Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗ !!!

Φόβοι για 100.000 νεκρούς στην ισοπεδωμένη Αϊτή




Σαν μάννα εξ ουρανού αναμένουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Αϊτής την άφιξη των διεθνών σωστικών συνεργείων, μία μέρα μετά το καταστροφικό χτύπημα των 7 Ρίχτερ.
Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο απελπιστική, αφού όλες οι βασικές υποδομές και υπηρεσίες της πρωτεύουσας Port-au-Prince έχουν καταρρεύσει πλήρως, με αποτέλεσμα να επικρατεί το απόλυτο χάος.
Αν και το μέγεθος της τραγωδίας δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί με ακρίβεια, ο πρωθυπουργός της χώρας, Jean-Max Bellerive, δήλωσε στο CNN ότι είναι πολύ πιθανό οι νεκροί να ξεπεράσουν τις εκατό χιλιάδες.

Συγκλονισμένος από την έκταση της καταστροφής, ο πρόεδρος της Αϊτής, René Préval, από τη μεριά το, είπε ότι τα θύματα από τον σεισμό ανέρχονται σε «χιλιάδες». «Μέχρι τώρα έχω ακούσει για 50.000, έχω ακούσει για 30.000. Είναι πολύ νωρίς για να αναφερθούμε σε συγκεκριμένο αριθμό. Κι εγώ ακόμα προσπαθώ να καταλάβω το μέγεθος του φαινομένου», δήλωσε ο René Préval, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Η βουλή πριν και μετά
Η βουλή πριν και μετά
Δεκάδες χιλιάδες Αϊτινοί πέρασαν τη νύχτα στο ύπαιθρο, συγκεντρωμένοι στο Πεδίον του Άρεως, την κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας που έχει μετατραπεί σε γιγάντιο προσφυγικό καταυλισμό.

Απέναντι, τα ερείπια του προεδρικού μεγάρου και των κτιρίων των υπουργείων, μαρτυρούν την κατάσταση αδυναμίας στην οποία βρίσκονται οι θεσμοί της Αϊτής.

Από την άλλη, τα πτώματα που ανασύρονται από τα ερείπια τοποθετούνται σε σειρές στο έδαφος σκεπασμένα με σεντόνια. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Σερζ Μιό, ο οποίος ανασύρθηκε από τα ερείπια του καθεδρικού ναού της πρωτεύουσας.Παράλληλα, 50 έως 100 μέλη της Αποστολής Σταθεροποίησης του ΟΗΕ στην Αϊτή αγνοούνται. Ανάμεσά τους, ο επικεφαλής της αποστολής Χέντι Αναμπι και ο αναπληρωτής του, ο Λούις Κάρλος ντε Κόστα, οι οποίοι πιστεύεται ότι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια του Christopher Hotel.
Εν τω μεταξύ, η επιχείρηση ανεύρεσης επιζώντων συνεχίζεται με γυμνά χέρια ή σκυλιά, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια για τους τουλάχιστον τρία εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη καταφθάνει.
Τα πρώτα αμερικανικά και κινεζικά αεροπλάνα έχουν ήδη προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Port-au-Prince, καθώς και πλοία είναι «καθ’ οδόν». Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ρωσία και η Κίνα, αλλά και χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι ανάμεσα σε αυτούς που στέλνουν βοήθεια στη χώρα της Καραϊβικής.
Σημαντικά κυβερνητικά κτίρια στο Port au Prince κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα η ίδια η κυβέρνηση να έχει παραλύσει, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην περιοχή.
Παράλληλα, με τις περισσότερες τηλεπικοινωνίες να έχουν διακοπεί, οι πολίτες της Αϊτής που μένουν στο εξωτερικό «παλεύουν» να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.
Η σεισμική δόνηση των 7 Ρίχτερ, η χειρότερη φυσική καταστροφή στη χώρα τα τελευταία 200 χρόνια, «χτύπησε» στις 23:53 ώρα Ελλάδος της Τρίτης, μόλις 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας και σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωφυσικό Ινστιτούτο Ερευνών των ΗΠΑ (US Geological Survey, USGS).


(Xάρτης της περιοχής)

Η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν ίση με σχεδόν μισό μεγατόνο TNT, σύμφωνα με τον καθηγητή Roger Searle του πανεπιστημίου του Durham. Σημειώνεται ότι ένας μεγατόνος TNT εκλύεται από πολλές πυρηνικές κεφαλές.
Ύπνος ανάμεσα σε πτώματα
Μοιρολόγια, τραγούδια, προσευχές και πυροβολισμοί ακούγονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας μέσα από τα συντρίμμια, την ώρα που εξαντλημένοι διασώστες έσκαβαν χωρίς σταματημό, με εργαλεία και με τα γυμνά τους χέρια, σε μια απελπισμένη κούρσα με τον χρόνο για να απελευθερώσουν όσους περισσότερους παγιδευμένους κάτω από τόνους μπετόν.

Στα συντρίμμια των σπιτιών, οι διασώστες αντίκρισαν σκηνές φρίκης: ένα ζευγάρι νεκρό στο κρεβάτι του· μικρά κορίτσια μέσα στο χώμα· απανθρακωμένα πτώματα μέσα σε αυτοκίνητα και γυναίκες με ρούχα κομματιασμένα. Μια γυναίκα πλησίασε ομάδα από διασώστες κλαίγοντας. "Βοηθήστε με, ο άντρας μου είναι ακόμα εκεί μέσα. Σας παρακαλώ βοηθήστε με, ξέρω πως είναι ζωντανός".

Eπικεφαλής του νοσοκομείου της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Σταθεροποίηση στην Αϊτή (Minustah), δήλωσε στο κανάλι «TN» της Αργεντινής ότι μόνο ένα νοσοκομείο, το οποίο αποτελεί δωρεά της Αργεντινής στην Αϊτή, συνεχίζει να λειτουργεί, και ότι αυτό έχει κατακλυστεί από τραυματίες. Ανέφερε, μάλιστα, ότι τουλάχιστον 800 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λίγες ώρες μετά από τον σεισμό, ενώ περισσότεροι από 100 έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις μέσα σε 12 ώρες.
Επίσης, η μεγαλύτερη φυλακή της Αϊτής κατέρρευσε με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να καταφέρουν μέσα στον γενικότερο πανικό να αποδράσουν, με τις Αρχές να τους αναζητούν. Οι 7.000 στρατιωτικοί, 2.000 αστυνομικοί, 500 πολίτες και 1.500 μέλη του τοπικού προσωπικού της αποστολής του ΟΗΕ προσπαθούν να οργανώσουν περιπολίες και να διατηρήσουν την τάξη στην πρωτεύουσα.

Το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι τουλάχιστον 200 άνθρωποι εκτιμάται ότι είναι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια του ξενοδοχείου «Montana», το οποίο είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Συντρίμμια
ΣυντρίμμιαΟ Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, είπε ότι 50 Γάλλοι πολίτες αναζητούνται από τις υπηρεσίες της γαλλικής πρεσβείας στο Πορτ-Ο-Πρενς γιατί τη στιγμή του σεισμού βρίσκονταν σε ζώνες που έχουν καταστραφεί πλήρως, ενώ την ίδια στιγμή πάνω από 200 Γάλλοι πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στη γαλλική πρεσβεία ζητώντας πληροφορίες.
Η Σουζάνα Μαλκόρα, αξιωματούχος της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ, δήλωσε ότι 10 Βραζιλιάνοι, τρεις Ιορδανοί και ένας Αϊτινός έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι μεταξύ των νεκρών του σεισμού, που έγινε την Τρίτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του πρέσβη της Αϊτής στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS), που εδρεύει στην Ουάσινγκτον: «Προς το παρόν οι πρώτες αναφορές που έχουμε στη διάθεσή μας αναφέρουν δεκάδες χιλιάδες θύματα και σημαντικές υλικές ζημιές. Στο όνομα της κυβέρνησης κάνω έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μας βοηθήσει. Αυτό που επείγει περισσότερο αυτήν τη στιγμή είναι να σωθούν οι πολλές χιλιάδες άνθρωποι που είναι ζωντανοί κάτω από τα ερείπια. Η Αϊτή χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε τη διεθνή αλληλεγγύη».



Ο πρέσβης της Αϊτής στις ΗΠΑ, Ρέιμοντ Τζόζεφ, πρόσθεσε στο πλαίσιο τηλεοπτικής του εμφάνισης στο αμερικανικό δίκτυο ABC: «Πρόκειται για μία τεράστια καταστροφή. Αν ένα κτίριο, όπως το παλάτι το οποίο είναι πολύ σταθερό κατέρρευσε, οι ζημιές θα είναι τεράστιες, καθώς τα κτίρια δεν είναι ασφαλή στο Πορτ-ο-Πρενς».

Οι φόβοι των Αρχών για τον τελικό αριθμό των νεκρών βασίζονται στο γεγονός ότι στην περιοχή που χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη, ζουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Η συντριπτική πλειοψηφία των σπιτιών στα οποία κατοικούν είναι πρόχειρης κατασκευής και σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες των αξιωματούχων που βρίσκονται στην Αϊτή στην ουσία δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι που να μην έχει υποστεί σημαντικές ζημιές.

Για το ισχυρό χτύπημα στην Αϊτή μίλησε αποκλειστικά στη zougla.gr ο Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.



Για νεότερα σχετικά με τη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, που αναμένεται έντονη, μπορείτε να ενημερώνεστε από την κατηγορία "Παρατηρητήριο Σεισμών" της ιστοσελίδας μας.

Σύμφωνα με τον πρόξενο της Ελλάδας στο Καράκας, τουλάχιστον 15 Έλληνες βρίσκονται στην Αϊτή, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους.

Η
Βarack Obama
Βarack Obama
κυβέρνηση της χώρας έκανε αμέσως έκκληση για βοήθεια στις ΗΠΑ, στην οποία ανταποκρίθηκε ταχύτατα ο πρόεδρος Obama δηλώνοντας επί λέξη: «Οι προσευχές και η σκέψη μου είναι στην Αϊτή».

Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης με τους σημαντικότερους ομοσπονδιακούς οργανισμούς, που είναι υπεύθυνοι να επεμβαίνουν σε περιπτώσεις διεθνών ανθρωπιστικών κρίσεων και αργότερα συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να προετοιμάσει προσωπικά την ανθρωπιστική βοήθεια που θα αποσταλεί στην Αϊτή.

Αργότερα ανακοίνωσε σε διάγγελμά του τον σχεδιασμό των ΗΠΑ για τις άμεσες κινήσεις που θα γίνουν, προκειμένου να ανακουφιστούν οι σεισμοπαθείς:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν τόσο στρατιωτική όσο και πολιτική βοήθεια στην Αϊτή μετά τον καταστρεπτικό σεισμό που έπληξε τη φτωχή αυτή χώρα, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Hillary Clinton.

Παντού συντρίμμια
Παντού συντρίμμια
Στο μεταξύ η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει άμεση βοήθεια 200.000 δολαρίων στην Αϊτή. Επιπλέον η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, ο Καναδάς και πολλές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική ετοιμάζονται να στείλουν βοήθεια στην Αϊτή.

Ανθρωπιστική βοήθεια αποφασίστηκε να σταλεί και από την Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ρούχα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης συγκέντρωσε ήδη ο Δήμος Αθηναίων για τους πληγέντες του σεισμού στην Αϊτή.



Σχεδόν όλες οι χώρες του πλανήτη εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν την Αϊτή στις δύσκολες στιγμές που περνάει.

Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της Αμερικής

Πρόκειται για μία χώρα στην οποία η θνησιμότητα είναι πολύ μεγάλη. Μόλις το 3% των κατοίκων κατορθώνει να ξεπεράσει τα 60 χρόνια ζωής. Μία χώρα πέρα από τα όρια της φτώχειας, αυτή τη στιγμή φαίνεται να γονατίζει από την «οργή της φύσης».
Η Αϊτή κατέχει την 203η θέση ανάμεσα στις 293 φτωχότερες χώρες του κόσμου! Μία περιοχή, η οποία εκτός από την δικτατορία και την απόλυτη πολιτική αστάθεια, γνωρίζει τώρα την καταστροφική μανία της φύσης.
Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, ήδη επλήγη από μια σειρά καταστροφών κατά τα
Το Port –au- Prince
Το Port –au- Prince
τελευταία χρόνια, με τελευταίους τους κυκλώνες του 2008. Τέσσερις μεγάλες καταιγίδες, η τροπική καταιγίδα Φέι και οι κυκλώνες Γκουστάβ, Χάνα και Άικ, σάρωσαν την Αϊτή τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2008, στοιχίζοντας τη ζωή 793 ανθρώπων και αφήνοντας άλλους 300 αγνοούμενους έως και σήμερα, κατά τα κυβερνητικά στοιχεία. Το 1946 καταγράφηκε σεισμός 8,1 Ρίχτερ στη Δομινικανή Δημοκρατία, αλλά επηρέασε και την Αϊτή, προκαλώντας τσουνάμι που οδήγησε στο θάνατο 1.790 πολίτες.

Άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι
Αρχικά, το Κέντρο Πρόβλεψης Τσουνάμι του Ειρηνικού απηύθυνε προειδοποίηση για τσουνάμι σε περιοχές της Καραϊβικής, μεταξύ των οποίων η Αϊτή, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Κούβα και οι Μπαχάμες. Τελικά, ο συναγερμός ακυρώθηκε, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Κέντρου.


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: