Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Το Essen, ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2010, παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής κ. José Manuel Barroso.


Ο Πρόεδρος Barroso βρέθηκε στο Έσσεν το Σάββατο 9 Ιανουαρίου του 2010 για τα εγκαίνια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2010. Στην εκδήλωση παρέστη επίσης και ο Πρόεδρος της Γερμανίας Horst Köhler. Το Έσσεν είναι μία από τις τρεις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2010, μαζί την Κωνσταντινούπολη (Τουρκία) και την Πετς (Ουγγαρία).



Ο Πρόεδρος Barroso δήλωσε: «Το Έσσεν και το σύνολο της Περιοχής του Ρουρ, με τα παλαιά και μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα, μας υπενθυμίζουν τις απαρχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: πριν από μισό αιώνα, έγιναν τα πρώτα βήματα προς τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη μορφή της ειρηνικής διασυνοριακής συνεργασίας στους τομείς του άνθρακα και του χάλυβα. Η περιοχή του Ρουρ ήταν ένα από τα σημεία εκκίνησης για το ευρωπαϊκό μας σχέδιο. Σήμερα, η περιοχή αυτή εξελίσσεται δίχως να χάσει τίποτα από το χαρακτήρα της.


«Ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης δρα ως καταλύτης για την αλλαγή, όχι μόνο στο Έσσεν, αλλά και στην Πετς και στην Κωνσταντινούπολη. Χωρίς τον πολιτισμό, η Ευρώπη και οι πολίτες της, δεν θα είχαν την έμπνευση, τη δημιουργικότητα και το πνεύμα καινοτομίας που χρειάζονται. Η ανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια, εξακολουθεί να αποτελεί μια εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επετεύχθη χάρη στη δέσμευση των πολιτών. "


Η πόλη του Έσσεν επέλεξε να συμπεριλάβει την περιοχή του Ρουρ, στο πρόγραμμα της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2010. Το πρόγραμμα αυτό αξιολογήθηκε θετικά από την κριτική επιτροπή των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με βάση τα καθορισμένα κριτήρια και το Νοέμβριο του 2006 το Έσσεν ονομάστηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2010, μαζί με την Πετς της Ουγγαρίας και την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία .


Από το 2009, το πρόγραμμα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνεται από δύο κράτη μέλη κάθε έτος και για το 2010, αυτό το προνόμιο θα μοιραστούν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και η Ουγγαρία. Εκτός από τα δύο αυτά κράτη μέλη, μέχρι φέτος μια χώρα εκτός της ΕΕ μπορούσε να πραγματοποιήσει την συμμετέχει και η Κωνσταντινούπολη ονομάστηκε ως εκ τούτου Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010, με την επιφύλαξη το προτεινόμενο πρόγραμμα να εκπληρώνει τα κριτήρια.

Για το 2011 Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης θα είναι Turku (Φινλανδία) και Ταλίν (Εσθονία), ακολουθούμενες από Guimarães (Πορτογαλία) και Maribor (Σλοβενία) για το 2012, και Μασσαλία (Γαλλία) και Košice (Σλοβακία) το 2013.

Για περισσότερες πληροφορίες στην αγγλική γλώσσα:

http://www.essen-fuer-das-ruhrgebiet.ruhr2010.de/en/home.html

http://en.pecs2010.hu/

http://www.en.istanbul2010.org/index.htm

http://ec.europa.eu/culture/index_en.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: