Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Παναγιώτης Λυμπέρης Δήμαρχος Καρλοβάσου για Καλλικράτη:«OXI ΣΕ ΕΝΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ»

Όταν στις αρχές Ιανουαρίου δόθηκε προς διαβούλευση το σχέδιο «Καλλικράτης», στο κεφάλαιο «νησιωτικότητα» του κειμένου που αναρτήθηκε, σαφώς αναφερόταν ότι στη γενική αρχή για τα νησιά, «κάθε νησί και δήμος», θα υπάρξουν «εύλογες εξαιρέσεις». Εάν όμως, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για ένα δήμο σε κάθε νησί και εάν αυτό ισχύει και για το νησί μας, τότε θα πρόκειται κατά τη γνώμη μου για ένα τεράστιο πολιτικό λάθος της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού.

ÄÇÌÁÑ×ÏÓ 001

Διότι, εάν σε ένα νησί όπως η Σάμος, με έκταση 480.000 στρέμματα και 35.000 μόνιμους κατοίκους, με δύο πόλεις, 33 κωμοπόλεις και χωριά και 74 οικισμούς, από 90 έως 3.000 κατοίκους, επιχειρηθεί η επιβολή ενός δήμου, θα πρόκειται όντως για αυτοδιοικητικό έκτρωμα. Aν δεν το έχουν λάβει αυτό υπ’ όψιν, ούτε οι τηλεδιασκέψεις, ούτε η ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα σώσουν το εγχείρημα του «Καλλικράτη» που τόσες ελπίδες γέννησε σε όλους μας. Η αυτοδιοίκηση, για να το πω απλά, δεν είναι από καθέδρας και αφ’ υψηλού θεώρηση των προβλημάτων. Έχει πολλή αγωνία, πολύ κόπο, καθημερινές δυσκολίες.

Ως δήμαρχος Καρλοβασίων, αλλά και ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης για πολλά χρόνια, διαφωνώ κάθετα με μια τέτοια προοπτική. Η δημιουργία και η λειτουργία ενός δήμου στη Σάμο με τις αρμοδιότητες που θέλει να εκχωρήσει στους δήμους ο νέος νόμος, θα επιφέρει στα σίγουρα το αυτοδιοικητικό χάος.

Αυτή η πιθανή εξέλιξη, εφ’ όσον δεν μας συμπεριλάβει στις εξαιρέσεις, πιστεύω ότι είναι δυσμενέστατη τόσο για το νησί μας, όσο και για το Δήμο μας. Μια τέτοια εκδοχή μόνο ολέθρια μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς καταργείται ο Δήμος μας και καταδικάζονται σε μαρασμό τα χωριά μας. Έτσι είναι εύλογο να με γεμίζει έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς δεδομένου ότι η εξέλιξη αυτή καθορίζει καίρια την πορεία του Δήμου μας αλλά και ολόκληρης της δυτικής Σάμου για τις επόμενες δεκαετίες.

Είναι προφανές ότι οι σχεδιασμοί που γίνονται επί χάρτου δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα γνωρίσματα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που πραγματεύονται. Το Καρλόβασι έχει καθιερωθεί ως το οικονομικό και διοικητικό κέντρο της δυτικής Σάμου μέσα από την ίδια την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας, μέσα από τις ανάγκες των ίδιων των πολιτών πάνω από 100 χρόνια.

Για κάποιον που δεν γνωρίζει τη Σάμο, τη γεωφυσική της δομή, τις θέσεις των ΟΤΑ και τις αποστάσεις των Τ.Δ. από το Καρλόβασι και το Βαθύ, μια προσεκτική ματιά σε ένα χάρτη αποδεικνύει το λόγο για τον οποίο η λύση του ενός Δήμου είναι απαγορευτική.

Δεν είμαι εναντίον ενός σχεδίου συνενώσεων, αλλά αντιθέτως το θεωρώ απαραίτητο. Με ορθολογικά επιχειρήματα και δίχως ίχνος τοπικιστικής σκοπιμότητας ζητώ την υλοποίηση της μελέτης του ΙΤΑ, που έχει την πλήρη κοινωνική αποδοχή και προβλέπει τη δημιουργία δύο Δήμων στη Σάμο: ενός στη Δυτική Σάμο, που θα προκύψει από τη συνένωση των Δήμων Καρλοβασίων και Μαραθοκάμπου και ενός στην Ανατολική Σάμο, που θα προκύψει από τη συνένωση των Δήμων Βαθέος και Πυθαγορείου, θέση την οποία έχουν λάβει πρόσφατα, επίσημα, η Ν.Ο.Δ.Ε. Σάμου και η Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Αντίθετα, αρκετά πολιτικά πρόσωπα και ιδιαιτέρως οι νομάρχες του Βορείου Αιγαίου, δεν προβάλλουν αντιρρήσεις και συνηγορούν με την προοπτική να γίνει κάθε νησί και δήμος. Ενδεχομένως, έτσι εξυπηρετούνται και κάποια προσωπικά σχέδια νυν νομαρχών, που με δεδομένο ότι έχουν κλείσει έναν κύκλο δύο θητειών στη δευτεροβάθμια αυτιδιοίκηση θα προτιμούσαν να αναμετρηθούν σε επίπεδο δήμου-νησιού, διεκδικώντας μια δημαρχιακή θητεία, παρά την άγνωστη περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Tόσο εγώ προσωπικά όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών μου, στηρίζουμε τις αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ, αρχής γενομένης από την Κυλλήνη, τη Ρόδο και την Αθήνα και αναμένουμε την πρόταση για το χωροταξικό σχεδιασμό, προκειμένου να καθορίσουμε την περαιτέρω στάση και τις επιπλέον ενέργειές μας.

1 σχόλιο:

paleoka είπε...

Εγω θέλω μια απάντηση απο τον καθ'ολα πετυχημένο Δήμαρχο Καρλοβάσου, γιατί εναντιώνεται τόσο πολύ στην δημιουργία ενός Δήμου. Γιατί κάνει αποσχιστικές δηλώσεις που πυροδοτούν την κατάσταση, του τύπου "Διαφορετική και πολιτιστική ταυτότητα Ανατολικής-Δυτικής Σάμου". Κατανοώ οτι μπορεί και να αναγκάζεται λόγω μιας ακατανοήτης έντονης δυσαρέσκειας που υπάρχει για το Βαθύ, Οπως και εδώ υπάρχει για το Καρλόβασι. Νομίζω οτι ο Κος Λυμπέρης είναι ενας δραστήριος, συγχρονος άνθρωπος και καλά θα κάνει να ξεκολλήσει απο παθογένειες χωρίς νόημα. Το Καρλοβασι δεν θα πάθει τίποτα Κύριε Δήμαρχε απο την ενοποίηση του νησιού μας. Μόνο θα ευνοηθεί. Το αγαπάτε το Καρλόβασι αλλά και εμείς το αγαπάμε!! ΣΑΜΟΣ είναι!. Οι πολίτες και εσείς φροντίζετε και αγαπάτε την πόλη σας. Μακάρι να συνέβαινε αυτό και στο Βαθύ. Η Σάμος ολόκληρη έχει να κερδίσει απο την χάραξη κοινού μετώπου και την παύση επιτέλους αυτού του κυριολεκτικά ακατανόητου δίπολου. Έπρεπε να το χειριστείτε πολύ διαφορετικά το ζήτημα και όχι με πύρηνα ψηφίσματα που ξεχωρίζουν εσάς απο τους "άλλους'...Και που ξέρετε..μπορεί να είσασταν εσείς ο πρώτος Δήμαρχος του εννιαίου μεγάλου και δυνατού Δήμου. Δώστε στον Κόσμο την αλήθεια. Δεν έχουμε καμία διαφορά όσο και να χτυπιέστε δεν έχουμε καμία διαφορά, στον ίδιο Βράχο ζούμε. 30 χλμ αποσταση την έχετε κάνει να μοιάζει σαν χάσμα μεταξύ διαφορετικών φυλών!! Ελεος Πιά!!