Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Καζάνι που βράζει η Σάμος με τον Καλλικράτη.Υπουργέ του Καλλικράτη στη Σάμο κάνε κράτει



ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΠΑΣΟΚΚαζάνι που βράζει είναι τον τελευταίο καιρό, ο χώρος της αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας. Η πληροφορία που σιγά σιγά γίνεται βεβαιότητα, ότι και στη Σάμο θα δημιουργηθεί μόνο ένας δήμος έχει ανάψει φωτιές στις τάξεις των αιρετών. Οι αντιδράσεις που προκαλεί η θέση, που έχει εκφραστεί από το υπουργείο Εσωτερικών είναι μεγάλες και δεν αποκλείεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, να οδηγήσουν και σε κινητοποιήσεις.
Οι πολέμιοι της ιδέας για τη σύσταση ενός και μόνο δήμου στη Σάμο είναι πολλοί και θεωρείται βέβαιο, πως δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Το ζήτημα είναι πως προσπαθούν στην παρούσα φάση, να μην "ανοίξουν τα χαρτιά τους" για ευνόητους λόγους. Προσπαθούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους που δεν είναι άλλες από τις κινητοποιήσεις, που στόχο θα έχουν την αποτροπή, της δημιουργίας ενός και μόνο δήμου στη Σάμο

Η δημιουργία ενός δήμου σε κάθε νησί με εύλογες εξαιρέσεις για τα πολύ μικρά νησιά τα οποία διαθέτουν επαρκή συγκοινωνιακή σύνδεση και θα συνενωθούν με το πλησιέστερο νησί-δήμο.
Θεμελιώνεται ο δήμος-κυβερνείο για την άμεση εξυπηρέτηση του νησιώτη στον τόπο κατοικίας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νησιωτικοί δήμοι θα ασκούν περισσότερες αρμοδιότητες σε σχέση με τους ηπειρωτικούς δήμους, αναλαμβάνοντας και αρμοδιότητες που στην υπόλοιπη Ελλάδα ασκούνται από την περιφέρεια. Ωστόσο όμως οι δήμοι αυτοί, θα πρέπει να ενισχυθούν για το βάρος, που θα κληθούν να σηκώσουν και με περισσότερους πόρους.
Για τη Σάμο όπως είναι ήδη γνωστό, προβλέπεται να αναβιώσουν και τα τοπικά συμβούλια τα οποία θα λειτουργούν σε δήμους οι οποίοι θα δημιουργηθούν από εκτεταμένες συνενώσεις. Τα τοπικά συμβούλια θα αποκτήσουν αρμοδιότητες αντίστοιχες των διαμερισματικών συμβουλίων των μεγάλων δήμων. Σε κάθε δήμο που θα συνενωθεί στο πλαίσιο του νησιωτικού δήμου θα αντιστοιχεί ένας τοπικός αντιδήμαρχος με αυξημένες αρμοδιότητες, ο οποίος θα είναι πρόεδρος των συμβουλίων των δημοτικών διαμερισμάτων.
Σε κάθε νησιωτικό δήμο θα συσταθεί Επιτροπή Τουριστικής Προβολής για την επεξεργασία θεμάτων τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του δήμου.

Παρόλα αυτά όμως το σχέδιο "Καλλικράτης" προβλέπει συγχωνεύσεις αλλά και κλείσιμο επιχειρήσεων των ΟΤΑ. Αυτό θα προκαλέσει όμως κοινωνική αναταραχή.
Ενας δήμος - ένα νησί
Αυξημένες αρμοδιότητες θα δοθούν στους νησιωτικούς δήμους με το σχέδιο "Καλλικράτης" για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να δοθεί στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών είναι να δημιουργηθεί σε κάθε νησί ένας δήμος-κυβερνείο με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση του νησιώτη στον τόπο κατοικίας του, αλλά και την καλύτερη πρόσβασή του σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης.
Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών τονίζουν μάλιστα ότι οι αρμοδιότητες των νησιωτικών δήμων θα είναι περισσότερες σε σχέση με αυτές των ηπειρωτικών, καθώς στο σχέδιο θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την υποστήριξη των μικρών νησιωτικών δήμων, οι οποίοι θα μπορούν να ασκούν ορισμένες μόνο από τις αρμοδιότητες αυτές που στην υπόλοιπη Ελλάδα ασκούνται από την περιφέρεια.
Ειδικότερα, στους νησιωτικούς δήμους αναμένεται να μεταφερθούν επιπλέον αρμοδιότητες στους τομείς Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής, Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Υγείας και Πρόνοιας, Μεταφορών και Δημοσίων Εργων.
Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην ενίσχυση των νησιωτικών δήμων με αρμοδιότητες που αφορούν τους τομείς της Γεωργίας, της Κτηνοτροφίας, του Εμπορίου, αλλά και της Απασχόλησης.
Αλλωστε το σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας προβλέπει τη μεταφορά τόσο των αρμοδιοτήτων όσο και των υπηρεσιών από την καταργούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στον δήμο, με τη διασφάλιση ωστόσο των διοικητικών, οργανωτικών, τεχνικών και οικονομικών προϋποθέσεων για την άσκησή τους.
Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων θα συνοδευτεί παράλληλα με μεταβίβαση πόρων, προσωπικού, αλλά και υποδομών της καταργούμενης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών προς τους νέους νησιωτικούς δήμους.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των νησιωτικών δήμων με περισσότερες αρμοδιότητες, κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνουν πως σε κάθε νησί θα δημιουργηθεί ένας δήμος. Η δημιουργία των δήμων-κυβερνείων δεν θα γίνει -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- με αυστηρά πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά θα ληφθούν υπ' όψιν και άλλα, όπως για παράδειγμα η συγκοινωνιακή σύνδεση ιδιαίτερα των μικρών νησιών με τα μεγαλύτερα. Για παράδειγμα, τα Αντικύθηρα, αν και έχουν μόλις 80 κατοίκους, θα αποτελέσουν έναν ξεχωριστό δήμο και δεν θα συνενωθούν με τον κοντινότερο δήμο, δηλαδή τα Κύθηρα, λόγω της απόστασης και της κακής συγκοινωνιακής σύνδεσης. Αντίστοιχη πρόβλεψη, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, θα υπάρχει και για άλλα απομονωμένα νησιά.
Ειδική πρόβλεψη για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους θα υπάρξει στο σχέδιο "Καλλικράτης" και για το προσωπικό τους, καθώς θα προβλέπεται η στελέχωση με εκπαιδευμένους και έμπειρους υπαλλήλους, οι οποίοι θα προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους πολίτες. Επίσης, για την καλύτερη πρόσβαση και εξυπηρέτηση των νησιωτών θα εφαρμοστούν κατά προτεραιότητα οι αρχές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το υπουργείο Εσωτερικών και στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή των νησιωτικών δήμων. Για τον σκοπό αυτό, το σχέδιο θα προβλέπει τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την τουριστική προβολή των νησιωτικών δήμων.

ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Θα μεταβιβαστούν και οι πόροι, το προσωπικό και οι υποδομές της καταργούμενης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Και ισχυρός τοπικός
αντιδήμαρχος
ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΕΣ αρμοδιότητες θα έχουν και οι τοπικοί αντιδήμαρχοι, καθώς σε κάθε δήμο που θα συνενωθεί στο πλαίσιο του νησιωτικού δήμου θα αντιστοιχεί και ένας τοπικός αντιδήμαρχος, ο οποίος θα είναι πρόεδρος των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων. Θα έχει επιπλέον αρμοδιότητες, όπως για παράδειγμα αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Με το σχέδιο "Καλλικράτης" θα προβλέπεται πως όσοι νησιωτικοί δήμοι δημιουργηθούν από εκτεταμένες συνενώσεις, θα συγκροτήσουν τοπικά συμβούλια στα οποία θα αποδοθούν οι αντίστοιχες αρμοδιότητες που ασκούν τα σημερινά διαμερισματικά συμβούλια των μεγάλων δήμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τοπικά συμβούλια θα είναι κατ' ελάχιστον τριμελή, ανεξαρτήτως μεγέθους του νησιωτικού δήμου που θα προκύψει από εκτεταμένες συνενώσεις. Για τη χάραξη και άσκηση πολιτικών ιδίως στις νησιωτικές περιοχές αναμένεται να συσταθεί Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής. Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εκλογή των περιφερειακών συμβούλων στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου θα γίνεται με βάση των όρια των σημερινών Επαρχείων.
Για το Καρλόβασι της Σάμου άσχημη εντύπωση προκάλεσε η θέση του Νομάρχη Σάμου Μ.Κάρλα για ένα Δήμο.





Προφανώς στη πίσω πλευρά του κεφαλιού του σκέφτηκε τη δική του πολιτική πορεία μια και έχει εκφράσει την επιθυμία να είναι υποψήφιος για ένα Δήμο.


Στον Μαραθόκαμπο βράζουν στην ιδέα της κατάργησης του Δήμου και αρκετοί είναι εναντίον του Νομάρχη διότι αν και Μαραθοκαμπίτης δεν υποστήριξε όσο θα έπρεπε το Δήμο Μαραθοκάμπου και τα συμφέροντα του.


Τα πράγματα για τον Δήμο Πυθαγορείου ρευστά διότι ενώ έχει γίνει δημοψήφισμα για την παραπέρα πορεία του Δήμου αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη.

Σίγουρα η Νομαρχιακή του Πασόκ στη Σάμο προσπάθησε με την γνωμοδοτική της πολιτική 'άποψή υπέρ των δύο Δήμων να αμβλύνει την κατάσταση όμως σίγουρα δεν θα αποτρέψει τις αρνητικές ψήφους που θα εισπράξει το κόμμα.


Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία κατεβαίνει στις Δημοτικές με υποψήφιο Δήμαρχο τον Ναυτικό πράκτορα και νυν Νομαρχιακό Σύμβουλο κ.Νίκο Κατρακάζο ,ενώ η υποψηφιότητα του Γιώργου Στάντζου συναντά δυσκολίες στη πιθανή επιθυμία του Μανόλη Κάρλα να ηγηθεί του ψηφοδελτίου κάτι που θα διχάσει το Πασόκ μια και στις τελευταίες εθνικές εκλογές κέρδισε την έδρα με τον Πυθαγόρα Βαρδίκο.



Σίγουρα αποχωρούν από τη πολιτική σκηνή της Σάμου ο Δήμαρχος Πυθαγορείου κ.Γιώργος Γεωργιάδης ,ο Δήμαρχος Βαθέος ο κ.Φίλιππος Πετρούσκας .


Ο Δήμαρχος Καρλοβάσου κ.Παναγιώτης Λυμπέρης κατά γενική ομολογία έχει ακόμα πολλά να προσφέρει από όποια θέση και αν του προταθεί,όπως και η υποψηφιότητα του κ.Αρτέμη Πανούσου αναμένεται και αυτή να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να αξιολογηθεί.

Σήμερα ο κ.Πανούσος κατέχει τη θέση του Προέδρου της ΝΟΔΕ Σάμου . Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανός επόμενος Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Σάμου θα είναι ο πρ.πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας και νυν Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου κ.Γιάννης Χατζηκωνσταντής,ο οποίος στο πρόσωπο του ενώνει τη Νέα Δημοκρατία στο Νησί.


Η υποψηφιότητα του Συμβολαιογράφου κ.Θεμιστοκλή Δημόπουλου δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές και ως αιτία του καταλογίζουν τις κατά καιρούς επιθέσεις που έχει εξαπολύσει κατά των τοπικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.



Η υποστήριξη δε που έχει από συγκεκριμένη εφημερίδα εδώ και καιρό επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς των τοπικών στελεχών περί θερμού εναγκαλισμού του με τον ιδιοκτήτη της φοβούμενοι ότι η εκλογή του κ.Δημόπουλου στη θέση του Προέδρου της ΝΟΔΕ θα εξυπηρετήσει συμφέροντα της εφημερίδας που τον υποστηρίζει.

Τελευταία η εφημερίδα και ο Μανόλης Καλλιγιάννης έχουν εμπλακεί σε δικαστικούς αγώνες με πολλά πρόσωπα της πολιτικής σκηνής ,ένας αγώνας μάταιος, μια και κανείς πολιτικός αρχηγός δεν μπαίνει σε δικαστικές περιπέτειες πόσο μάλλον με αυτά που συμβαίνουν στη Σάμο ,ένας πολιτικός αρχηγός ,άσχετος με τη Σάμο ,ως προς τη καταγωγή,έχει εμπλακεί σε ένα ατελείωτο δικαστικό αγώνα αφού έχει ήδη μηνύσει πολλούς πολιτικούς .

Προσωπική μας εκτίμηση είναι το κλείσιμο όλων αυτών των υποθέσεων,που δηλητηριάζουν τη μικρή κοινωνία της Σάμου .Σε αυτό θα πρέπει να συμβάλλει και ο προσωπικός του φίλος κ.Δημόπουλος.Το να δικάζεται ένας πολιτικός αρχηγός στις μέρες μας δεν είναι και ότι καλύτερο για αυτόν και το προφίλ που έχει στήσει τόσο καιρό.

Τελευταία δεχτήκαμε και εμείς επίθεση από την εφημερίδα του Μανόλη του Καλλιγιάννη,η επίθεση του έχει να κάνει με τη στάση μας να πούμε την αλήθεια στο δικαστήριο,κάτι που ξένισε τον ίδιο ,ο οποίος ήθελε να πούμε ότι δεν γνωρίζουμε τίποτα.Η ανάρτηση σε λίγες ημέρες της απόφασης του δικαστηρίου θα δείξει τι έχει συμβεί.Κρίμα γιατί σε δύσκολες στιγμές προσωπικές μας στήριξε ο Μανόλης.

Το σίγουρο πάντως έιναι ότι η εφημερίδα που βγάζει το κόμμα που εκπροσωπεί δεν έχει καμιά σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας και είναι και πάρα πολλά.


Για το Πασόκ η υποψηφιότητα του κ.Γιώργου Στάντζου θα είναι μια καλή επιλογή,μπορεί μεν να είναι πολιτικός του κομματικού μηχανισμού όμως η πορεία του μέχρι τώρα δείχνει και δημοκρατικότητα αλλά και να έχει τη δυνατότητα να διεισδύσει και σε άλλου πολιτικούς χώρους πέρα του Πασόκ.

Ευκαιρία να απαλλαγεί και το Παόκ από βαρίδια που είναι αναγκασμένο λόγω συμφωνιών να υποστηρίζει μια και όλα αυτά(βαρίδια)δεν έχουν τίποτε πλέον να προσφέρουν στο τόπο.Ότι είχαν να προσφέρουν το πρόσφεραν.


Σίγουρα θα βαρύνει ο Λόγος του Βουλευτή κ.Πυθαγόρα Βαρδίκου αλλά και η πολιτική άποψη του κομματικού οργάνου της Νομαρχιακής του Πασόκ.


Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής ακόμα τι θα πράξουν οι πολιτικοί Στέλιος Θάνος,Νίκος Λύκος,Γιώργος Κυριαζής,Πολυκράτης Κωνσταντινίδης,Αλέξανδρος Γιαουτζής, Νίκος Ζάxαρης

Σχόλιο "Σαμιακής Γνώμης": Να συμπληρώσουμε πως για την περίπτωση του κ. Πανούσου η υποψηφιότητά του στις εκλογές για την ΝΟΔΕ Σάμου θα κριθεί από την απόφαση της κυβέρνησης για έναν ή δυο δήμους. Αν δημιουργηθεί ένας δήμος στην Σάμο ο κ. Πανούσος θα είναι υποψήφιος στη ΝΟΔΕ......ενώ αν δημιουργηθούν δυο (2) δήμοι τότε ο κ. Πανούσος θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

1 σχόλιο:

paleoka είπε...

Η Σάμος έχει μια φοβερή ευκαιρία να τελειώσει με τα διχαστικά που την κρατάνε όμηρη δεκαετίες. Το νησί χρειαζεται να ενωθεί διοικητικά και ουσιαστικά. Βαρεθήκαμε πια αυτήν την παλαιά αρτηριοσκληρωτική νοοτροπία που υποδυκνυέι ανατολικούς και δυτικούς ώς "ξένους" Αυτό είναι το χτικιό της Σάμου και στο τέλος όλοι θα το καταλάβουν. Είμαστε το μόνο νησί στο Αιγαίο που φιγουράρει με αυτό κοντραρισμένο δίπολο. Το μόνο μεγάλο νησί στο Αιγαίο που έχει δυο "αντιμαχόμενες" πόλεις. Η συνεργασία δυτικής και ανατολικής Σάμου είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του 21ου αιώνα. Γιατί το νησί μαγεύει και συναρπάζει για το πλούτο του και την ομορφιά του. Μόνο εμείς δεν το βλέπουμε πλέον και μιζεριάζουμε γιατί ασχολούμαστε με τέτοιους είδους κοκοροκαυγάδες....Η Σάμος είναι ΜΙΑ. Αγαπώ το Καρλόβασι Το Πυθαγόρειο, Τον Μαραθόκαμπο και το Βαθύ. Θέλω το νησί μου πλούσιο και ενωμένο.
Στα παραπάνω μπορείτε να βρείτε και στο θέμα συζήτησης το γκρούπ ΒΑΘΥ SOS με θέμα "Σάμος 1 Δήμος?" στην παρακάτω ηλεκτρονική διευθυνση http://www.facebook.com/group.php?gid=192476093336#!/topic.php?uid=192476093336&topic=12124