Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Ένα Δήμο - κυβερνείο ανά νησί θα φέρει ο Καλλικράτης;

Η δημιουργία σε κάθε νησί ενός δήμου κυβερνείου με διευρυμένες αρμοδιότητες περιλαμβάνεται σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ στο σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών είναι να δημιουργηθεί σε κάθε νησί ένας δήμος-κυβερνείο ο οποίος θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες και πόρους με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση του νησιώτη στον τόπο κατοικίας του, αλλά και την καλύτερη πρόσβασή του σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης. Το σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας προβλέπει τη μεταφορά τόσο των αρμοδιοτήτων όσο και των υπηρεσιών από την καταργούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στον δήμο, με τη διασφάλιση ωστόσο των διοικητικών, οργανωτικών, τεχνικών και οικονομικών προϋποθέσεων για την άσκησή τους. Οι μικροί Δήμοι θα ενισχυθούν με πρόσθετο προσωπικό ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στην τουριστική προβολή των Δήμων – Κυβερνείων.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα με το σχέδιο «Καλλικράτης» θα προβλέπεται πως όσοι νησιωτικοί δήμοι δημιουργηθούν από εκτεταμένες συνενώσεις, θα συγκροτήσουν τοπικά συμβούλια στα οποία θα αποδοθούν οι αντίστοιχες αρμοδιότητες που ασκούν τα σημερινά διαμερισματικά συμβούλια των μεγάλων δήμων.
Για τη χάραξη και άσκηση πολιτικών ιδίως στις νησιωτικές περιοχές αναμένεται να συσταθεί Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής.
Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της εφημερίδας τα ΝΕΑ η εκλογή των περιφερειακών συμβούλων στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου θα γίνεται με βάση τα όρια των σημερινών Επαρχείων.

http://news.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: