Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Παγκόσμια ημέρα του ύδατος. Νερό υπέρτατο αγαθό


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας του ύδατος, 22 Μαρτίου, το νερό θεωρείται ως το δεύτερο απαραίτητο για τον άνθρωπο υπέρτατο αγαθό μετά τον αέρα.

Σε μια εποχή ανεπάρκειας και προβληματισμού, ανευρέσεως λύσεων και συνεχών ελλείψεων, οι χείμαρροι κατευθύνονται στη θάλασσα χωρίς να υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας, πρόληψης, περισυλλογής και διαχείρισης των χρήσιμων αυτών ποσοτήτων ύδατος που χάνονται.

Εδώ βέβαια θεωρείται πλέον επιτακτική η ανάγκη στο να γίνει το φράγμα Καρβούνη (γνωστό τοις πάσι).

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών τους θερινούς μήνες εμφανίζεται πρόβλημα ελλείψεως νερού. Ένας άλλος επίσης σπουδαίος λόγος είναι το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης που έχουμε, ζημιές πολλές και καθημερινές χιλιάδες κυβικά νερό χάνονται κάθε χρόνο.

Δεν είναι μόνο η αλόγιστη χρήση νερού είναι και η χρήση μεγάλων ποσοτήτων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα εκτός της χημικής και τοξικής ρύπανσης που δημιουργείται από τις συχνές βλάβες του βιολογικού στον ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου.

Στο Δήμο Καρλοβασίων πάνω από 40% των συνδημοτών μας καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό. Αυτό έχει ως συνέπεια αφενός η μόλυνση περιβάλλοντος από τα εκατομμύρια πλαστικές φιάλες νερού και αφετέρου την οικονομική επιβάρυνση των συνδημοτών μας (μια τετραμελής οικογένεια ξοδεύει 500-600€ το χρόνο). Οπωσδήποτε ο Δήμος έχει ασχοληθεί με την ποιότητα του νερού, όμως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υδραυλικών και των υπαλλήλων δεν έχουμε φτάσει στα επιθυμητά αποτελέσματα. Το 2009 δείγματα νερού περιείχαν Ecoli, Εντερόκοκκοι, Κολοβακτηρίδια κ.λπ. Εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι συχνές, συχνότατες, κάθε μήνα εί δυνατόν, αναλύσεις νερού και ενημέρωση του κόσμου.

Πρέπει από το Δήμο να βγαίνει κάθε τρεις μήνες ένα δελτίο Τύπου Ενημέρωσης για την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Μια άλλη πρόταση είναι ο Δήμος να προβεί σε δράσεις συμβολικού κυρίως χαρακτήρα με στόχο την ευαισθητοποίηση πολιτών και μαθητών, π.χ. στη στέγη ενός κτιρίου να τοποθετηθεί ένα μηχάνημα το οποίο συλλέγει, επεξεργάζεται και μετατρέπει το βρόχινο νερό σε πόσιμο. Χωρίς την ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι αδύνατον να πετύχουμε το σκοπό μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι και θεωρώ καθήκον μας να παρέχουμε νερό για ανθρώπινη κατανάλωση απαλλαγμένο από κάθε χημική και μικροβιακή επιβάρυνση, και πέρα των επιτρεπόντων φυσιολογικών ορίων.

Το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου είναι το νερό.

Πέτρος Παριανός

Δημοτικός Σύμβουλος Καρλοβασίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: