Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...




Το Νοέμβριο του ... 2005 είχα στείλει μια επιστολή σε τοπική εφημερίδα που μεταξύ άλλων έγραφε:
“Άρχισε πάλι η ανά τετραετία επαναλαμβανόμενη και άνοστη πια εκλογολογία, κυρίως όσον αφορά στο Δήμο Σαμίων.
Δυστυχώς είναι πια κοινός τόπος ότι η πόλη της Σάμου βρίσκεται σε συνεχώς φθίνουσα πορεία.
Ο τόπος μας γίνεται όλο και πιο φτωχός, οι συμπολίτες μας όλο και πιο ξένοι, η ζωή μας όλο και πιο μίζερη.
Οι νέοι μας φεύγουν για τα αστικά κέντρα, οι έμποροι σφραγίζουν επιταγές και όλοι μας έχουμε αποδοθεί στο προσφιλές μας σπορ της ... γκρίνιας!
Σε όλες τις συντροφιές ακούς παράπονα για το κακό το ριζικό και την κακή τη μοίρα...
Όλοι συμφωνούν πως “δεν πάει άλλο”, κανείς δεν κάνει κάτι όμως....
Αξιόλογοι άνθρωποι μπαίνουν ή μένουν στο περιθώριο, αφήνοντας ...ζωτικό χώρο σε κάθε λογής μαϊντανούς και μωροφιλόδοξους.
Οι “πρωτοβουλίες” εμφανίζονται κάθε παραμονή εκλογών, οι υποσχέσεις περισσεύουν, οι χαιρετούρες και οι εναγκαλισμοί μαζεύουν ψήφους, οι φελλοί και τα σκ.... επιπλέουν...
Στο μεταξύ, η Φραγκόκλησσα γκρεμίζει, με κόκκινα φανάρια δίκην λαβάρου στην πρόσοψη, ο περιφερειακός βαλτώνει στα δικαστήρια, το λιμάνι αναδίδει την οσμή της σαπίλας που μας περιβάλλει.
Οι “σχολές” άπιαστο όνειρο, το πάρκινγκ καθημερινή αγωνία, τα σκουπίδια όταν μαζεύονται δεν έχουν πού να πάνε, οι εργολάβοι αδειάζουν τα μπάζα όπου ... δεν τους βλέπουν, η δημοτική συγκοινωνία ουτοπία, το εργοστάσιο ούτε φεύγει ούτε μένει, τα χωριά αδειάζουν, το ΞΕΝΙΑ μας απειλεί, ο παραλιακός πνίγεται στην πρώτη βροχή, το Κοκκάρι χειμώνα άδειο-καλοκαίρι μισοάδειο, η Γάγκου σκηνικό για φιλμ νουάρ, το Μαλαγάρι με ένα λιμάνι φάντασμα, το Πάνω Βαθύ γκρεμίζει, οι λαθρομετανάστες περιμένουν την ελεημοσύνη μας, η Θεατρική Ομάδα και η Κινηματογραφική Λέσχη το ίδιο, το Γήπεδο δεν είναι ... Στάδιο, η Πλατεία δεν είναι .... Πλατεία, το Λιμάνι δεν είναι ... λιμάνι, οι υπεύθυνοι δεν είναι υπεύθυνοι......
Ο “πίλος” του Δημάρχου “υψηλός”, το αντιδημαρχιλίκι “καταξίωση”, οι μπουφέδες “πολιτική”, η ανανέωση πρόσχημα, το “ακομμάτιστον” ειρωνεία....
Το μέλλον ζοφερό και το όνειρο εφιάλτης.
Δε θα ανατραπεί αυτή η πορεία όσο δεν υπάρχουν άνθρωποι με όρεξη για δουλειά, άνθρωποι νέοι στις ιδέες και τις νοοτροπίες, σοβαροί, μετρημένοι, με όραμα και διάθεση για διάλογο αλλά και σύγκρουση....
Δε θα ανατραπεί αυτή η εικόνα όσο θα ψηφίζουμε κόμματα, σωτήρες, και ρουσφετολόγους...
Δε θα αλλάξουν τα πράγματα όσο η πολιτική μας παρουσία περιορίζεται στις συγκεντρώσεις του ....Γκότσου και στη .... χαλαρή ψήφο.”

Πέντε χρόνια μετά, δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι πέρα από τη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου....
Η σχεδιαζόμενη διοικητική μεταρρύθμιση, ασχέτως του αν από αυτή θα προκύψουν 2, 3 ή 4 Δήμοι για το νησί μας, θέτει ξανά και μάλιστα επιτακτικότερα από τότε σε συζήτηση τον τρόπο επιλογής και εκλογής των δημοτικών αρχόντων.
Τα νέα μεγέθη των Δήμων, η αναμενόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε αυτούς, η πολυπλοκότητα των προβλημάτων και οι τεράστιες διαφορές των αναγκών, αλλά και των προοπτικών και δυνατοτήτων του κάθε τοπικού διαμερίσματος, απαιτούν όχι μόνο αυξημένα προσόντα, διοικητική ικανότητα, όραμα και γνώση, αλλά και δυνατότητα σύνθεσης απόψεων, ιεράρχησης των αναγκών πέρα από ψηφοθηρικούς ή μικροπολιτικούς υπολογισμούς, τοπικίστικους μικροεγωισμούς και εξαρτήσεις από μηχανισμούς, κόμματα, κομματάρχες, "κολλητούς" και "ομάδες πίεσης".
Ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για τις τοπικές κομματικές οργανώσεις να κάνουν τη μεγάλη υπέρβαση.
Να προτάξουν το συμφέρον του Δήμου μας (όπως και αν αυτός τελικά διαμορφωθεί).
Να ξεπεράσουν το "σύμπλεγμα" του χρώματος στο χάρτη των τηλεοπτικών δελτίων.
Να αντιληφθούν την κρισιμότητα των καιρών και το μέγεθος των προβλημάτων και να υποστείλουν τις κομματικές σημαίες.
Να προσπεράσουν ιεραρχίες και επετηρίδες, διαγκωνισμούς και αντιθέσεις.
Να τολμήσουν το απρόσμενο και να συνεργαστούν.
Να συμφωνήσουν και να προτείνουν ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ Δήμαρχο που να χαίρει γενικής εκτίμησης και αποδοχής, πλαισιωμένο από μια ομάδα συμπολιτών μας που να έχει τη γνώση, τη δυνατότητα και το όραμα να ξαναφέρουν το Δήμο σε τροχιά ανάπτυξης και το χαμόγελο στα πρόσωπα των συνδημοτών μας.
Να στηρίξουν ΚΟΙΝΟ και ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο από άφθαρτα και νέα πρόσωπα, από όπου θα μπορούσαμε να εκλέξουμε τους πιο άξιους ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.
Δύσκολο ίσως εγχείρημα...
Ίσως όμως να είναι η μόνη διέξοδος από την άγονη γκρίνια, την καθυστέρηση, το τέλμα, τη μιζέρια...
Ας ελπίσουμε ότι οι όποιοι μηχανισμοί δεν θα προτιμήσουν να προτάξουν τοπικίστικους ή κομματικούς "πατριωτισμούς" και πολιτικές "καριέρες" , ότι δεν θα προτιμήσουν να "βολέψουν" σε κάποια σχήματα, δοκιμασμένους και αποτυχημένους "πολιτικάντηδες", κομματικά ενεργούμενα, δεινόσαυρους και μαριονέτες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

MPRAVO RE DINO , EISAI FOVEROS, MAKARI NA KATAFEREIS NA PAS MPROSTA TA PRAGMATA!

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Δεν έχω καμιά τέτοια φιλοδοξία φίλε μου!!
Ακόμα και αν γινόταν κάτι τέτοιο, ένα κοινό ψηφοδέλτιο δηλαδή με άξιους υποψήφιους, δεν ξέρω αν θα συμμετείχα... Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να βρούμε πιο κατάλληλους από την αφεντιά μου...
Μια πρόταση κάνω και την ανησυχία μου¨"βγάζω"...
Αυτό είναι όλο...