Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Ομιλία του Νομάρχη Σάμου κ. Εμμανουήλ Κάρλα για την ανακύκλωση που έγινε στο Καρλόβασι στις 12-12-2009


Κυρίες και κύριοι
Η διαχείριση του περιβάλλοντος είναι καθαρά πολιτική υπόθεση.
Το περιβάλλον είναι κοινωνικό αγαθό ή εμπορευματικό είδος ανάλογα με τις ασκούμενες πολιτικές και το τι αυτές εξυπηρετούν.
Το δόγμα ο ρυπαίνων πληρώνει είναι λογοπαίγνιο και το ποιος πληρώνει, τι πληρώνει και πόσο πληρώνει είναι διαρκές ζητούμενο.
Η περιβαλλοντική φορολογία καλύπτει την οικονομική διάσταση της πρόληψης και της αποκατάστασης της ζημιάς του περιβάλλοντος ή πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη ξανά ο πολίτης για να επιτευχθεί τελικά η απόσυρση των επικίνδυνων αποβλήτων από τα νησιά μας και η αδρανοποίησή τους σε ειδικά εργοστάσια της ημεδαπής και αλλοδαπής;
Οι δύσκολες συγκυρίες προσβάλλουν, εν γένει, τα κοινωνικά αγαθά .
Γι αυτό χρειάζεται αγώνας να μη χαθούν τέτοια αγαθά που δεν αναπληρώνονται εύκολα, όπως είναι οι κοινωνικές κατακτήσεις και το περιβάλλον.
Πριν από χρόνια με πρωτοβουλία της Νομαρχίας έγιναν σε Σάμο και Ικαρία οι πρώτες συναντήσεις με τα συστήματα και την ανακύκλωση.
Χαίρομαι που σήμερα στο Kαρλόβασι και αύριο στο Βαθύ και εδώ και καιρό στην Ικαρία βιώνουμε ένα προχωρημένο στάδιο της καρποφορίας εκείνης της σποράς.
Η σωστή διαχείριση των λιπαντικών, των μπαταριών, των ελαστικών αυτοκινήτων είναι λειτουργία πολύ σοβαρή που αντιστρατεύεται την ρύπανση του περιβάλλοντος και στηρίζει τη δημόσια υγεία, μέσα από την προστασία του νερού, των φυτών και της τροφικής αλυσίδας.
Είναι ακόμα πιο σημαντική και από την προσπάθειά μας ενάντια στην αλλοίωση του περιβάλλοντος που προκαλείται από τα διάφορα δημόσια έργα και τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.
Γιατί τις ζημιές αυτές μπορεί να τις αποκαταστήσει με το χρόνο η φύση ενώ οι συνέπειες της ρύπανσης πληρώνονται ακριβά με την απώλεια της ζωής και της Υγείας των ανθρώπων.
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωσή μας και έχει πολλά επίπεδα και πολλούς τομείς.
Δεν ξεχνάμε κανέναν.
Αγωνιζόμαστε για τη σωστή διαχείριση στα λιπαντικά, τις μπαταρίες και τα ελαστικά σήμερα.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε τους περιβαλλοντικούς πόρους που κινδυνεύουν.
Τα δάση, οι προστατευόμενες περιοχές, η θάλασσα, ο αέρας πρέπει παράλληλα να έχουν τη φροντίδα μας , την προστασία και την αγάπη μας.
Η Νομαρχία θα είναι κοντά στον αγώνα της Κοινωνίας για την ανάπτυξη με αειφορία, ενημερώνοντας και ελέγχοντας τους πολίτες.
Ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: