Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Έκκληση του ΕΚ στην Τουρκία για υλοποίηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων


ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

EUROPE DIRECT

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ



Περιορισμένη ήταν η πρόοδος που σημείωσε το 2009 η Τουρκία, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, τόνισε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ υιοθετώντας μια έκθεση για την πρόοδο που πραγματοποίησε η εν λόγω χώρα το περασμένο έτος. Στην έκθεση γίνονται αναφορές και στο Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ικανότητα ανάληψης των υποχρεώσεων του μέλους
Υιοθετώντας με 60 ψήφους υπέρ και 11 αποχές την έκθεση της κ. Ria Oomen Ruijten (ΕΛΚ, NL), η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το πρόσθετο πρωτόκολλο στη συμφωνία σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Τουρκία. Κάλεσε δε την τουρκική κυβέρνηση να το εφαρμόσει πλήρως και χωρίς καθυστέρηση, κατά τρόπο που δεν θα εισάγει διακρίσεις, ενώ υπενθύμισε ότι "η μη εφαρμογή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων".

Η κοινοβουλευτική επιτροπή ζήτησε ακόμη από τις τουρκικές αρχές να εντατικοποιήσουν τη διαδικασία θέσπισης νομοθεσίας στους τομείς των δικαιωμάτων των γυναικών, της καταπολέμησης των διακρίσεων, της ελευθερίας του πνεύματος, της ανεξιθρησκίας, της ελευθερίας του λόγου και έκφρασης, της μηδενικής ανοχής των βασανιστηρίων και της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Κύπρος

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Κάλεσαν ακόμη την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις αποσύροντας τις δυνάμεις της, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα των Τούρκων εποίκων στη Νήσο και επιτρέποντας την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της σύμφωνα με την απόφαση 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ελλάδα

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων σημείωσε την περιορισμένη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη βελτίωση των διμερών σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας. Επιπλέον, κάλεσε τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση να αποσύρει την απειλή casus belli και την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
Πατριαρχείο
Οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν την ανησυχία τους για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως προς το νομικό καθεστώς του, την εκπαίδευση των κληρικών του και την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη. Παράλληλα, έκαναν έκκληση για την άμεση επαναλειτουργία της ελληνορθόδοξης Σχολής της Χάλκης και για τη λήψη μέτρων που θα επιτρέψουν τη δημόσια χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Απαγόρευση DTP
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων εξέφρασε, τέλος, τη λύπη της για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας να απαγορεύσει το κόμμα DTP και να ακυρώσει τη νομοθεσία που περιόριζε τη δικαιοδοσία των στρατιωτικών δικαστηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: