Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Άλλη μια άποψη για την Frontex...

FRONTEX & ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΕΡΙΞ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΑΜΟΥ

Αγαπητοί Σαμιώτες,

Αναφέρομαι στα γνωστά σχόλια που μέχρι σήμερα έχουν γραφεί που αφορούν το ανωτέρω ζήτημα, ενώ παράλληλα εκφράζω μερικές επιπλέον σκέψεις και απόψεις.

Κατ αρχήν νομίζω ότι όλοι, είτε δημόσιοι υπάλληλοι, είτε ιδιωτικοί υπάλληλοι και επιχειρηματίες, κρίνετε ως θετική την ιδέα των υπηρεσιών της Frontex, στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, χωρίς να σχολιάζω τυχόν δεδομένα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σίγουρα επίσης όλοι μας θέλουμε τα νησιά μας Ελληνικά και ΟΧΙ κάτι άλλο. Δεν τίθεται νομίζω άλλο θέμα συζήτησης γι αυτά.

Τα ανωτέρω όμως οφείλουν να πλαισιώνονται και από ρεαλιστικές οικονομικές προοπτικές για τη Σάμο του σήμερα. Το ζήτημα της νυκτερινής λειτουργίας του αεροδρομίου, με συνακόλουθο την άμεση υποβάθμιση των πέριξ περιοχών, όπως της Χώρας, του Ποτοκακίου, του Πυθαγορείου, και του Ηραίου, λόγω της απαράδεκτης φασαρίας, και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που καταστρέφουν την φυσική ομορφιά αποτελούν ασφαλώς σημαντικό πρόβλημα και οφείλουν να κριθούν με ψυχρό οικονομικό κριτήριο.

Εστιάζω λοιπόν στο τι πραγματικά διαθέτει το νησί σήμερα και τι μπορεί να προσφέρει σε έναν επισκέπτη, ώστε με την κίνηση και την κατανάλωση που θα γίνει να επιτρέψει στους κατοίκους του να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους.

Πέρα λοιπόν από έναν οινοποιητικό συνεταιρισμό, με τοπική κυρίως απορρόφηση των σχετικά μέτριων και αρκετές φορές ποιοτικά ασταθών προϊόντων του, μια μικρή, αλλά μάλλον ανεπαρκή στο σύνολό της αγροτική παραγωγή, τελικά μόνον ο τουρισμός φαίνεται να αποτελεί πραγματική ανάσα οικονομικής ζωής στο νησί.

Ας αναλογισθούν λοιπόν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εχθρεύονται και απαξιώνουν τον τουρισμό και τους φορείς του, αντίστοιχα ας συνετισθούν οι εκπρόσωποι της πολιτείας, εκλεγμένοι ή άλλοι, ότι τελικά ο μόνος λόγος που υπάρχουν και ευρίσκονται εκεί, είναι για να καθορίζουν το λειτουργικό πλαίσιο των εκάστοτε κύριων οικονομικών δραστηριοτήτων, φροντίζοντας για την ομαλή εξελικτική πορεία της οικονομίας του νησιού, και προστατεύοντας το μοναδικό δυναμικό προϊόν που δίνει ζωή στον τόπο.

Σήμερα δε, μετά και τη μοναδική στα σύγχρονα Ελληνικά χρονικά επιτυχία των κυβερνώντων μας, να μας φορέσουν και τον ζουρλομανδύα του ΔΝΤ, η ανάγκη πλέον για αλλαγή πλεύσης και αυτόνομης ανάπτυξης της παραγωγικής διαδικασίας για τη γενικότερη αναβάθμιση του υπάρχοντος τουριστικού προϊόντος καθίσταται επιλογή, μονόδρομος.

Κατά την ταπεινή μου λοιπόν γνώμη συμφωνώ με όσους θεωρούν τον τουρισμό ως τη βαριά ατμομηχανή της τοπικής οικονομίας, ενώ ο αγροτικός πρωτογενής τομέας φαίνεται ότι δύναται να έχει υποστηρικτική δράση. Κατά συνέπεια, οι τοπικοί εθνοσωτήριοι παράγοντες, πλην των κλασσικών, και απίστευτα βαρετών στις σημερινές συνθήκες, πολιτικών αψιμαχιών και ανταγωνισμών που δεν προκαλούν κάτι άλλο πλην μειδιάματος και πίκρας στους λοιπούς σώφρονες, οφείλουν να ανταποκριθούν και ενστερνισθούν τη σχετική προτεραιότητα προστατεύοντας τον τουρισμό πιο πολύ και από τα ίδια τα μάτια τους, συνετίζοντας οι ίδιοι την πολιτεία και τις επιλογές της αλλά και όσους ανεπαρκείς, και είναι πολλοί, ασχολούνται με το τουριστικό επιχειρείν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δυστυχώς, πιστεύω ότι η λειτουργία ενός βραδινού αεροδρομίου, κατ αρχήν λόγω Φρόντεξ, αλλά κατόπιν για οποιοδήποτε άλλο λόγο, όπως τον τουρισμό στην Αμπελο, Σταυρινήδες, Μαραθόκαμπο, Καρλόβασι, Κοκκάρι, Μεσόκαμπο, Μυτηληνιούς κλπ, όπως πολλές τοπικές φωνές υποστηρίζουν, φοβούμαι πως οδηγεί σε ολισθηρά για την οικονομία του νησιού μονοπάτια.

Νομίζετε ότι ήταν τυχαίο γεγονός ότι ήδη από την αρχαία εποχή του τύραννου Πολυκράτη, ή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, η διαχρονική επιλογή, της πέριξ του Πυθαγορείου περιοχής για να δημιουργήσουν πολιτισμό. Προφανώς ΟΧΙ, αλλά ήταν η ομορφιά και η βολή της περιοχής, το γλυκύ της κλίμα, οι ομαλές παραλίες, ο κάμπος, το φυσικό λιμάνι, που αποτέλεσαν διαχρονικά προφανή πόλο έλξης για τη Σάμο. Πόσοι από εσάς γνωρίζετε και ενημερώνετε τους επισκέπτες σας ότι ήδη από το 524πχ, οι Σπαρτιάτες πολιόρκησαν το Πυθαγόρειο, ή ότι περί το 442πχ ο γνωστός Σοφοκλής ήταν ένας εκ των Αθηναίων στρατηγών που τότε μαζί με τον Περικλή πολιόρκησαν και κατέστρεψαν το Πυθαγόρειο. Θεωρώ λοιπόν υποχρέωση και των σύγχρονων Σαμίων τη διαφύλαξη της συγκεκριμένης περιοχής για τις επερχόμενες γενεές.

Επίσης η επιχειρηματική επιλογή κατασκευής τουριστικών εγκαταστάσεων πλησίον του αεροδρομίου με το επιχείρημα ότι το αεροδρόμιο προϋπήρχε των τουριστικών εγκαταστάσεων, και άρα κακό του κεφαλιού σας κάνατε που κτίσατε εκεί, είναι ρεαλιστικό επιχείρημα, αλλά μην ξεχνάτε τα εξής :

1. Την προγενέστερη ύπαρξη του σχετικών οικισμών

2. Ότι ευρίσκεται, και για την κατασκευή του κατέστρεψε, μια από τις ομορφότερες φυσικές παραλίες του νησιού

3. Η συγκεκριμένη περιοχή και κατ επέκταση όλο το Σαμιακό τουριστικό προϊόν από αυτή την επιλογή υφίσταται μόνιμη υποβάθμιση

Και μη μου πείτε ότι μπορείτε εναλλακτικά να κάνετε μπάνιο στο Καρλόβασι ή στο κάμπο των Βουρλιωτών, όταν τα κύματα που έχει το καλοκαίρι, που συνήθως φυσάει βοριάς, σε τσακίζουν στην παραλία. Μπορείτε εναλλακτικά να μου πείτε ότι θα δοκιμάσετε τη γραφική παραλία του Γάγκου δίπλα στο Βαθύ,, αλλά σας προτείνω να αποφύγετε το μπουρί των Νοσοκομειακών αποβλήτων που υπάρχει εκεί δίπλα, με στόχο την απρόσκοπτη μόλυνση του θαλάσσιου πλούτου, καθώς όλοι οι βιολογικοί καθαρισμοί των τελευταίων 10ετιών έχουν πάρει φωτιά από την υπερβολική λειτουργία. Φαίνεται λοιπόν ότι ολοένα αυτή η παραλία πέριξ του αεροδρομίου αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερη σημασία και αξία για το τουριστικό σας προϊόν.

Αλλά ας το πάμε και λίγο παραπέρα, γιατί δεν αναρωτιέστε που είναι κτισμένος ο αεροδιάδρομος, δηλαδή επάνω από την αρχαία Ιερά οδό, ώστε να καταλάβετε τη ζημιά στα αξιοθέατα που υφίσταται το νησί και κατ επέκταση στη μοναδικότητα του τουριστικού προϊόντος. Σκεφθείτε μόνο πόσοι επισκέπτες θα έρχονταν, δείτε τα εισιτήρια που κόβονται σήμερα στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, για να θαυμάσουν την αρχαία αυτή οδό, και να περπατήσουν κατά μήκος της, κάτω από το φεγγαρόφως, με δέος, θαυμάζοντας την περιοχή. Θα ήταν σαν ένα ζωντανό υπαίθριο μουσείο, ενώ και οι αναπαραστάσεις των αρχαίων Ηραίων που σίγουρα θα οργανώνονταν σε διαφορετική βάση, αναλογισθείτε πόσο μοναδικές εμπειρίες θα ήταν για ολόκληρο τον κόσμο. Σα να λέμε για το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης ας πούμε.

Πάντως τώρα είναι ήδη αργά, το έγκλημα έχει ήδη τελεστεί, το αεροδρόμιο είναι εκεί και δεν αλλάζει κάτι. Το να ασελγούμε όμως ακόμη περισσότερο επάνω στην περιοχή για τοπικές σκοπιμότητες, επιβάλλοντας νυκτερινές πτήσεις, καυσαέριο, πυροσβεστικά αεροπλάνα και λοιπή υποβάθμιση, που νομίζετε ότι θα οδηγήσει τελικά αν όχι στην παντελή έλλειψη τουριστών.

Μην ξεχνάτε και ότι το προϊόν Ήλιος, Θάλασσα και τ’ Αγόρι μου υπάρχει παντού στην Ελλάδα αλλά και αλλού, και πολλές φορές ακόμη καλύτερο και περισσότερο αγνό. Σιγά λοιπόν μην έρθει κανείς στη Σάμο όταν αυτά τα βρίσκει αλλού ευκολότερα και καλύτερα (φέτος αλήθεια πόσα καράβια θα έρχονται στη Σάμο - τι κάνουν γι αυτό οι σχετικοί τοπικοί εκπρόσωποι ? ).

Διότι ας μην γελιόμαστε, όλο το Σαμιακό προϊόν θέλει μεγάλο ανασχεδιασμό, και πολύ δουλειά για να μπορέσει να εκσυγχρονιστεί. Ο τουρίστας δεν έρχεται για να τον κοροϊδεύετε, ούτε για να τον ταΐζετε κατεψυγμένα χειρίστης ποιότητος, αλλά αναζητεί την εμπειρία, τη διαφορετικότητα, την αξέχαστη διαμονή. Με βρώμα, φασαρία και τη σχετική νεοελληνική μαγκιά δεν πρόκειται να πάει μακριά η βαλίτσα. Και δεν μπαίνω στον κόπο να σχολιάσω αυτές τις κακόγουστες Ελληνικές βραδιές που παραπέμπουν μόνο σε πολιτισμικό σοκ περασμένων δεκαετιών.

Τελειώνοντας θέλω να αναφερθώ και στις δηλώσεις των τοπικών αρχόντων, που γενικώς δημοσιεύουν τις αλληλογραφίες των προς την “κακή” κεντρική διοίκηση, η οποία μονίμως δείχνει να μην ανταποκρίνεται. Και γνώμη μου είναι ότι τέτοιες δικαιολογίες είναι ανεπαρκείς, διότι οι άρχοντες οφείλουν να καταστήσουν σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι οι Σαμιώτες δεν δέχονται το ΟΧΙ ως απάντηση, αλλά ότι για το καλό του τόπου υπάρχει αγώνας και διαπραγμάτευση. Τα προβλήματα αναζητούν λύση και ΟΧΙ στρουθοκαμηλισμό. Αν πάλι δεν μπορούν αυτοί, τότε να φύγουν να έρθουν άλλοι που θα μπορούν, και αν πάλι κανείς δεν μπορεί, τότε να φύγουν όλοι για να γλυτώσουμε από τις φανφάρες και τους μισθούς τους. Τέρμα τα καλαμπούρια πλέον κύριοι, καιρός να σοβαρευτείτε.

Κλείνοντας, καλή η Φρόντεξ για τον τοπικό ξενοδόχο, που καταφέρνει σήμερα να έχει και έναν κάποιο τζίρο, καθώς και για τα ευρύτερα πατριωτικά αισθήματα, αλλά σκεφθείτε τι θα συμβεί το μήνα Ιούλιο, όταν θα έχει ερημώσει η περιοχή τουριστικά, λόγω της απίστευτης υποβάθμισης.

Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να βρεθεί συγκεκριμένη ικανοποιητική λύση που να ικανοποιεί τις ανάγκες, και αν όχι όλων, τότε των περισσότερων με οδηγό τις προτεραιότητες που αναφέραμε.

Ευχαριστώ για το χώρο σας και το χρόνο σας να με διαβάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: