιγμή μας δίνεται μια «τεράστια ευκαιρία» να δημιουργήσουμε ένα «καινούριο δάσος» εντελώς πυρο-προστατευμένο το οποίο θα μπορούν να χαίρονται τα παιδιά και τα εγγόνια μας.!
Πως θα γίνει αυτό; Αν και δεν είμαι ειδικός οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι η δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας με τους 2 απλούς τρόπους.με τη διάνοιξη νέων δρόμων και τη δημιουργία νοητών τετράγωνων γύρω από δασικές εκτάσεις, και όπου δεν είναι δυνατόν αυτό λόγω μορφολογίας εδάφους ή μη απαλλοτρίωσης χωραφιών λόγω αντίδρασης ιδιοκτητών, μπορεί  να γίνει δενδροφύτευση φυτών που από τη φύση τους δημιουργούν «συνθήκες πυρασφάλειας».τέτοια είναι οι χαρουπιές, οι συκές κ.α.! Να σημειώσω δε, πως αυτά τα φυτά μπορούν να καταστούν απολύτως χρήσιμα και για παραγωγικούς τομείς όπως η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία!
Ας μη γελιόμαστε λύσεις υπάρχουν πολλές.αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι πολιτική βούληση και τόλμη! Και επειδή πλησιάζουν και εκλογές και όπως είναι ευρέως γνωστό κάθε προεκλογική περίοδο επικρατεί  αυτό το κλίμα «γαλαντομίας» παροχών, ευκαιρία είναι να πιέσουμε όλοι λίγο πολύ τη κατάσταση προς όφελος μας!
 
Περί συντονισμού: Επειδή πολλά ακούστηκαν αυτές τις μέρες περί «τέλειου συντονισμού» της πυροσβεστικής υπηρεσίας, θα σας πω τη προσωπική μου άποψη που ως εθελοντής έζησα από πρώτο χέρι!
Πρώτα από όλα διαπίστωσα ότι υπάρχουν πυροσβέστες «2 ταχυτήτων»:Αυτοί που αγαπούν το δάσος και τη δουλειά τους και που με πραγματική αυτοθυσία δίνουν το καλύτερο εαυτό τους και αυτοί που το πιθανότερο είναι ότι κατατάχθηκαν στο πυροσβεστικό σώμα για χαβαλέ..!
Η μεγαλύτερη συμβολή των τελευταίων που εύκολα μπορεί να τους ξεχωρίσει κάποιος, εκτός από το να κουβαλούν νερό στους εθελοντές για τη κατάσβεση της πυρκαγιάς, ήταν να φροντίσουν να μολύνουν επαρκώς το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον με αποτσίγαρα, πλαστικά μπουκάλια και πλαστικά ποτηράκια του φραπέ!
Όσο για τον εξοπλισμό των πυροσβεστικών οχημάτων..εκτός από το νερό μερικές καλές και άλλες όχι(τρύπιες) μάνικες, δεν υπήρχαν ούτε φτυάρια, ούτε τσουγκράνες αλλά ούτε και αλυσοπρίονα-το τελευταίο είναι ουτοπικό-,αντικείμενα πολύ χρήσιμα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς!
Όσο για τους χάρτες με τους αγροτικούς δρόμους που έχει και ο τελευταίος τουρίστας... η απουσία τους ήταν εμφανής αφού συχνά οι οδηγοί των οχημάτων ρωτούσαν τους ντόπιους που οδηγεί ο κάθε δρόμος!  
 
Υστ: Εύχομαι με το παραπάνω το κείμενο να προσθέσω ένα μικρό λιθαράκι στη προσπάθεια των λίγων για την αφύπνιση των πολλών!
 
Ευχαριστώ.

12 σχόλια:

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Μακάρι να ξεκινήσει από αυτή τη δημοσίευση ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ένας σοβαρός διάλογος (και οι ανάλογες δράσεις...)Μακάρι να μην ξεχαστεί το θέμα (πάλι) μέχρι την επόμενη καταστροφή...

travakas είπε...

Αν και οι πιθανότητες να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο είναι μηδαμινές...παρ'όλα αυτά μέσα από αυτή τη δημοσίευση θέλησα να δηλώσω την παρουσία "σκεπτόμενων πολιτών" οι οποίοι απαιτούν αυτή τη φορά από τη πολιτεία,να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω,σπάζοντας το καλούπι της απραξίας που τη περιβάλει...!
ΥΣΤ:Σήμερα κάνοντας μια "βόλτα" στον αγροτικό δρόμο Κοκκαρίου-Μυτιλινιών,με τα λύπης μου διαπίστωσα πως αυτή η πολλές φορές καμένη περιοχή,χρήζει ανάγκης άμεσης αναδάσωσης,εάν δεν θέλουμε να ερημοποιηθεί πλήρως!

Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ είπε...

Μπορώ να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Όταν το Σάββατο το μεσημέρι στα πλαίσια της δουλειάς μου περίμενα στα δικαστήρια για να καλύψω την προσαγωγή τους στον Εισαγγελέα.
Μου έκανε ΦΟΒΕΡΗ εντύπωση ότι κανένας πολίτης δεν αντέδρασε, κανένα τοπικό μέσο ενημέρωσης δεν ήταν εκεί και γενικά παρόλο που τα μέτρα ασφαλείας ήταν πολύ καλά πό πλευράς της αστυνομίας όλη η διαδικασία ήταν μια απλή βόλτα γι' αυτούς!

Λίγο πριν βέβαια στο καφενείο δίπλα πολλοί μεσήλικες και υπερήλικες "κριτές των πάντων" τους είχαν ρίξει ισόβια, τους είχαν κρεμάσει, τους είχαν κάψει και διάφορα άλλα τέτοια καφενόβια κουτσομπολίστικα σχόλια.
Σε άλλα μέρη θα τους είχαν περάσει λαϊκό δικαστήριο!

Εδώ αυτή η νοοτροπία είναι καταστροφική για τον τόπο και αποδεικνύεται από την συμπεριφορά των ίδιων των Σαμιωτών, όσο σκληρό και αν ακούγεται.

Υ.Γ. Να τονίσω πως σε καμία περίπτωση (για να μην παρεξηγηθώ) δεν ενοοώ ότι έπρεπε να τους περιμένουν στα δικαστήρια να τους σκοτώσουν. Απλά θα έπρεπε να νιώσουν την λαϊκή κατακραυγή.

nicos_ath είπε...

Μια απάντηση στον travakas 123, η ευρύτερη περιοχή των Μυτιληνιών είναι η περισσότερο πολύπαθη από πυρκαγιές (και σε άλλη μου αναφορά είπα ότι αυτό δεν είναι τυχαίο).Εάν δεν υπάρξει μια πρωτοβουλία για αναδάσωση δεν πρόκειται να φυτρώσει ξανά δέντρο και φυσικά να δημιουργηθούν δάση...το πόσο έχει αλλάξει η φυσιογνωμία της περιοχής είναι ιδιαίτερα φανερό ειδικά σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 όπου μπορεί να θυμούνται και το πώς ήταν πρίν. Ο εθελοντισμός που υπάρχει στο νησί θα μπορούσε να βοηθήσει πάρα πολύ και η αναγκαιότητα πρωτοβουλιών αναδάσωσης ειδικά σε περιοχές που έχουν κατ' επανάληψη καεί είναιεπιτακτική. Είμαι απαισιόδοξος μάλλον ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα...ταυτόχρονα εκπλήσσομαι με τα τόσα πανηγύρια που γίνονται κάθε λίγο και δεν παίρνεται μια σοβαρή πρωτοβουλία από τόσους συλλόγους του νησιού για αναδασώσεις...σιγά μην "πάρουν τα βουνά" από Μυτιληνιούς προς Κοκκάρι, εδώ στον δρόμο από Μυτιληνιούς πρός Χώρα στην χαράδρα πρίν το γεφύρι της Χώρας όπου υπήρχε ένα θαυμάσιο δάσος (περιοχη κουτσοδόντις) και είναι σχετικά εύκολα ποροσβάσιμο και σε κοινή θέα από ντόπιους και εκατοντάδες τουρίστες δεν αξιώθηκε να γίνει μια δεντροφύτευση 50-60 δέντρων που θα άλλαζαν ριζικά το θαμνώδες τοπίο που υπάρχει σήμερα.
Είναι κρίμα πραγματικά γιατί πολλές φορές πολλά πράγματα δεν είναι δύσκολα ούτε χρειάζονται κάποια φοβερή φαντασία αλλά μόνο πρόθεση και όρεξη και αγάπη για το περιβάλλον, τη φύση, το νησί, την αισθητική και τη ποιότητα ζωής.

nicos_ath είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
nicos_ath είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
travakas είπε...

Ένας φίλος μου,που συζητούσαμε σήμερα τα περί αναδάσωσης,μου είπε μια θαυμάσια ιδέα...να στείλουμε κανένα e-mail στο skai και να τους παρακαλέσουμε να μας βοηθήσουν....συνήθως αυτοί κάνουν "κρα" για κάτι τέτοια!!!Και είμαι σχεδόν σίγουρος πως μόλις "αί αρχαί του τόπου" μυριστούν τις κάμερες,θα τρέχουν στα τέσσερα να ηγηθούν της προσπάθειας!!!Έχει κανείς κανένα κοννέ με το "skai"??

Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ είπε...

Πάρα πολύ καλή η προταση σου travakas 123.
Μόλις πριν από λίγο τελείωσα μια συνομιλία με υπεύθυνο του ΣΚΑΪ και της εκπομπής ECO NEWS και το ευχάριστο είναι πως είναι πολύ θετικοί σε αυτή την πρόταση.
Μου ανέφεραν πως μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται από τις αρχές του Σεπτέμβρη και θα πρέπει να αρχίσει μια "πίεση" και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βοηθήσει σε αυτό.

travakas είπε...

Καταρχάς με χαροποιεί πάρα πολύ το γεγονός,ότι τελικά το blog "Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ" μπορεί να καταστεί "εφαλτήριο επίλυσης προβλημάτων"!
Από αρχές Σεπτέμβρη,λίγο δύσκολο να αρχίσει αναδάσωση,καθώς απ' ότι ξέρω πρέπει πρώτα να βρέξει αρκετά ώστε να ξεπλυθεί το χώμα από το αλάτι και τη στάχτη...πάντως η αλήθεια είναι ότι η προεκλογική περίοδος Σεπτέμβρης-Οκτώβρης,είναι ένα "μάνα εξ' ουρανού" που πρέπει να εκμεταλευτούμε στο έπακρο!!!
Ευχαριστώ για ακόμα μια φορά το blogger για το ενδιαφέρον και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει!!!

Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ είπε...

Εμενα φιλε μου με ενδιαφερει να αρχισει να "κουνιεται" λιγο ο κοσμος και δυστυχως δε το βλεπω. Ουτε ευχαριστω θελω, ουτε να ειμαι αυτός που θα επιλυνω προβληματα. Ειλικρινα στο λεω. Οτι κανω το κανω για να γινει καποια αρχη από καποιον.
Τωρα οσον αφορα αυτο για τον Σεπτεμβρη, δεν ειπαμε πως θα αρχισει η αναδασωση τοτε. Ειπαμε με τους υπευθυνους του ΣΚΑΙ να αρχισει να στηνεται η ιδεα τότε. Η υλοποιηση μπορει να γινει Οκτωβρη και μετά.

Σε ευχαριστω παντως για τα καλα σου λογια.
Η "φωτιά" για μενα είναι ενα παιδικό απωθημενο, αφού οταν εβλεπα το 1980 να καιγεται το χωριο μου είδα ποιες ηταν οι συνεπειες μετά....
Πιστεψέ με ηταν οδυνηρες.

Γιώργος Φάκας είπε...

Δυστυχώς οι φωτιές των ημερών έφεραν στην επιφάνεια για άλλη μια φορά με τον σκληρότερο τρόπο τη διαχρονική αδιαφορία μας για την προστασία-διαχείρηση και ανάπτυξη των φυσικών πόρων της Σάμου.Στο αμέσως επόμενο διάστημα πολλά θα γραφτούν και θα ειπωθούν για τα αίτια και τα πιθανά κίνητρα των εμπρηστών, αν αποδειχτεί κάτι τέτοιο. Εκείνο όμως που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι πρέπει επί τέλους να παρθούν μέτρα. Αυτό πάντως που είναι βέβαιο είναι ότι απαιτείται επιτέλους ενεργοποίηση όλων των πολιτών που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και συστηματικές, συντονισμένες ενέργειες και πιέσεις σε όλες τις κατευθύνσεις και για όσο χρόνο χρειαστεί.
Τα βαθύτερα αίτια και τα κακώς κείμενα στον τομέα της προστασίας, διαχείρισης και αξιοποίησης του φυσικού μας περιβάλλοντος και των πολύτιμων φυσικών πόρων δεν πρόκειται να διορθωθούν μαγικά μέσα σε λίγο χρόνο, παρά τις οποιεσδήποτε μεγαλόστομες εξαγγελίες. Κι αν οι κλιματικές συνθήκες παραμείνουν ίδιες τα επόμενα χρόνια, οι φετινές φωτιές μπορεί να είναι μόνο η αρχή...

paleoka είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.