Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Η Σάμος 3η στη μείωση του τουρισμού...!

ΣΕΤΕ: Ήρθαν οι τουρίστες ... αλλά μειώθηκαν τα έσοδα το 8μηνο

Reporter.gr
Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάσθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων από 13 αεροδρόμια στο οκτάμηνο οι αφίξεις από το εξωτερικό έφθασαν σε 7.888.228 από 7.969.281 κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τον Αύγουστο οι αφίξεις παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 0,67% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2009, φθάνοντας σε 1.991.410 από 2.004.745.
Μικρή κάμψη της τάξης του 1% κατέγραψε ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2009.
Οι περιορισμένες απώλειες στις αφίξεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στις προσφορές, εκπτώσεις και μειωμένες τιμές που προσέφεραν τα τουριστικά καταλύματα στις ξένες αγορές. Αντίθετα, οι τουριστικές εισπράξεις παρουσιάζουν μεγάλη πτώση κατά 11,9% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, φθάνοντας στα 2,8 δισ. ευρώ, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ δωδεκαετίας, γεγονός που καταδεικνύει και τη μεγάλη κρίση που διέρχεται ο ελληνικός τουρισμός. H διαφημιστική απουσία του ελληνικού προορισμού από το εξωτερικό, αλλά και η δυσφήμηση που υπέστη από σειρά αρνητικών ενδογενών συμβάντων καθ'Α όλη τη διάρκεια της σεζόν, αποτέλεσαν ισχυρά εμπόδια προκειμένου να ανακάμψει ο τουριστικός τομέας στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, όλοι οι ανταγωνιστικοί προορισμοί βλέπουν την έξοδο από την περυσινή κρίση που προκάλεσαν οι αρνητικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, με σαφή σημάδια ανάκαμψης στις τουριστικές εισπράξεις, ενώ μικρές είναι οι απώλειες που καταγράφουν στις αφίξεις. Μάλιστα, η Τουρκία περισσότερες πληροφορίες καταγράφει άνοδο τόσο στα έσοδα όσο και στον αριθμό των ξένων τουριστών.
Αναλυτικά, ανά περιοχή σε σχέση με την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στο οκτάμηνο, τη μεγαλύτερη πτώση κατά 5,8% εμφάνισαν οι αφίξεις ξένων τουριστών στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Συνολικά, έως τον Αύγουστο καταγράφονταν 131.252 λιγότερες αφίξεις στην πρωτεύουσα. Ακολουθούν με πτωτική τροχιά κατά 4,5% οι αφίξεις στη Θεσσαλονίκη, κατά 3,2% στη Σάμο, κατά 2,7% στο Aκτιο, κατά 2,2% στη Ζάκυνθο, κατά 2,1% στα Χανιά, κατά 2% στο Ηράκλειο, κατά 1,3% στη Σκιάθο και κατά 1% στην Κέρκυρα. Κερδισμένοι προορισμοί κατά τη φετινή περίοδο είναι η Κως με αύξηση στις αφίξεις κατά 10,4%, η Σαντορίνη με αύξηση κατά 9% και η Ρόδος με αύξηση κατά 8,1%.
Τον Αύγουστο, πτώση εμφάνισαν οι αεροπορικές αφίξεις στο Ακτιο σε ποσοστό 5,5%, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε ποσοστό 5%, στα Χανιά σε ποσοστό 4,1%, στο Ηράκλειο σε ποσοστό 1,9% και στην Κέρκυρα κατά 0,15%. Αύξηση-ρεκόρ της τάξης του 21,8% παρουσίασαν οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό στη Σαντορίνη τον Αύγουστο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009. Ακολούθησαν με αυξήσεις η Κεφαλονιά σε ποσοστό 11,9%, η Κως σε ποσοστό 10,1%, η Ρόδος σε ποσοστό 9,2%, η Ζάκυνθος σε ποσοστό 2,9%, η Σάμος σε ποσοστό 0,5% και η Σκιάθος σε ποσοστό 0,4%.
Να σημειωθεί ότι η χρονιά τον Ιανουάριο ξεκίνησε με πτώση στις αφίξεις από το εξωτερικό κατά 2,5%, τον Φεβρουάριο σημειώθηκε μείωση κατά 0,4%, τον Μάρτιο αύξηση κατά 10,9%, τον Απρίλιο κάμψη κατά 16,1%, τον Μάιο μείωση κατά 0,06%, τον Ιούνιο πτώση κατά 4,1% και τον Ιούλιο αύξηση κατά 1,9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: