Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Εφημερίδα: Η ΑΥΓΗ. 16/8/09 Η Σάμος είναι αβοήθητη μπροστά στα ελλείμματα της μεταναστευτικής πολιτικής


Αποστολή στη Σάμο: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΝ κ. Τσίπρα στη Σάμο και στο Κέντρο Κράτησης μεταναστών και προσφύγων, ήρθαν στην επιφάνεια όλα τα ελλείμματα μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα, καθώς η εισροή πληθυσμού είναι διαρκώς αυξανόμενη από χώρες διαλυμένες, λόγω της ιμπεριαλιστικής πρακτικής της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Όλοι κατανοούμε ότι η διαχείριση αυτού του εξαθλιωμένου πληθυσμού πρέπει να γίνεται με τρόπους, που να αποδίδουν σεβασμό στην ανθρώπινη και πολιτική υπόσταση των μεταναστών και των προσφύγων και να εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή στις χώρες υποδοχής.
Η Σάμος είναι το υπ' αριθμόν 1 νησί της Ελλάδας στην υποδοχή μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού. Για το έτος 2008, τα στοιχεία της αστυνομίας έδειξαν 11.000 συλλήψεις.

Αν και η τοπική κοινωνία δείχνει ανοχή στο ζήτημα της υποδοχής αυτού του πληθυσμού, τίθεται διαρκώς ένας προβληματισμός. Μια από τις σημαντικότερες δηλώσεις των τοπικών φορέων και των εκπροσώπων της “Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες” ήταν ότι δεν είναι δυνατόν η Σάμος να μετατραπεί σε αποθήκη ανθρώπων και να φέρει το βάρος όλης της μεταναστευτικής εισροής.
Η συστηματική άρνηση διαχείρισης αυτού του πληθυσμού από την κυβέρνηση και την Ε.Ε. είναι η πηγή που δημιουργεί μια ασφυκτική κατάσταση και στο Κέντρο Κράτησης της Σάμου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του νομάρχη κ. Κάρλα, το σαββατοκύριακο αναμένεται οι κρατούμενοι να ξεπεράσουν τους 1.000, σε ένα κέντρο χωρητικότητας 285 ατόμων.

Αυτό αντίκειται και στην ανθρωπιστική και ρεαλιστική προσέγγιση. Επιπλέον, η αυστηρή επίβλεψη της αστυνομίας στο Κέντρο Κράτησης δεν δίνει λύσεις.

Απεναντίας, απαξιώνει την υπόσταση των κρατουμένων, οι οποίοι δεν είναι εγκληματίες. Είναι άνθρωποι εξαθλιωμένοι, που πέρασαν από σύνορα πολλών χωρών, παίζοντας παιχνίδι με τον θάνατο. Αυτοί, λοιπόν, ήρθαν στη Δύση με το όραμα μιας καλύτερης και ασφαλέστερης επιβίωσης και καταλήγουν να είναι "εγκλωβισμένοι σαν ζώα" σε απόγνωση, γνωρίζοντας πως ανά πάσα στιγμή θα απελαθούν ή θα επαναπροωθηθούν, με τα δόλια τεχνάσματα των μεταγωγών, προς άγνωστο και άδηλο προορισμό.
Στο Κέντρο Κράτησης, αυτό που είδα είναι ότι ο πληθυσμός είναι κυρίως προσφυγικός. Σε συζητήσεις μαζί τους, υπό την αυστηρή επίβλεψη της αστυνομίας, μου δήλωσαν πως δεν αισθάνονται ασφαλείς στην Ελλάδα γιατί γνωρίζουν πως οι διαδικασίες για την έγκριση της αίτησης ασύλου είναι χρονοβόρες και κοστίζουν ακόμη και την περαιτέρω κράτησή τους. Επίσης, επεσήμαναν πως δεν επιδιώκουν να μείνουν στην Ελλάδα. Στόχος τους είναι να μετακινηθούν με κάθε τρόπο σε ευρωπαϊκές χώρες, που είτε να βρίσκονται εκεί μαζί με τους ομοεθνείς τους ή ακόμη και με την οικογένειά τους.
Η ελληνική κυβέρνηση, ουδόλως, μεριμνά για αυτούς τους ανθρώπους. Παρά μόνον έχει σαν στόχο να κατακλύσει την Ελλάδα με κέντρα κράτησης, για τα οποία χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και να μετατραπεί η χώρα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ευρώπης. Επίσης, η πολιτική της επιχείρησης-σκούπα, η οποία εφαρμόζεται και στη Σάμο, απαξιώνει κάθε έννοια νομιμότητας και οδηγεί αυτόν τον πληθυσμό στην παρανομία και στη συνεργασία του με τα σκοτεινά κυκλώματα των δουλεμπόρων.
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως μας δήλωσε ο μόνος δικηγόρος του Κέντρου Κράτησης κ. Βούρος, δυσχεραίνουν το έργο των νομικών συμβούλων, καταλύουν το περιεχόμενο των διεθνών συμβάσεων, οι οποίες κατοχυρώνουν τη νομική και θεσμική υπόσταση των προσφύγων. Ο ίδιος επεσήμανε ότι στην Ελλάδα η έννοια απόδοσης ασύλου έχει έμπρακτα καταργηθεί καθώς η διαδικασία έχει ανατεθεί στην αστυνομία και σε ανθρώπους που ούτε γνώση έχουν, ούτε και την ευαισθησία να αντιληφθούν τι σημαίνει να είναι κάποιος πρόσφυγας.
Δυστυχώς, αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι αυτοί οι κρατούμενοι δεν θα κατορθώσουν με νόμιμο, τουλάχιστον, τρόπο να μετακινηθούν προς τις χώρες της Κ. Ευρώπης, λόγω νομοθετικών προσχωμάτων. Αυτοί οι περιορισμοί που θέτουν οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες έχουν και την κύρια ευθύνη για τις μεταναστευτικές εισροές, δημιουργούν ασφυξία στις πρώτες χώρες υποδοχής (περ. Ελλάδας) και διαμορφώνουν μια κατάσταση διαχωρισμού των προνομιούχων «Βορείων» έναντι των «καταπιεσμένων Νοτίων».
Στη Σάμο υπήρξαν δύο νίκες. Την προηγούμενη εβδομάδα οι πολίτες όρθωσαν ασπίδα αλληλεγγύης και ματαίωσαν τη μεταγωγή δεκάδων μεταναστών με προορισμό την απέλασή τους. Τη Δευτέρα οι ίδιοι οι μετανάστες αντιστάθηκαν σε νέα προσπάθεια των αρχών να βάλουν άλλους 70 πρόσφυγες στο δρομολόγιο των απελάσεων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: