Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τρίτη, 6 Απριλίου 2010

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: ΤΟ ΕΚ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ FRONTEX


ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

EUROPE DIRECT

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μη δεσμευτική σύσταση με την οποία επισημαίνεται προς την υπηρεσία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, FRONTEX, ότι έχει ηθικό καθήκον να φροντίζει για τη διάσωση των λαθρομεταναστών που κινδυνεύουν στα θαλάσσια σύνορα της Ένωσης έγινε δεκτή στο ΕΚ παρά την αρνητική ψήφο στην ολομέλεια. Οι ευρωβουλευτές καταψήφισαν τη σύσταση προκρίνοντας την επιβολή στην υπηρεσία δεσμευτικών κανόνων, όμως κατά την ψηφοφορία δεν επετεύχθη η απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των μελών.


Το ΕΚ απέρριψε το κείμενο με ψήφους 336 ψήφους έναντι 253 και 30 αποχές αλλά η πλειοψηφία αυτή δεν ήταν επαρκής καθώς απαιτείτο απόλυτη πλειοψηφία 369 ψήφων.Το κείμενο κατευθυντήριων γραμμών αφορά τις "περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης και αποβίβασης" στο πλαίσιο επιχειρήσεων της FRONTEX στα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ και προβλέπουν πως τα μέσα των κρατών μελών που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο των επιχειρήσεών της οφείλουν να παρέχουν τη συνδρομή τους σε ναυαγούς ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους, του κατά πόσον βρίσκονται εκεί νομίμως ή μη και των συνθηκών υπό τις οποίες εντοπίζονται οι ναυαγοί.

Επισημαίνεται επίσης στο κείμενο πως το προσωπικό της υπηρεσίας θα πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν κάθε έκκληση για βοήθεια, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σκάφος στο οποίο επιβαίνουν οι μετανάστες, το αν μεταξύ των επιβατών υπάρχουν παιδιά, έγκυες γυναίκες ή ασθενείς και τραυματίες. Αντιστοίχως οι διαδικασίες αποβίβασης όσων έχουν συλληφθεί θα πρέπει να διεξάγονται με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες μεταξύ του κράτους μέλους στο οποίο αποβιβάζονται οι μετανάστες και τρίτες χώρες.

Το ΕΚ έχει επανειλημμένα ζητήσει αυξημένες αρμοδιότητες ελέγχου της FRONTEX ενώ πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν κατακρίνει τις διαδικασίες που ακολουθεί στον "χειρισμό" των μεταναστών. Σημειώνεται ότι το ΕΚ εξετάζει ταυτόχρονα πρόταση για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των στελεχών της υπηρεσίας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: