Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΡΟΣΟΧΗ...στον Λαγοκέφαλο!


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΑΜΟΥ Σάμος 29-9-2009
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Π Ρ Ο Σ:
Ταχ. Δ/νση: Διοικητήριο- Δερβενακίων και
Αλέξη Αλέξη
Ταχ. Κώδικας : 83100 Μ.Μ.Ε
Πληροφορίες : Κούλα Καραμηνά-Πόθου
Τηλέφωνο : 2273350495
Fax : 22730 80436
E-mail: typou@samos.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για το τοξικό ψάρι λαγοκέφαλος

Από τη Διεύθυνση Αλιείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου εκδόθηκε το παρακάτω ενημερωτικό δελτίο σχετικά με το τοξικό ψάρι «λαγοκέφαλος»:
Ενόψει της έναρξης της αλιευτικής περιόδου με τα συρόμενα εργαλεία (τράτα-μηχανότρατα), γνωρίζουμε στο καταναλωτικό κοινό ότι ο πληθυσμός του τοξικού ψαριού Lagocephalus Sceleratus (λαγοκέφαλος) έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα στις Ελληνικές θάλασσες. Το συγκεκριμένο ψάρι, που εισέβαλε από τον Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ, περιέχει την τετραδοτοξίνη, μια ισχυρή νευροτοξίνη που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο, εξαιτίας μυϊκής παράλυσης, αναπνευστικών διαταραχών και ανεπάρκειας του κυκλοφορικού συστήματος. σε άτομα τα οποία θα το καταναλώσουν.
Μπορεί εύκολα να αναγνωρισθεί από τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά :
Έχει σχήμα ροπάλου με μεγάλο κεφάλι λεπτή και διχαλωτή ουρά , είναι ασημένιο στο κάτω μέρος του σώματος και στη ράχη είναι γκριζωπό με σκούρες κηλίδες. Δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα δυνατά δόντια, δύο στην πάνω σιαγόνα και δύο στην κάτω που θυμίζουν λαγό.
Δεδομένου ότι ο λαγοκέφαλος αλιεύεται σε δίχτυα και τράτες μαζί με παραδοσιακά ψάρια των Ελληνικών θαλασσών (γόπες, αθερίνες, μαρίδες κ.λπ.), τόσο οι αλιείς όσο και οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να απομακρύνουν το ψάρι αυτό από τα υπόλοιπα. Επιπλέον, οι αλιείς που εντοπίζουν λαγοκέφαλο, παρακαλούνται να ενημερώνουν άμεσα την υπηρεσία μας ή τις κατά τόπους λιμενικές αρχές.
Τηλ. Δ/νσης Αλιείας: 2273087360



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: