Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

Το δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει το Υπουργείο Αιγαίου στις 5/2/2001

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΘΗΝΑ 5-2-2001

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μία σημαντική πρωτοβουλία για την ανασύσταση του κατεστραμμένου από την περσινή μεγάλη πυρκαγιά Σαμιώτικου ελαιώνα αναλαμβάνει το Υπουργείο Αιγαίου σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα τον Όμιλο Εταιρειών MARFIN και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Σάμου.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης, μαζί με τον Δήμαρχο Πυθαγορείου, τον Βουλευτή Νομού Σάμου, Πυθαγόρα Βαρδίκο και τον Πρόεδρο της Εταιρείας MARFIN, Ανδρέα Βγενόπουλο, ανακοίνωσε την ανασύσταση του καμένου ελαιώνα της Σάμου με την αποστολή σε πρώτη φάση περίπου 50.000 δενδρυλλίων, την δαπάνη των οποίων αναλαμβάνει εξ΄ολοκλήρου η Εταιρεία MARFIN.

Ο Υπουργός Αιγαίου, χαρακτήρισε ως σημαντικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων στη Σάμο και τόνισε ότι το Υπουργείο Αιγαίου από την πλευρά του επιχειρώντας να συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών, μέχρι σήμερα έχει διαθέσει εκατό εκατομμύρια (100.000.000) δραχμές στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους Ο.Τ.Α. της Σάμου. Από αυτά, όπως τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, τα πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) διατέθηκαν για έργα αναδάσωσης και δενδροφύτευσης και τα υπόλοιπα πενήντα (50.000.000) δραχμές για έργα πυροπροστασίας, ενώ παράλληλα το Υπουργείο προμηθεύτηκε και απέστειλε στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου και τους Ο.Τ.Α. πυροσβεστικό όχημα, διασωστικά εργαλεία, αντιπυρικές στολές, αντλίες νερού κ.α.

Όπως τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, η πυρκαγιά του καλοκαιριού εκτός από το Κράτος ευαισθητοποίησε και τους ιδιωτικούς φορείς, όπως η MARFIN, η οποία προσφέρθηκε να συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών, ενώ επεσήμανε ότι το Υπουργείο Αιγαίου, έφερε σε επαφή την Εταιρεία με την τοπική Αυτοδιοίκηση Σάμου και αφού εξετάστηκαν από κοινού διάφορες προτάσεις κατέληξαν στη συγκεκριμένη μορφή προσφοράς.

Ο Υπουργός Αιγαίου υπογράμμισε με έμφαση ότι η Τουριστική περίοδος του 2001 για την Σάμο, με τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται αισιόδοξη και πως η Σάμος θα εξακολουθήσει να αποτελεί ένα σημαντικό πόλο τουρισμού. Ακόμα ο κ. Σηφουνάκης, υπογράμμισε ότι υπάρχει και ένα δεύτερο στάδιο συνεργασίας με την ιδιωτική πρωτοβουλία και αφορά στη δημιουργία ενός Μουσείου Αγγειοπλαστικής, στο χωριό Μαυραντζέοι που υπέστη μεγάλες καταστροφές από την πυρκαγιά, όπου θα αγοραστεί

και θα αναστηλωθεί ένα από τα κατεστραμμένα κτίρια, όπου θα στεγαστεί το Μουσείο.

Ο Βουλευτής του Νομού Σάμου, Πυθαγόρας Βαρδίκος, ευχαρίστησε την Εταιρεία MARFIN για την προσφορά της και τόνισε ότι οι κρατικές ενισχύσεις για την Σάμο θα ξεπεράσουν τα τέσσερα (4) δισεκατομμύρια. Ο Δήμαρχος Πυθαγορείου Νικόλας Μάρκου, ευχαρίστησε τον Υπουργό Αιγαίου για την ευαισθησία που έχει επιδείξει για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και χαρακτήρισε σημαντική την προσφορά της MARFIN, η οποία όπως είπε με τα 50.000 ελαιόδεντρα θα αποκαταστήσει την ελαιοπαραγωγή και θα συνδράμει στο εισόδημα των αγροτών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της MARFIN, Ανδρέας Βγενόπουλος, υπογράμμισε ότι υπάρχει ευαισθησία στον ιδιωτικό τομέα και πως οι επιχειρήσεις δεν είναι μόνο ζωντανό κύτταρο για την οικονομία, αλλά και για την κοινωνία και επιθυμούν να συμπαραστέκονται στο κοινωνικό σύνολο όταν αυτό περνάει δοκιμασίες. Υπογράμμισε ότι η καταστροφή της Σάμου από την πυρκαγιά άγγιξε όλους και αμέσως η Εταιρεία αναζήτησε τρόπους να συμβάλλει στην αποκατάσταση των ζημιών και των πληγέντων και υπογράμμισε με έμφαση ότι «είμαστε υπερήφανοι για αυτή μας την προσφορά».

Ο κ. Βγενόπουλος τόνισε ακόμα ότι στόχος της προσφοράς αυτής που ξεπερνάει τα 50.000.000 (πενήντα) εκατομμύρια δραχμές είναι να μην επεκταθεί περαιτέρω η ερήμωση της υπαίθρου και να βοηθηθούν οι κάτοικοι να ζήσουν στον δικό τους τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: