Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Δελτίο Τύπου για 7η συνάντηση δακοκτονίας


Απο τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (Τμήμα φυτοπροστασίας-ποιοτικού ελέγχου και βιολογικής γεωργίας) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου ανακοινώθηκε ότι:

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 7ης συνάντησης δακοκτονίας που πραγματοποιήθηκε στη Σάμο, από 29 – 30 Απριλίου 2010. Στη συνάντηση συμμετείχαν 80 σύνεδροι (υπηρεσιακοί παράγοντες από το ΥΑΑΤ, από τις ελαιοκομικές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΕΘ.Ι.ΑΓ. Ε. - Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών & Ελαίας).

Παρουσιάστηκαν αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών για το δάκο της ελιάς για την ορθότερη και οικονομικότερη διαχείριση στην εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας σύμφωνα με τα πλαίσια της ολοκληρωμένης καταπολέμησης του εντόμου. Όλες οι παρουσιάσεις του συνεδρίου θα αναρτηθούν στον ιστοσελίδα του ΥΑΑΤ και της Ν.Α. Σάμου εντός των επόμενων ημερών και θα είναι διαθέσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο. Τέλος έγιναν εισηγήσεις από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης όλων των ελαιοκομικών Νομών της χώρας και προτάσεις από τα ερευνητικά ιδρύματα για τη βελτίωση, σχετικά με την τεχνική και οικονομική διαχείριση του προγράμματος.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του συνεδρίου, το πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς προστατεύει επιτυχώς το εθνικό προϊόν και αναβαθμίζει την ποιότητα του. Η οικονομικότητα του προγράμματος μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών όπως η εφαρμογή GPS - GIS, βάσεις δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων, εκμηχάνιση των ψεκασμών, ορθή διαχείριση φαρμάκων, παρεμβάσεις και επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου του προγράμματος και φυσικά η ενεργός συμμετοχή των ελαιοπαραγωγών και η αρωγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ελαιοκομικών συνεταιρισμών.

Οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν σε επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα παραγωγής καθώς και σε αξιοθέατα της Σάμου και αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Αρκετοί αποφάσισαν να παρατείνουν την παραμονή τους στη Σάμο ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία σε μια περίοδο χαμηλής επισκεψιμότητας του νησιού μας.

Ευχαριστούμε το Επιμελητήριο Σάμου για την προσφορά και προώθηση των τοπικών προϊόντων, καθώς και το Δήμο Πυθαγορείου, την ΕΟΣΣ, την επιχείρηση Αφών Γαρουφαλή, το Γεωπονικό Σύλλογο Σάμου και το χορευτικό «Κλεοπάτρα Λαζαρίδου» του Αθλητικού Σύλλογου Μυτιληνιών για την ενεργό συμμετοχή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: