Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ



ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Γράμμου 2, 1ος όροφος, 83100, ΒΑΘΥ ΣΑΜΟΥ


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Απριλίου στην αίθουσα συνεδρίων του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου Χίου η ημερίδα με θέμα το Ασφαλές Διαδίκτυο.




Την Ημερίδα διοργάνωσαν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Boρείου Αιγαίου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την ΕΛ.Μ.Ε. Χίου, την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.

Ομιλητές ήταν οι: Έλενα Χουσνή, Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Βορείου Αιγαίου, Σταύρος Καραβασίλης, Καθηγητής Πληροφορικής της Β/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Χίου, Γεώργιος Ράγκος, Εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και Μαρίνα Κυριάκου, Κοινωνική – Κλινική Ψυχολόγος. Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης Χίου ενώ ακυρώθηκε η συμμετοχή της κ. Μελτίνης Χριστοδουλάκη, Υπεύθυνης του Safeline λόγω ακύρωσης της προγραμματισμένης πτήσης της από το Ηράκλειο της Κρήτης στην Αθήνα.

Στον χαιρετισμό της η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας κ. Δέσποινα Καλογεράκη αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα και την ανάγκη ενημέρωσης τόσο των μαθητών όσο και των γονέων – εκπαιδευτικών γύρω από το Ασφαλές Διαδίκτυο και παρουσίασε μια σειρά συμπερασμάτων που προέκυψαν από τις επισκέψεις στα Γυμνάσια και Λύκεια του Νησιού που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα σε συνεργασία με το Εurope Direct.

H κ. Χουσνή μετέφερε τον χαιρετισμό της Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφίας Θεολογίτου σημειώνοντας ότι η υλοποίηση τέτοιου είδους προγραμμάτων και εκδηλώσεων με την υποστήριξη της Περιφέρειας αποδεικνύει και έμπρακτα την κοινωνική ευαισθησία της Γενικής Γραμματέως. Επίσης αναφέρθηκε στην ομιλία της στα αποτελέσματα διεθνών ερευνών αλλά και ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί στην χώρα μας και αφορούν την χρήση του διαδικτύου και τους κινδύνους που εγκυμονεί αλλά και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. facebook, msn, twitter κτλ) που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους εφήβους και τους νέους.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Η επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Εurope Direct Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Β/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Χίου κ. Δέσποινα Καλογεράκη πραγματοποίησαν ενημερωτικές επισκέψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια της Χίου με θέμα το Διαδίκτυο και τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη χρήση του.

Οι επισκέψεις ξεκίνησαν την Δευτέρα 12 Απριλίου και ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 16 Απριλίου και τις παρακολούθησαν συνολικά 1.000 περίπου μαθητές.

Πιο συγκεκριμένα ενημερώσεις έγιναν στο Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Καλλιμασιάς, το Γυμνάσιο και ΓΕΛ Καλαμωτής, το 4Ο Γυμνάσιο και το Μουσικό Γυμνάσιο Χίου, το Γυμνάσιο, ΕΠΑΛ και ΓΕΛ Καρδαμύλων, το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Βροντάδου, το Γυμνάσιο και το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Κάμπου, το 1ο ΕΠΑΛ Χίου, το 1ο Γυμνάσιο Χίου και τα 1ο, 2ο, 3ο ΓΕΛ Χίου.

Στην διάρκεια των ενημερώσεων αναφέρθηκε ότι το Διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει με πολλούς τρόπους στην ψυχαγωγία και την άντληση πληροφοριών, αρκεί να είναι σε γνώση μας η ύπαρξη κινδύνων που προκύπτουν από την αλόγιστη και πλημμελή χρήση του. Στους μαθητές εξηγήθηκε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει η ημερήσια ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο να μην ξεπερνά την μία ώρα ενώ ειδική αναφορά έγινε σε συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν τον εθισμό τους και πώς μπορούν να αποφύγουν κάτι τέτοιο. Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης σας επισυνάπτονται.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Το διαδίκτυο είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο. Με ένα απλό κλικ μπορούμε να κάνουμε μοναδικά πράγματα όπως:

Να παίξουμε παιχνίδια

Να αποκτήσουμε γνώσεις

Να κανονίσουμε τις διακοπές μας

Να μιλάμε με φίλους μας

Να αγοράζουμε πράγματα

Ο κόσμος του Facebook

Δημιουργήθηκε το 2004 από τον νεαρό Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Σήμερα αριθμεί σε όλο τον κόσμο 400 εκ. χρήστες

Αν ήταν χώρα, θα ήταν η Τρίτη σε πληθυσμό στον πλανήτη.

Άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με μεγάλο αριθμό χρηστών:

Twitter, YouTube, Buzz, Hi5, MySpace κτλ.

Ο μέσος χρήστης του Facebook έχει 130 φίλους, αφιερώνει περίπου μία ώρα ημερησίως και συνήθως είναι λίγο πάνω από τα 30.

Οι 12 κανόνες του έξυπνου σέρφερ:

  • Μάθε τους γονείς σου ή μάθε από τους γονείς σου. Αρκετές φορές εσύ γνωρίζεις περισσότερα, τα οποία έχεις μάθει στο σχολείο και έχεις ήδη την εμπειρία. Μετέφερε τη γνώση σου και αφιέρωσε χρόνο με τους γονείς σου. Αλλά να είσαι έτοιμος να μάθεις κι εσύ. Ανακαλύψτε μαζί όλα τα συναρπαστικά πράγματα που υπάρχουν στο Διαδίκτυο. Συζητήστε πως μπορείς να διασκεδάσεις αλλά και να μάθεις πολλά πράγματα.

Κράτα ενήμερους τους γονείς σου για όσα κάνεις όταν είσαι «on-line». Να επιμένεις να τοποθετήσεις τον υπολογιστή σου στο σαλόνι. Το σέρφινγκ μπορεί να είναι μία οικογενειακή υπόθεση. Σερφάρετε μαζί στο Διαδίκτυο.

Αν φοβηθείς ή ενοχληθείς από κάποιον ή κάτι που είδες στο Διαδίκτυο μην ντραπείς να μιλήσεις αμέσως στους γονείς σου. Αυτοί μπορούν να σε καταλάβουν και να σε βοηθήσουν.

Το Διαδίκτυο είναι διασκεδαστικό αλλά κρύβει και πολλούς κινδύνους. Γι’ αυτό μην παραβείς ποτέ το βασικό κανόνα του να μη δίνεις σε αγνώστους προσωπικές πληροφορίες όπως ονόματα και διευθύνσεις.

Δεν είναι όλοι αυτό που δείχνουν στο Διαδίκτυο. Το Διαδίκτυο είναι σα μία τεράστια ψηφιακή γειτονιά όπου μπορείς να γνωρίσεις πολλούς φίλους. Γι’ αυτό συμβουλεύσου τους γονείς σου σε κάθε περίπτωση. Αν οργανωθεί μία συνάντηση στον πραγματικό κόσμο, πήγαινε παρέα με τους γονείς σου.

Δεν είναι έγκυρες όλες οι πληροφορίες στο Διαδίκτυο. Προέρχονται από πολλές πηγές. Να θυμάσαι να αντιμετωπίζεις με προσοχή την «πληροφορία» που βρήκες στο Διαδίκτυο.

Μη δίνεις τα προσωπικά σου στοιχεία. Πολλές ιστοσελίδες έχουν ερωτηματολόγια και διαγωνισμούς. Συζήτα πρώτα με τους γονείς σου αν είναι ασφαλή, πριν δώσεις τα στοιχεία σου.

Χρησιμοποίησε την επικοινωνία με e-mail για να κρατάς επαφή με τους φίλους σου. Μην σπαταλάς άσκοπα το χρόνο σου για να αλληλογραφείς με αγνώστους.

Απόφυγε τις ιστοσελίδες που είναι ακατάλληλες για παιδιά. Συνήθως υπάρχει ένδειξη για αυτό. Αλλά και αν τυχαία βρεθείς σε μία ιστοσελίδα που δεν είναι για παιδιά, πες όχι σε μηνύματα και βγες εκτός δικτύου αν κάτι σε κάνει να νιώθεις άβολα.

Γράψε και μοιράσου με τους φίλους σου τους δικούς σου προσωπικούς κανόνες Έξυπνου Σερφαρίσματος

Ποτέ μην ξεχνάς ότι η ζωή είναι ωραία και εκτός Διαδικτύου. Η υπερβολική χρήση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας όπως παθήσεις στα μάτια, παχυσαρκία και κοινωνική απομόνωση. Βάλε το δικό σου όριο –μία ώρα την ημέρα το πολύ- και τήρησε το.

Γίνε δημιουργικός και εφευρετικός. Αξιοποίησε το Διαδίκτυο για να αναπτύξεις τα ταλέντα και τις ιδέες σου. Κατεύθυνε το πανί του surf σου στην κατεύθυνση που εσύ ονειρεύεσαι!

Απειλητική Συμπεριφορά – Cyberbullying

"Cyberbullying" είναι όταν ένα παιδί στην εφηβεία ή στην προεφηβεία βασανίζεται, απειλείται, παρενοχλείται, ταπεινώνεται, έρχεται σε αμηχανία ή στοχοθετείται από άλλο παιδί, στην εφηβεία ή στην προεφηβεία, μέσω ίντερνετ, διαδραστικών και ψηφιακών ταχνολογιών ή κινητών τηλεφώνων.

ΙΜ: Το να στέλνουμε μηνύματα με κακό περιεχόμενο / ή να χρησιμοποιούμε το λογαριασμό άλλου για να προωθούμε υβριστικά και αγενή μηνύματα μέσω της λίστας επαφών

Chat: Το να στέλνουμε ανώνυμα εκφοβιστικά μηνύματα, να απομονώνουμε ανθρώπους από group

Social networking: να ανεβάζουμε άσχημα σχόλια και προσβλητικές – ταπεινωτικές φωτογραφίες και video, να δημοσιοποιούμε προσωπικές πληροφορίες άλλων, να χρησιμοποιούμε ψεύτικο προφίλ υποδυόμενοι κάποιον τρίτο με σκοπό να δημιουργήσουμε πρόβλημα σε άλλους ή να μαζέψουμε προσωπικές πληροφορίες

Σκεφτόμαστε τι γράφουμε: Είμαστε προσεκτικοί όταν γράφουμε κάτι στο διαδίκτυο ακόμα και αν πρόκειται για κάποιο προσωπικό email, το περιεχόμενο μπορεί να αντιγραφεί και να κοινοποιηθεί, αν κάτι γραφεί στο internet δύσκολα κατεβαίνει.

Δεν εκδικούμαστε: Εάν κάποιος πει ή κάνει κάτι που μας κάνει να αισθανθούμε άβολα, είναι προτιμότερο να τον αγνοήσουμε και να τον κάνουμε block. Η εκδίκηση ενθαρρύνει το Cyberbullying.

Είμαστε ευγενικοί: Συμπεριφερόμαστε στους άλλους με τον τρόπο που θέλουμε οι άλλοι να συμπεριφέρονται σε μας. Αυξάνουμε τις πιθανότητες να γίνουμε στόχος Cyberbullying όταν γράφουμε κακά πράγματα για τους άλλους.

Φυλάμε τις αποδείξεις: Δημιουργούμε ένα αρχείο με όλα τα προσβλητικά μηνύματα, φωτογραφίες και online συζητήσεις.

Καταγγέλλουμε την άσχημη συμπεριφορά: Αν κάποιος επιμένει, ενημερώνουμε τους γονείς, κάποιον καθηγητή μας ή κάποιον ενήλικα που εμπιστευόμαστε.

Καταγγέλουμε τη συμπεριφορά στο:

Facebook: www.facebook.com/help.php?hq=report+abuse

MySpace: http://www.myspace.com/index.cfm?fuseaction=misc.contact

Hi5: Επιλέγουμε το Report Abuse που εμφανίζεται σε κάθε προφίλ

MSN Messenger:https://support.live.com/eform.aspx?productKey=wlmessengerabuse&ct=eformts

Yahoo! Messenger Επιλέγουμε το Help και στη συνέχεια το ‘Report Abuse’ ή πήγαινουμε κατευθείαν στο abuse.yahoo.com

Online Gaming: Πού κρύβονται οι κίνδυνοι;

Έξυπνα tips

Επιλέγουμε username που δεν αποκαλύπτουν προσωπικές πληροφορίες

Χρησιμοποιούμε «strong passwords» - κωδικούς πρόσβασης
(κωδικοί πρόσβασης που περιέχουν τουλάχιστον επτά χαρακτήρες)

Δε χρησιμοποιούμε ως password το όνομα μας / την ημερομηνία γέννησης και γενικά οτιδήποτε μπορεί να μαντέψει κάποιος εύκολα.

Τι πιο απλό από το να χρησιμοποιούμε ένα email μόνο για τα παιχνίδια και ένα άλλο για τα τις προσωπικές επαφές με φίλους.

Ποτέ δεν αποκαλύπτουμε τα προσωπικά μας στοιχεία, οι άλλοι χρειάζονται μόνο το username μας όχι το password ή το email σου.

Εάν κάποιος είναι αγενής, τον αγνοούμε και βγαίνουμε από το παιχνίδι.

Εάν δεν περνάμε καλά… εάν φοβόμαστε να μπούμε online ή εάν αισθανόμαστε πως θα κάναμε οτιδήποτε για να κερδίσουμε τότε κάτι δεν πάει καλά.

Αν κάποιος μας δημιουργήσει πρόβλημα το λέμε στους γονείς μας.

Πάντα θυμόμαστε ότι είναι απλά ένα παιχνίδι !!!

Social networking - Chat-Rooms - Instant Messaging

Social networking – Σελίδες κοινωνικής δικτύωσης:
Ιστοσελίδες κοινωνικών δικτύων (social networking sites), όπως π.χ. Facebook, MySpace, Hi5 κ.α, είναι ιστοσελίδες στις οποίες είναι εφικτή η δημιουργία από τους χρήστες δικού τους περιεχομένου, το οποίο μπορούν να το μοιραστούν με ένα ευρύ δίκτυο ατόμων, ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο, ο σχολιασμός πάνω στο περιεχόμενο άλλων, η μεταφόρτωση φωτογραφιών, η καταχώριση εγγραφών ημερολογίου, η δημιουργία κειμένων με εικόνες, μουσική και βίντεο κ.α. Το είδος των σχολίων και των δημοσιεύσεων συνιστά το προφίλ του κάθε χρήστη αυτών των δικτύων, το οποίο μπορεί να διαφοροποιείται διαρκώς, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του και την ψυχική του διάθεση.

Chat-rooms - Εικονικά δωμάτια συζητήσεων:
είναι η συμμετοχή σε ανοιχτές ομάδες συνομιλίας στο Διαδίκτυο, όπου μπορεί κανείς να μιλήσει με άλλους χρήστες σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο. Σε μια συνομιλία μπορούν να συμμετέχουν πολλοί χρήστες αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, είναι επίσης δυνατό να υπάρξει προσωπική συνομιλία μεταξύ δύο συμμετεχόντων.

Instant messaging - Άμεσα μηνύματα:

είναι μια μορφή επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο μεταξύ δύο ή

περισσότερων άτομων από μια λίστα επαφών μέσω Διαδικτύου.

Οδηγίες Χρήσεως για …Social – networking

Όταν δημιουργούμε το προφίλ μας (αλλά και κατά τη χρήση) ρυθμίζουμε ποιοι έχουν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα μέσω των privacy settings επιτρέποντας μόνο στους φίλους μας να βλέπουν το προφίλ μας, τις φωτογραφίες μας, τα προσωπικά σχόλια μας και πότε είμαστε online. Επίσης, ρυθμίζουμε τη μορφή που εμφανίζεται το προφίλ σας στα αποτελέσματα κάποιας μηχανής αναζήτησης.

Εάν κάποιος φίλος γίνεται ενοχλητικός ή κάποιος άγνωστος μας βομβαρδίζει με μηνύματα μπορούμε να τον βάλουμε στη μαύρη λίστα.

Δε δίνουμε προσωπικές πληροφορίες όπως την ηλικία μας, το σχολείο μας, τη διεύθυνση μας.

  • Θυμόμαστε ότι κάθε πληροφορία και φωτογραφία που ανεβάζουμε στο Διαδίκτυο μένει εκεί για πάντα ακόμα και αν αποφασίσουμε να τη διαγράψουμε γι` αυτό δεν ανεβάζουμε προσωπικές μας φωτογραφίες ή φωτογραφίες που αποκαλύπτουν στοιχεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό μας στο φυσικό κόσμο όπως το όνομα του σχολείου μας, την πινακίδα του αυτοκινήτου του πατέρα μας, την είσοδο του σπιτιού μας κτλ. Φροντίζουμε ώστε οι φωτογραφίες που ανεβάζουμε είναι σε χαμηλή ανάλυση ή υδατογραφημένες.

Οδηγίες Χρήσεως για …instant messaging

  • Επικοινωνούμε μόνο με άτομα που γνωρίζουμε στο φυσικό κόσμο. Εάν κάποιος θέλει να μας προσθέσει στη λίστα επαφών του και δεν τον γνωρίζουμε τον κάνουμε block. Έτσι, δε θα μπορεί να δει πότε είμαστε online και να επικοινωνεί μαζί μας.
  • Δεν είναι καλή ιδέα να υπάρχει προσωπική φωτογραφία στο προφίλ, μπορούμε να χρησιμοποιούμε κάποια από τις φωτογραφίες που υπάρχουν στο ΙΜ.

Δεν αποδεχόμαστε αρχεία από άτομα που δεν γνωρίζουμε! Αυτό περιλαμβάνει και τα URL.

Επιλέγουμε κάποιο έξυπνο ψευδώνυμο που δεν αποκαλύπτει στοιχεία όπως το πραγματικό όνομα σου και την ηλικία.

Ποτέ δεν κανονίζουμε να συναντηθούμε με κάποιον που γνωρίσαμε στον ψηφιακό κόσμο

Δε δίνουμε προσωπικές πληροφορίες όπως την ηλικία μας, το σχολείο μας, τη διεύθυνση μας

Ήξερες ότι…

Το Internet γράφεται με κεφαλαίο I επειδή είναι το ευρύτερο πλανητικό Διαδίκτυο που έχει υπάρξει ποτέ στη Γη και με αυτόν τον τρόπο το ξεχωρίζουμε από άλλα μικρότερα διαδίκτυα

Σε κάποια πανεπιστήμια του εξωτερικού οι φοιτητές έχουν συνδέσει τα μηχανήματα που πωλούν αναψυκτικά με το δίκτυο και με μια εντολή μπορούν να δούν πόσα κουτιά CocaCola περιέχουν.

Το 1991,στα πλαίσια ενός στοιχήματος κάποιος συνέδεσε μια τοστιέρα στο Internet. Μπορούσε να ανοίξει ή να κλείσει το ρεύμα με μια εντολή του δικτύου.

Η μηχανή αναζήτησης Google χρησιμεύει και σαν αριθμομηχανή. Αν πατήσεις π.χ. 249+987 και πατήσεις enter θα πάρεις το σωστό αποτέλεσμα που είναι 1236.

Δεν υπάρχουν σχόλια: