Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τρίτη, 6 Απριλίου 2010

Κεραίες …


Τους τελευταίους μήνες ανάσταστη είναι η Δυτική Σάμος (πατήστε το link για το ψήφισμα) από τις προσπάθειες εταιρείας κινητής τηλεφωνίας να τοποθετήσει κεραίες μεγάλης εμβέλειας σε περιοχές κοντά σε χωριά και οικισμούς με έντονη παρουσία των κατοίκων σε αγροτικές καλλιέργειες αλλά και άλλες δραστηριότητες.- Καθώς η κινητή τηλεφωνία έχει εμφανιστεί διεθνώς μόλις την τελευταία δεκαετία και η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί ακόμα να εξάγει τεκμηριωμένα συμπεράσματα σε ότι αφορά στις επιβλαβείς συνέπειες της ακτινοβολίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, το κράτος πρέπει να λειτουργήσει βάσει της αρχής προφύλαξης για να προστατεύσει την υγεία των πολιτών από ενδεχόμενο κίνδυνο και να τροποποιήσει την ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή το Ν.3431/2006. Η πολιτεία (κυβέρνηση, βουλή, τοπική αυτοδιοίκηση) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μας προστατεύσουν από τις ακτινοβολίες, που δεχόμαστε. Μέχρι να αποδειχθεί ότι οι κεραίες είναι ακίνδυνες, για να μην συμμετέχουμε σε ένα πείραμα τα αποτελέσματα του οποίου θα μάθουμε σε 20 χρόνια το μόνο ασφαλές όριο ακτινοβολίας είναι αυτό που τείνει στο μηδέν. Δεκάδες γνωματεύσεις έγκυρων επιστημονικών κύκλων προειδοποιούν για τις βλάβες που προκαλεί η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην υγεία μας. Η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας σύμφωνα με μελέτες προκαλούν:
- Διαταραχή μνήμης, συγκέντρωσης, εξάντληση, πονοκεφάλους κλπ. ιδιαίτερα σε απόσταση 50- 400μέτρων από την κεραία
- Διαταραχές στα χρωματοσώματα- αύξηση του καρκίνου- αύξηση της παιδικής λευχαιμίας- αιματολογικές βλάβες- αρνητική επίδραση στο αναπαραγωγικό σύστημα
- Βλάβες στο ανοσολογικό σύστημα, στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και στα νευρικά κύτταρα
Όρια έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Η Ελλάδα κατέχει μία απ’ τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη όσο αφορά στην αυστηρότητα των ορίων έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Ελλάδα: 22 - 33 (volt ανά μέτρο)
Βουλγαρία: 6
Ελβετία: 4 – 6
Γαλλία: 2
Ρωσία: 1
Αυστρία: 0.6
Βέλγιο: 0.6
Σάλτσμπουργκ: 0.2
(Παρακάτω Φωτογραφίες απ' την προσπάθεια εταιρείας να στήσει παράνομα κεραία στην περιοχή Πλατάνου που αποκρούστηκε απ' την αποφασιστικότητα των πολιτών).
Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στην υγεία μας ακόμα και σε όρια 6.000 φορές χαμηλότερα από αυτά που επιτρέπονται στην Ελλάδα. Μέτρα που προτείνονται είναι :
• Δραστική μείωση των ορίων έκθεσης πληθυσμού στην ακτινοβολία, μετά από πρόταση επιτροπής επιστημόνων στην οποία μετέχουν ειδικοί στις βιολογικές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
• Επανασχεδιασμός του δικτύου κεραιών μετά από μελέτη που θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της πολιτείας , έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του κοινού στην ακτινοβολία.
• Ενιαίο δίκτυο κεραιών για όλες τις εταιρείες και να μην είναι η κάλυψη πεδίο ανταγωνισμού.
• Πλήρης καταγραφή και σήμανση των υπαρχουσών κεραιών κινητής τηλεφωνίας, σε αρχείο προσβάσιμο σε κάθε πολίτη.
• Αναδιάρθρωση των μηχανισμών ελέγχου και επιβολή κυρώσεων και συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας στους παραπάνω μηχανισμούς.
• Αφαίρεση άδειας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε κάθε εταιρεία που θα εγκαθιστά κατ'εξακολούθηση κεραίες κινητής τηλεφωνίας χωρίς άδεια.
• Με δεδομένο ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας - οικονομικοί κολοσσοί πλέον - χρηματοδοτούν έρευνες για την απόδειξη της ΜΗ επικινδυνότητας της ακτινοβολίας των κεραιών, θεωρούμε υποχρέωση του κράτους να αναθέσει στην επιστημονική κοινότητα την εκπόνηση αξιόπιστων μελετών και να τις χρηματοδοτήσει.
• Επιμονή στο όριο ελάχιστης οριζόντιας απόστασης 300 μ. από χώρους πρόσβασης κοινού και κυρίως από βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες κλπ.
• Συμμετοχή των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις αρχές αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Στο παρακάτω Video - Ρεπορτάζ της ΕΤ1.
Μιλάνε οι: 1. Καθηγητής Λουκάς ΜαργαρίτηςΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑΣ & ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 2.Δρ. Δημήτρης ΠαναγόπουλοςΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑΣ & ΡΑΔΙΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 3.Καθηγητής Κωνσταντίνος ΛιολιούσηςΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 4.Καθηγητής Στέφανος ΤσιτομενέαςΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: