Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Ενημέρωση που είχαμε από το γραφείο του Βουλευτή κ Βαρδίκου.


Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η Επίκαιρη Ερώτηση που έχει καταθέσει ο Βουλευτής προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νομού μας με τον Πειραιά, λόγω απουσίας της υπουργού σήμερα και μετά από παράκληση της ίδιας, μετατράπηκε σε Ερώτηση και θα απαντηθεί εγγράφως αυτή την εβδομάδα.
Άμεσα θα σας σταλεί η σχετική απάντηση.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Ευτυχία Βαρδίκου


Αθήνα, 9 Ιουλίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

ΘΕΜΑ: «Η Ακτοπλοϊκή σύνδεση του νομού Σάμου με τον Πειραιά»

Κυρία Υπουργέ,

Το 2001 «απελευθερώσαμε» την ακτοπλοΐα. Κάναμε την αρχή, για να έρθει στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ και να ολοκληρώσει το επίτευγμα. Η «απελευθέρωση» θα έφερνε ανταγωνισμό, ο ανταγωνισμός θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών, θα βελτίωνε τις υπηρεσίες, θα έφερνε ανάπτυξη.

Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι διαφορετική και εξελίσσεται σε εφιάλτη, καθώς στα νησιά του νομού Σάμου έρχεται ένα μόνο πλοίο. Σύγχρονο αλλά μόνο ένα. Μάλιστα, για να προσεγγίσει τον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας και τους Φούρνους επιδοτείται με σχεδόν 20.000 € το δρομολόγιο (πάνω από 3 εκ. το χρόνο). Επιπλέον, δυστυχώς για εμάς:

Πρώτον, τα ναύλα είναι από 30 έως 40% ακριβότερα από άλλους παρόμοιους και ανταγωνιστικούς προορισμούς. Για παράδειγμα, στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά η οικονομική θέση κοστίζει 31€, μάλιστα υπάρχει και super οικονομική με 19€, όταν στη γραμμή Πειραιάς-Σάμος η οικονομική θέση κοστίζει 44,5 €. Το ΙΧ για Χανιά πληρώνει 55€, για Σάμο 79€. Δεύτερον, το μοναδικό, σήμερα, πλοίο της γραμμής Πειραιάς-Σάμος προσεγγίζει και άλλα νησιά εκτός νομού (Σύρο, Μύκονο), με αποτέλεσμα την περίοδο της τουριστικής αιχμής (20 Ιουλίου-10 Σεπτεμβρίου) να εξαντλείται ο αριθμός των εισιτηρίων και να ακυρώνονται χιλιάδες αφίξεις και επίσης χιλιάδες επισκεπτών να ταλαιπωρούνται γιατί ήρθαν αλλά δεν βρίσκουν εισιτήριο για να φύγουν.

Έτσι, είναι εύλογο, πολλοί που θα ήθελαν να περάσουν τις διακοπές τους στη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους, να αλλάζουν προορισμό. Απαιτούνται άμεσα ριζικές και τολμηρές λύσεις.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:

Ø Θα δώσει εντολή ώστε στις γραμμές χωρίς δεύτερο πλοίο, όπως η γραμμή Πειραιάς-Σάμος, όπου δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, να καθορίζονται τα ναύλα όπως σε ανάλογες γραμμές με περισσότερα του ενός πλοία;

Ø Τα εισιτήρια για τους ενδιάμεσους προορισμούς θα περιοριστούν στο 10 με 15% του συνολικού αριθμού, την περίοδο από 20 Ιουλίου μέχρι 10 Σεπτεμβρίου;

Ø Την περίοδο αυτή θα δρομολογηθεί Ρο-Ρο, ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά όλων των οχημάτων, κυρίως των φορτηγών;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Χ. ΒΑΡΔΙΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: