Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Παύλος Βογιατζής: "....καλωσορίζω επίσημα στο Συνδυασμό μας τον Θαλασσινό Θαλασσινό"


ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Σάμος, 9 Σεπτεμβρίου 2010
 
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητές και αγαπητοί συμπολίτες μας των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
και ειδικότερα της Σάμου, της Ικαρίας, των Φούρνων και της Θύμαινας.
Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας και λυπάμαι που οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών δεν μπορούν να τραβήξουν πλάνα γιατί, όπως γνωρίζετε, περιοριζόμαστε από το Νόμο.

Είμαστε σήμερα εδώ, γιατί μπήκαμε πια και επίσημα (από τις 7 Σεπτεμβρίου) στην προεκλογική περίοδο. Μια δύσκολη περίοδος, κατά την οποία όλοι μας θα δώσουμε τον αγώνα για τα νησιά μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να ευχηθώ σε όλους τους συνυποψήφιούς μου στην Περιφέρεια, καλό αγώνα.

Α. Ξεκινώντας θέλω να τονίσω
το αυτοδιοικητικό μήνυμα αυτών των εκλογών.

Όλοι μας ξέρουμε ότι η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση ήταν ένα ζητούμενο, τα τελευταία χρόνια, απ’ όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους. Ήταν, αν θέλετε, ένα ζητούμενο από τους ίδιους τους πολίτες. Στόχος τώρα πια, είναι η διοικητική αυτή μεταρρύθμιση να ενώσει τις αναπτυξιακές δυνάμεις των νησιών μας και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις στα νησιά μας είναι κοινά.

Βασικό ζητούμενο για να πετύχει το εγχείρημα αυτό, είναι η εξασφάλιση και η απόδοση των απαραίτητων πόρων για τη στήριξη των νέων αυτοδιοικητικών θεσμών. Και σε αυτό θα είμαστε απόλυτοι. Η έγκαιρη κατανομή των πόρων που ανήκουν στα νησιά μας, θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει πράξη η δέσμευση για την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση της Αθήνας και η άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη μετάβασή τους στο νέο θεσμό.

Φίλες και φίλοι συμπολίτες των νησιών μας,

Β. Ένα δεύτερο μήνυμα το οποίο επιθυμώ να εκπέμψω με την παρουσία μου εδώ, είναι η σημασία των επερχόμενων Περιφερειακών Εκλογών για τα νησιά μας. Για το Βόρειο Αιγαίο.

Το Βόρειο Αιγαίο αποτελεί μια νησιωτική Περιφέρεια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, σημαντικά πλεονεκτήματα, δυνατά σημεία, αλλά και αρκετές αδυναμίες που ανακόπτουν την αναπτυξιακή της πορεία. Στο πρόγραμμά μας, θα εστιάσουμε στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και στην αντιμετώπιση των αδυναμιών και των προβλημάτων στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Βασικός άξονας της προσπάθειάς μας είναι η ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο. Στόχος μας είναι, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων στα νησιά μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, για την ανάπτυξη του τόπου μας στο νέο οικονομικό περιβάλλον.

Η λέξεις κλειδιά είναι η ομαδικότητα και η συλλογικότητα που πρέπει να αναπτυχθεί μεταξύ των νησιών μας. Και όταν λέω συλλογικότητα, εννοώ άθροιση δυνάμεων και προσπαθειών και σε καμία περίπτωση ισοπέδωση των νησιών μας.
Κάθε νησί έχει τη δική του ιστορία, τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά και αυτά θα αναδείξουμε. Παράλληλα, όμως, άλλα θέματα ανάπτυξης όπως για παράδειγμα η επικοινωνία μας με το κέντρο, οι μεταφορές, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ.α. χρειάζονται συνολικότερη προσέγγιση, προκειμένου να επιτυγχάνουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Βασικοί άξονες του προγράμματός μας είναι τέσσερεις:

  1. Οι ίσες ευκαιρίες με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Ίσες ευκαιρίες και ισόρροπη ανάπτυξη για όλα τα νησιά. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη, δεν εννοούμε την ανάπτυξη μόνο με οικονομικούς όρους, δηλαδή τις υποδομές και τα έργα, αλλά την ανάπτυξη με όρους ποιότητας ζωής και υπηρεσιών. Εννοούμε την προσωπική πρόοδο κάθε νησιώτη συμπολίτη μας.
  2. Η δημιουργία και η ανάπτυξη περιφερειακής συνείδησης.
  3. Η διεκδίκηση όσων μας αξίζουν από την κεντρική εξουσία
  4. Η Περιφέρεια να γίνει διαμορφωτής των εξελίξεων στα νησιά μας.

Γ. Ένα τρίτο σημείο που θέλω να τονίσω με την παρουσία μου εδώ, είναι το στίγμα του Συνδυασμού μας. Το στίγμα της προσπάθειάς μας.

Αυτή η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει, έχει ξεκάθαρο αυτοδιοικητικό στίγμα. Είμαστε μια ενωτική αυτοδιοικητική πρόταση, με πρόσωπα από πολλούς επαγγελματικούς χώρους, με αυτοδιοικητική εμπειρία και τεχνοκρατική αντίληψη, που μπορούν να δώσουν ώθηση στα νησιά μας. Προτείνουμε υπερτοπικές συνεργασίες, ώστε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις διεκδικήσεις μας.

Στόχος μας είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, από την 1η Ιανουαρίου του 2011, να είναι μια τοπική κυβέρνηση με παρουσία και λόγο στον Εθνικό σχεδιασμό, αλλά και στις ευρωπαϊκές περιφερειακές πολιτικές που σχεδιάζονται. Επιθυμία μας είναι να μη λαμβάνονται αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς. Κάτι τέτοιο δε θα το επιτρέψουμε.

Είμαστε εδώ για να ανοίξουμε δρόμους για τα νησιά μας και όχι για να είμαστε ουραγοί των εξελίξεων. Είμαστε εδώ για να δημιουργούμε την ατζέντα των θεμάτων. Να ιεραρχούμε τα προβλήματα, να τα επιλύουμε και να διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν.

Για τους λόγους αυτούς, ο Αγώνας για τα Νησιά μας, απευθύνεται σε όλους τους νησιώτες συμπολίτες μας.

Γιατί στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης τα προβλήματα είναι κοινά και για την επίλυσή τους θα πρέπει να παραμερίσουμε όσα, πιθανώς, μας χωρίζουν. Άλλωστε αυτά που μας χωρίζουν, είναι πολύ λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν. Μόνον έτσι το όραμα για την ανάπτυξη του τόπου μας θα γίνει πράξη. Αυτή είναι η δική μου πολιτική αντίληψη και αυτήν ακολουθώ πιστά στα 20 χρόνια που υπηρετώ το θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαζόμαστε με τον Α΄ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλους τους φορείς των νησιών μας. Γιατί προτάσσουμε την Ομάδα. Προτάσσουμε τη συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Θα λογοδοτούμε στους συμπολίτες μας σε τακτά χρονικά διαστήματα και αυτό, πιστεύω, μας ξεχωρίζει. Γιατί στη δική μας πολιτική αντίληψη, η λογοδοσία, συνδέεται άμεσα με τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους κατοίκους των νησιών μας. Απέναντι σε όλους εσάς.

Θα είμαστε επικεφαλής όλων των κοινωνικών και λαϊκών αγώνων των νησιών μας. Αυτός είναι ο ρόλος μας, γι’ αυτόν θα παλέψουμε. Η φωνή μας, να είναι η φωνή όλων των συμπολιτών μας.

Γιατί ο αγώνας για τα νησιά μας, μας αφορά όλους. Αφορά πάνω από όλα στην πρόοδο των νησιών μας. Αφορά στην ατομική, προσωπική πρόοδο όλων μας. Κόντρα στη συντήρηση και τις περιχαρακώσεις του χθες. Είμαστε εδώ για να προσθέσουμε και να πολλαπλασιάσουμε κι όχι για να διαιρέσουμε ή να αφαιρέσουμε.

Κωδικοποιώντας όλα τα παραπάνω, σας καταθέτω ένα συνοπτικό πλαίσιο Αρχών και Θέσεων του Συνδυασμού μας:
1.     Στηρίζουμε το θεσμό της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και διεκδικούμε τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλειά της, ώστε να αποβεί λειτουργική και αποτελεσματική.

2.     Πορευόμαστε με περιφερειακή συνείδηση και ανθρωποκεντρική αντίληψη, εδραιώνοντας καθημερινά το ανθρώπινο-κοινωνικό προφίλ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

3.     Διακηρύσσουμε τη διαφορετικότητα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου -λόγω της νησιωτικότητας- και διεκδικούμε τα όσα η ιδιαιτερότητα αυτή συνεπάγεται, μέσα από το μεταφορικό ισοδύναμο κι όχι μόνο.

4.     Αντιστεκόμαστε στη μιζέρια των καιρών μας και αρνούμαστε να επιστρέψουμε στις εποχές που οι νέοι εγκατέλειπαν τα νησιά μας, αναζητώντας εργασία στα μεγάλα αστικά κέντρα ή ακόμα χειρότερα στο εξωτερικό. Θέλουμε τις πόλεις και τα χωριά μας ζωντανά και δημιουργικά. Τα νησιά μας είναι γεμάτα δύναμη και αναπτυξιακές δυνατότητες. Αυτές θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό.

5.     Στοχεύουμε στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των νησιών μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους.

6.     Συνεργαζόμαστε άριστα με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε θέματα νευραλγικών τομέων, όπως η έρευνα, το περιβάλλον και η ανάπτυξη, διασφαλίζοντας τις απαιτούμενες προϋποθέσεις επιτυχίας του Προγραμματισμού μας.

7.     Υπηρετούμε τα συμφέροντα των νησιών μας και, μαζί με τους συμπολίτες μας, ερχόμαστε σε ρήξη με την εκάστοτε κυβερνητική και ευρωπαϊκή πολιτική, όποτε διαπιστώνουμε ότι η Περιφέρειά μας δεν ωφελείται από αυτές.

8.     Εργαζόμαστε και αγωνιζόμαστε για τα νησιά μας, μέσα από την καθημερινότητα των κατοίκων και την προσπάθειά τους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, στη νησιωτική και συνάμα ακριτική Περιφέρειά μας.

9.     Δίνουμε έναν αγώνα από τον οποίο κερδισμένος πρέπει να είναι και θα είναι, το Βόρειο Αιγαίο.

10.Αγωνιζόμαστε με Όραμα, Μαχητικότητα, Αξιοπιστία και Εμπειρία. Οι συνεργάτες μου κι εγώ έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση στα προβλήματα των νησιών μας. Αυτό για μας σημαίνει ότι: Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Βορείου Αιγαίου οφείλει να προγραμματίζει, να διεκδικεί, να συμπαραστέκεται, να συμμετέχει, να αναδεικνύει και να θωρακίζει τα συμφέροντα των νησιωτών. Όλων ανεξαιρέτως.

11.Είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις και τις ιδέες όλων των κατοίκων των νησιών μας, ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών προτιμήσεων, γιατί πάνω από το εγώ, βάζουμε το εμείς.

12. Πορευόμαστε με ένα κοινό όραμα και αυτό μας ενώνει: Νησιά σύγχρονα, με υποδομές και προοπτικές ανάπτυξης. Αυτό, για το Συνδυασμό μας, είναι δέσμευση ευθύνης.

13. Ο «Αγώνας για τα Νησιά μας» φιλοδοξεί να εμπνεύσει και να ενώσει όλους όσοι πιστεύουν ότι τα ιστορικά και πανέμορφα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν εξαιρετικές δυνατότητες οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης.

Όλοι όσοι υπερασπιζόμαστε τις αρχές αυτές, ξεκινάμε μαζί μια έντιμη και δυναμική προσπάθεια.
Είμαι βέβαιος ότι θα δώσουμε το σημαντικό και πρωτόγνωρο αυτό αγώνα μαζί, όπως τόσους άλλους στο παρελθόν και στο τέλος, νικητής και κερδισμένος θα είναι τα νησιά μας και οι υπερήφανοι νησιώτες συμπολίτες μας, «φύλακες» του ελληνισμού, της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου.


Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα να είναι ξεκάθαρος και σε ένα ακόμα θέμα. Τη διαφαινόμενη χαμηλή συμμετοχή στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Είναι δεδομένη η απογοήτευση όλων μας από τα δημόσια πράγματα. Και αυτή η δεδομένη και δίκαιη απογοήτευση, εκτιμάται από πολλούς ότι θα φέρει την αποχή από την κάλπη.

Το καταλαβαίνουμε, το συμμεριζόμαστε και ως ένα σημείο το δικαιολογούμε κιόλας. Όμως, δε θα πρέπει να συγχέουμε τη γενικευμένη απογοήτευση με μια διαδικασία που αφορά ξεκάθαρα στον δικό μας τόπο. Που αφορά στον τόπο που γεννηθήκαμε, που αγαπάμε, που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Θα είναι άδικο για τα Νησιά μας. Θα είναι άδικο για τον τόπο μας.

Γιατί τα νησιά μας, ως μια ακριτική περιοχή της Ελλάδας, δεν έχουν την πολυτέλεια να μη στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα συμμετοχής. Τα νησιά μας, δεν έχουν την πολυτέλεια –σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας- να απέχουν. Αντίθετα. Τα νησιά μας, έχουν την ευκαιρία να στείλουν ένα ισχυρό ενωτικό μήνυμα. Το μήνυμα ότι είμαστε εδώ ενωμένοι και δυνατοί για να διεκδικήσουμε όλα όσα μας αξίζουν.

Μόνον έτσι, το κίνητρο της συμμετοχής θα έχει ουσιαστικό περιεχόμενο. Ένα περιεχόμενο αγώνα, πέρα από πρόσωπα, κόμματα και ισορροπίες. Μόνο έτσι η συμμετοχή και η ψήφος του καθ’ ενός μας θα αποκτήσει σημασία και βαρύτητα.

Κλείνοντας, μου δίνεται η ευκαιρία να αναφερθώ και στα πρόσωπα. Και ασφαλώς στα πρόσωπα των νησιών της Σάμου, της Ικαρίας, των Φούρνων και της Θύμαινας.

Αρκετοί από εσάς, που με γνωρίζετε από παλιά, ξέρετε ότι είμαι οπαδός των προτάσεων και των ιδεών. Ξέρετε ότι είμαι από αυτούς που πιστεύουν στα επιχειρήματα και όχι στα επίθετα. Ξέρετε ότι είμαι από αυτούς όπου προτάσσουν πάνω από όλα την αποτελεσματικότητα στο έργο που καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας. Ξέρετε ότι είμαι οπαδός της συλλογικής προσπάθειας. Και στη συλλογική αυτή προσπάθεια, για πρώτη φορά εντάσσεται ο θεσμός του Αντιπεριφερειάρχη.

Ένας θεσμός που δημιουργεί μια ομάδα κρούσης, έτοιμη να αγωνιστεί, να διεκδικήσει, να κερδίσει και να προσφέρει στα νησιά μας.

Είμαι λοιπόν στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω, ότι μέλος στην ομάδα μας στη Σάμο, με στόχο να υπηρετήσει αποτελεσματικά το θεσμό του Αντιπεριφερειάρχη είναι ο κ. Θαλασσινός Θαλασσινός.

Τον καλωσορίζω επίσημα στο Συνδυασμό μας και του εύχομαι πολύ καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που καλείται να φέρει σε πέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: