Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010

Με Ανακοίνωση του ο πρώην δήμαρχος του Πυθαγορείου Νικόλαος Μάρκου λεει τα εξης:


«Ως πρώην Δήμαρχος του Πυθαγορείου Σάμου επί 16 χρόνια και κατά την περίοδο της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2000 θεωρώ σωστό και αναγκαίο να προβώ σε διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα που ανέκυψε με την προχθεσινή συνέντευξη του κ. Βγενόπουλου στο τηλεοπτικό Σταθμό ΣΚΑΙ. και αφορούσε τη δωρεά της εταιρείας MARFIN προς τον πληγέντα Δήμο Πυθαγορείου.

Λίγο καιρό μετά την καταστροφική λαίλαπα πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της εταιρίας MARFIN να συμβάλλει στην αποκατάσταση πληγέντων με ένα αξιοσέβαστο ποσό. Την πληροφορία είχαμε από το γραφείο του τότε υπουργού Αιγαίου όπου η εταιρεία είχε εν πρώτοις γνωστοποιήσει την ευγενική της πρόθεση.

Αμέσως μετά ανέλαβα την πρωτοβουλία και ήλθα σε επαφή με την εταιρεία προκειμένου να πραγματοποιηθεί η δωρεά. Υπήρξαν συχνές τηλεφωνικές επαφές και επίσκεψή μου στα γραφεία της εταιρείας όπου συναντήθηκα με τα στελέχη της MARFIN κ.κ. Τ. Πυλό και Π. Μητρόπουλο και οι οποίοι εκπροσωπούσαν την εταιρεία στις περαιτέρω επαφές μας. Στη συνάντηση αυτή μου γνωστοποίησαν ότι το ποσό της προσφοράς τους θα ανήρχετο στα 50 εκατομμύρια δραχμές.

Ευχαρίστησα και εισηγήθηκα ότι η καλύτερη αξιοποίηση της δωρεάς θα ήταν η αγορά δενδρυλλίων, ελαιόδεντρων κυρίως και η διανομή τους αναλογικά σε όλους του καταγεγραμμένους ήδη πυροπαθείς πληγέντες και τούτο διότι έτσι θα παρήχετο βοήθεια σε όλους τους πληγέντες συνδημότες και παράλληλα θα συνέβαλλε στην οικονομική προοπτική καθώς και την περιβαλλοντική αποκατάσταση του τόπου ζωντανεύοντας την ελπίδα για το αύριο.

Η εισήγηση μου έγινε αποδεκτή από την εταιρεία. Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο Πυθαγορείου με την υπ’ αριθμ. 3/2001 απόφασή του ενέκρινε ομόφωνα τον τρόπο διάθεσης στους πληγέντες και αποδέχθηκε την πρόθεση της δωρεάς της MARFIN. Κατόπιν τούτων η εταιρεία κατέθεσε απευθείας για το Δήμο Πυθαγορείου στον Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 50 εκατομμυρίων δραχμών.

Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο Πυθαγορείου αποδέχθηκε την δωρεά και ενέγραψε το ποσό στον προϋπολογισμό του (αρ. Απόφασης 58/2001). Επίσης με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες έγινε η αγορά των δενδρυλλίων από διάφορα φυτώρια της πατρίδας μας. Με τα 50 εκατομμύρια αγοράστηκαν συνολικά περίπου 75.000 δενδρύλλια, ελαιόδεντρα διάφορων ποικιλιών και εσπεριδοειδών τα οποία διατέθηκαν σε όλους τους καταγεγραμμένους πληγέντες – οι οποίοι ήταν περισσότεροι από 2.000 – αναλογικά με το ύψος της καταστροφής που είχαν υποστεί. Δήμος Πυθαγορείου ευχαρίστησε θερμά την εταιρεία για την προσφορά της και δημοσίευσε ευχαριστήριες ανακοινώσεις στον Τύπο.

"Όπως συνάγεται από τα προαναφερθέντα ο Δήμος ήταν ο αποκλειστικός αποδέκτης της δωρεάς και διαχειριστής της διάθεσής της. Κανείς κρατικός φορέας, Υπουργείο ή πολιτικό πρόσωπο δεν ενεπλάκη στη διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο γενικότερο σχεδιασμό μας για την αποκατάσταση είχαμε τη στήριξη και τη βοήθεια αρκετών κρατικών φορέων όπως του Υπουργείου Αιγαίου το οποίο χρηματοδότησε άλλες δράσεις αποκατάστασης, βελτίωσης υποδομών και ειδικό πρόγραμμα για το δημοτικό διαμέρισμα των Μαυρατζαίων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: