Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Δελτίο Τύπου του βουλευτή για τη σύσκεψη στην Αθήνα


Ο νομάρχης Σάμου, Μ. Κάρλας, ο βουλευτής Σάμου, Π. Βαρδίκος, η γενική γραμματέας Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Σ. Θεολογίτου και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σ. Αρναουτάκης.
Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ν. Σηφουνάκης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης και ο βουλευτής Π. Βαρδίκος.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σ. Στεφανίδης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Γ. Τασούλας, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ν. Σηφουνάκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θ. Μωραΐτης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Μπεγλίτης, ο νομάρχης Σάμου, Μ. Κάρλας, ο βουλευτής Σάμου, Π. Βαρδίκος, η γενική γραμματέας Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Σ. Θεολογίτου, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Γ. Οικονομίδης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Καρχιμάκης.

Διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με θέμα τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των περιοχών της Σάμου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου 2010.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν:

ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ν. Σηφουνάκης,

ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Μπεγλίτης,

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γ. Ντόλιος,

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σ. Αρναουτάκης,

ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θ. Μωραΐτης,

ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης,

ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Καρχιμάκης,

ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Γ. Οικονομίδης,

ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Γ. Τασούλας,

ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σ. Στεφανίδης,

η γενική γραμματέας Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Σ. Θεολογίτου,

ο νομάρχης Σάμου, Μ. Κάρλας και

ο βουλευτής Σάμου, Π. Βαρδίκος,


Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ν. Σηφουνάκης, ως οικοδεσπότης και συντονιστής της σύσκεψης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ενώ στη συνέχεια ο ο νομάρχης και ο βουλευτής έθεσαν τους άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθούν τα μέτρα αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης, αναφέρθηκε στις εντολές που έχει ήδη δώσει για να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα των ενόπλων δυνάμεων για τον καθαρισμό των ρεμάτων σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά πως αν χρειαστεί θα μεταφερθούν στο νησί και μεγαλύτερα μηχανήματα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γ. Ντόλιος, επεσήμανε πως παρά τις φετινές οικονομικές δυσχέρειες θα ενισχυθούν πέντε νομοί μεταξύ των οποίων και η Σάμος με έκτακτη επιχορήγηση. Μηχανικοί της Περιφέρειας σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας θα καταγράψουν και θα αξιολογήσουν τις ανάγκες. Επιπλέον, το υπουργείο και η Περιφέρεια θα εγκρίνουν το δάνειο που έχει ζητηθεί από το Δήμο Πυθαγορείου.

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σ. Αρναουτάκης, ανέλαβε τη χρηματοδότηση με 380.000 € (ποσό που προέκυψε μετά τη δημοπράτηση) της κατασκευής των υποδομών για τη μεταφορά του επιβατικού λιμένα Σάμου στο Μαλαγάρι. Επίσης, με 634.000€ θα καλυφθεί η αποπληρωμή της μελέτης της Εθνικής Οδού Σάμου-Καρλοβάσου, ώστε το έργο να «ωριμάσει» και να ενταχθεί στο ΠΕΠ του Βορείου Αιγαίου με 21,5 εκ. €. Ακόμη, θα εξεταστεί και η χρηματοδότηση για την ανάδειξη του Ευπαλινείου Ορύγματος από το 2011.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θ. Μωραΐτης, ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση με 500.000€ έργων περιβαλλοντικής προστασίας που θα υλοποιηθούν από τη Δασική Υπηρεσία. Ακόμη, θα ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου του την άμεση έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΣΧΟΟΑΠ Μαραθοκάμπου. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε περίπου 15 μέρες θα επισκεφτεί με υπηρεσιακούς παράγοντες τη Σάμο, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του βουλευτή, για να εξεταστούν όλα τα θέματα της Σάμου που αφορούν το υπουργείο του (χωροταξικό, γενικά πολεοδομικά σχέδια, λατομεία).

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνης, ζήτησε στοιχεία από τον νομάρχη για ανοιχτές ξενοδοχειακές μονάδες των περιοχών Μαραθοκάμπου και Κοκκαρίου, τον Οκτώβριο και Νοέμβριο, που θα μπορούσαν να δεχθούν επισκέπτες από έκτακτο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της εργατικής και της αγροτικής εστίας. Επιπλέον, δήλωσε πως θα εξετάσει ένταξη επιχειρήσεων των περιοχών που επλήγησαν σε προγράμματα υλοποιούμενα από το υπουργείο του, όπως επιδότηση επιχειρήσεων για διατήρηση θέσεων εργασίας και αναστολή για μικρό χρονικό διάστημα υποχρεώσεων επιχειρήσεων που επλήγησαν.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Καρχιμάκης, δήλωσε πως οι υπηρεσίες του έχουν ήδη καταγράψει τις καταστροφές (περίπου 200 αρχικές αιτήσεις για ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και 70 για το ζωικό) και θα προχωρήσουν γρήγορα οι αποζημιώσεις. Αρχικά ο διευθυντής του γραφείου του και αργότερα ο ίδιος, θα επισκεφτούν τη Σάμο και τότε θα εξεταστούν ενισχύσεις κτηνοτρόφων σε ζωοτροφές και ένταξη Σαμιωτών στα προγράμματα του υπουργείου του, όπως τα μικρά σχέδια βελτίωσης, νέοι αγρότες κ.λπ. Για τα ΟΠΑΑΧ δήλωσε ότι δεν είναι επιλέξιμα έργα οδοποιίας, θα γίνουν όμως εξαιρέσεις για περιοχές που επλήγησαν, όπως η Σάμος.

Δήλωσε πως το Σεπτέμβριο θα επιστραφεί ο φόρος πετρελαίου στους αγρότες και θα δοθούν εντολές στον ΟΠΕΚΕΠΕ για διευθέτηση εκκρεμοτήτων σχετικά με τα μητρώα επιδοτούμενων αγροτών. Αναφέρθηκε στην κατ’ εξαίρεση απόδοση για τη Σάμο του 100% της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους. Τέλος, θα συντονίσει τις υπηρεσίες του για την ένταξη στο ΕΠΑΛ του Αλιευτικού Καταφυγίου Μαραθοκάμπου.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Γ. Οικονομίδης αναφέρθηκε σε έργα του υπουργείου του που αφορούν συνολικά το νομό, ήταν θετικός στα έργα της παράκαμψης Πυθαγορείου και της γ’ Φάσης του Λιμένος του Ευδήλου και αρνητικός στο Ευπαλίνειο. Δήλωσε ακόμα, ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει με 400.000€ τη μελέτη της παράκαμψης του Κάμπου.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Γ. Τασούλας και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σ. Στεφανίδης, δήλωσαν πως άμεσα έστειλαν 40.000€ για να αποκατασταθούν οι ζημιές στα οχήματα και στον εξοπλισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Εθελοντικών Ομάδων, ζήτησαν άμεση σύγκλιση του ΣΝΟ και δήλωσαν πως θα επισκεφτούν το νομό και θα προγραμματίσουν προγράμματα εκπαίδευσης των εθελοντικών ομάδων.

Συμπληρωματικά, η Περιφερειάρχης κα Θεολογίτου δήλωσε πως είναι ανοιχτό το πρόγραμμα για τα σχολεία και επομένως αν είναι «ώριμα» μπορούν να ενταχθούν τόσο η Πορφυριάδα όσο και το Νηπιαγωγείο με το Γυμνάσιο Μαραθοκάμπου.

Κλείνοντας, ο βουλευτής ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τον υφυπουργό κ. Σηφουνάκη ο οποίος προκάλεσε αυτή τη διυπουργική συνάντηση, ανταποκρινόμενος και στην επιστολή της 9ης Αυγούστου που απέστειλε σε όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και υφυπουργούς ο βουλευτή

Δεν υπάρχουν σχόλια: