Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

EUROPE DIRECT

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ40 εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις της Σάμου σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Βορείου Αιγαίου, προχωρούν τον προγραμματισμό των δράσεων τους για την ανακύκλωση. Στα πλαίσια αυτά, εκπρόσωποι των εθελοντικών ομάδων παρέδωσαν την Δευτέρα 1η Μαρτίου επιστολή στην Νομαρχία Σάμου, τους Συνδέσμους ΟΤΑ Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, τους Δήμους καθώς και τους υπευθύνους νομικών προσώπων εθελοντισμού των Δήμων με την οποία ζητείται η βοήθεια των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην δράση της συλλογής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών από όλο το νησί.

«Η ανακύκλωση αποτελεί προτεραιότητα για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών. Στο πλαίσιο των δράσεων που έχουν ξεκινήσει για την ανακύκλωση, 40 εθελοντικές ομάδες και φορείς της Σάμου σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Βορείου Αιγαίου, ορίζουν την Κυριακή 21 Μαρτίου ( από τις 8.00 π.μ. έως τις 13.00 μ.μ) ως ημέρα δράσης για την ανακύκλωση με τίτλο: « Η Σάμος ανακυκλώνει ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή (επισυνάπτεται).

Στο πλαίσιο αυτό ζητείται η συνδρομή των φορέων στη δράση της εθελοντικής συλλογής και ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών με την παραχώρηση φορτηγών και φορτωτών και τη διάθεση ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μεταφορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων από τα χωριά και τις παράνομες χωματερές της Σάμου στον ειδικό χώρο, μέσα στον καλά φυλασσόμενο χώρο του ΧΥΤΑ, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία. Επίσης ζητούν την μεταφορά των αποβλήτων με κοντέινερ στην Αθήνα.

Παράλληλα ζητείται η προώθηση από μέρους των τοπικών φορέων ενημερωτικού υλικού για το θέμα της ανακύκλωσης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά και ανακοινώσεων σε κάθε χωριό από τους τοπικούς προέδρους, προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν τον χρόνο αλλά και τον τόπο παράδοσης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών τους αποβλήτων. Η δράση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Μαρτίου, οπότε και θα γίνει η εθελοντική συλλογή ηλεκτρικών συσκευών από χωματερές του νησιού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την συνδρομή του στην προσπάθεια δεσμεύτηκε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων με την ενημέρωση των πολιτών μέσω των ιερέων του νησιού.

«40 Εθελοντικές ομάδες και φορείς του Νομού, αναλαμβάνουμε να συνεργαστούμε για την επιτυχία των παραπάνω ενεργειών και εκδηλώσεων και να προωθήσουμε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, ώστε να προωθηθεί η αντίληψη των μηδενικών αποβλήτων, ένας παγκόσμιος στόχος όπως προέκυψε και από την πρόσφατη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα», αναφέρεται στην επιστολή στην οποία, επίσης, καλούνται οι Δήμοι να υποδείξουν χώρους σε κάθε χωριό όπου θα τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης – κοντέινερ για την ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών έως τις 16 Μαρτίου ή να δημιουργήσουν περιφραγμένους και ειδικά στεγασμένους χώρους, όπου θα μπορούν να μεταφερθούν αυτές.

Επίσης, οι 40 εθελοντικές ομάδες του νησιού σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Βορείου Αιγαίου και την Α/θμια Εκπαίδευση Σάμου, αλλά και με την συμμετοχή των μαθητών δημοτικών σχολείων του Δήμου Βαθέος, προγραμματίζουν την διεξαγωγή εκδήλωσης ευαισθητοποίησης για παιδιά, με θέμα την ανακύκλωση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Μαρτίου στην πλατεία Πυθαγόρα και θα περιλαμβάνει μια σειρά από βιωματικές ασκήσεις και παιχνίδια για παιδιά και πιο συγκεκριμένα:

· Διανομή ενημερωτικού υλικού για την ανακύκλωση

· Ζωγραφική πάνω σε οικολογικές τσάντες από τα παιδιά

· Έκθεση κατασκευών από τα σχολεία της πόλης με θέμα «Κάνοντας τα άχρηστα… χρήσιμα»

· Παρουσίαση ανακύκλωσης χαρτιού από τους εθελοντές Πυροσβέστες Πυθαγορείου.

· Ζωγραφική από παιδιά με θέμα το περιβάλλον

· Παρουσίαση από εθελοντές και επεξήγηση των σημάτων ανακύκλωσης.

· Το «Παιχνίδι των αισθήσεων»

· Δημιουργία του «Ευχόδεντρου» της ανακύκλωσης.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Σάμου ενώ στα παιδιά θα μοιραστούν δώρα. Επίσης θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, μαγειρικών ελαίων και ορυκτελαίων καθώς και εκδόσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εθελοντικές ομάδες στον Μαραθόκαμπο και το Καρλόβασι προκειμένου να συμμετάσχουν στις δράσεις της ανακύκλωσης στη Σάμο.

Σας γνωστοποιούμε επίσης ότι ο σχεδιασμός των δράσεων μας για την ανακύκλωση, επεκτείνεται στις κάτωθι δραστηριότητες:

1. Ανακύκλωση συσσωρευτών και ορυκτελαίων

2. Ανακύκλωση χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων

3. Ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων, με προώθηση της ατομικής

και συλλογικής κομποστοποίησης.

4. Προώθηση της οικολογικής υφασμάτινης τσάντας,

ώστε να γίνει «μόδα» στη Σάμο!

5. Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας,

ώστε να κατακτήσουμε τον στόχο που είναι:

«Η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά και η καλλιέργεια της πεποίθησης, ότι εμείς οι πολίτες, αποτελούμε μέρος της λύσης του περιβαλλοντικού προβλήματος!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: