Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

10 Λόγοι που κάνουν τη Σάμο διάσημη!



1. Φιλοξενεί στο παλαιοντολογικό μουσείο της απολιθώματα ζώων ηλικίας εκατομμυρίων ετών, τα οποία ζούσαν εδώ πριν ακόμα σχηματιστεί το Αιγαίο πέλαγος!

2. Ήταν η πατρίδα του Πυθαγόρα του Σάμιου, ατομικού φιλοσόφου που εδραίωσε τα μαθηματικά διατυπώνοντας το θεώρημα με το όνομά του

3. Ήταν η πατρίδα του Αρίσταρχου, του πρώτου αστρονόμου που διατύπωσε την άποψη ότι η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο

4. Επί τυραννίας του Πολυκράτη, ο Σάμιος Κωλλαιος έφτασε πρώτος ως τις Ηράκλειες στήλες, ανακαλύπτοντας ουσιαστικά το Γιβραλτάρ.

5. Τον 6ο π.Χ. αιώνα, δυο γλύπτες από τη Σάμο, ο Ροίκος και ο Θεόδωρος, εφηύραν πρώτοι την τεχνική του πήλινου προπλάσματος για την παραγωγή χυτών κοίλων αγαλμάτων από χαλκό.

6. Από τη Σάμο καταγόταν ο Μανδροκλής, περίφημος μηχανικός που κατάφερε πρώτος να φτιάξει μια γέφυρα από πλοία για να περάσουν οι στρατιές του Δαρείου από το Βόσπορο στα εδάφη της Ευρώπης.

7. Η Σάμος υπήρξε… ερωτική φωλιά του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, περίπου 4 δεκαετίες πριν τη γέννηση του Χριστού

8. Παράγει το εκλεκτό σαμιώτικο γλυκό κρασί SAMOS NECTAR που έχει κατακτήσει πολλές διεθνείς διακρίσεις

9. Τα χρόνια της επανάστασης, ο φιλέλληνας ποιητής Λόρδος Βύρων γράφει: ‘

γέμισε ξέχειλη την κούπα με σαμιώτικο κρασί’.

10. Η Σάμος είχε κάποτε πολλούς ταρσανάδες όπου κατασκευάζονταν καΐκια και ψαροκάικα. Το Σαμιώτικο πεύκο που ήταν και η πρώτη ύλη της περιοχής ήταν από τα καλύτερα για να εξασφαλίζει αντοχή στο νερό της θάλασσας κι έτσι τα σαμιώτικα καΐκια ήταν περιζήτητα!

πηγή : www.agrotravel.gr

www.samosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: