«Κατά σύμπτωση διερχόμουν από την πληγείσα περιοχή την ώρα που με ειδοποίησαν για τη φωτιά. Πρόλαβα, δηλαδή, από την πρώτη στιγμή να σπεύσω και να δω ο ίδιος τουλάχιστον δύο με τρεις διαφορετικές εστίες συγχρόνως, σε απόσταση μόλις πεντακοσίων μέτρων μεταξύ τους. Αν και είναι νωρίς ακόμα για εκτιμήσεις, θεωρώ πως αυτό δεν δικαιολογείται, καθώς στο σημείο δεν υπάρχουν πεύκα και κουκουνάρια παρά μόνο θάμνοι. Πρόκειται για έκταση που έχει ξανακαεί πριν από δέκα χρόνια και ήταν υπό αναδάσωση...» είπε στα «ΝΕΑ» ο αντινομάρχης Σάμου Στέλιος Θάνος. «Καλοκαίρι είναι, οι φωτιές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών είναι αναμενόμενες. Στη συγκεκριμένη ωστόσο περίπτωση φάνηκαν να εκδηλώνονται διάσπαρτες εστίες. Τον λόγο βέβαια έχει η Πυροσβεστική, και η σχετική προανάκριση. Στην καιγόμενη περιοχή υπάρχουν αγροικίες και στρατόπεδα που ενδεχομένως απειληθούν...» σημείωνε και ο νομάρχης Μανώλης Κάρλας.
Πάνω από την παραλία
Είναι η πρώτη τόσο εκτεταμένη φωτιά που πλήττει το νησί του Πυθαγόρα μετά και την τελευταία μεγάλη καταστροφή τον Ιούλιο του 2000, όταν η μισή Σάμος είχε επί ημέρες τυλιχθεί στις φλόγες. Χθες, λίγο πριν από τις τρεις το μεσημέρι, με ανέμους έντασης πέντε και πλέον μποφόρ, παρανάλωμα του πυρός έγιναν δασικές και αγροτικές εκτάσεις αρχικά στην περιοχή Κέδρος, μόλις ενάμισι χιλιόμετρο από το Βαθύ, την πρωτεύουσα της Σάμου. «Η φωτιά άρχισε από τη Ζερβού, πάνω από τον παραλιακό δρόμο που συνδέει το Βαθύ με το Κοκκάρι και το Καρλόβασι. Ωστόσο, γρήγορα επεκτάθηκε και κατευθύνθηκε και προς τους Μυτιληνιούς, στα νότια. Γι΄ αυτό χρειάστηκε να έρθουν και εναέριες ενισχύσεις από την υπόλοιπη χώρα...» έλεγε και ο κ. Κώστας Φωτόπουλος, επικεφαλής στην Πολιτική Προστασία της Νομαρχίας.
Για την από αέρος κατάσβεση της πυρκαγιάς έως και τη δύση του ηλίου απογειώθηκαν συνολικά επτά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, ενώ στο νησί κατέφθασαν με C-130 37 πυροσβέστες, με επικεφαλής τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Απόστολο Γεροκώστα ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό της πυρόσβεσης. Συνολικά ώς αργά το βράδυ τη μάχη για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας έδιναν 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα με 50 πρόσωπα, 70 εθελοντές με 20 οχήματα, καθώς και έξι υδροφόρες, ενώ ενισχύσεις από πεζοπόρο 50μελές τμήμα αναμενόταν ώς αργά και από τη Θεσσαλονίκη.
πηγή τα ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου