Η είσοδος του Ευπαλινείου
Το αρχαίο θέατρο
Ευπαλίνειο όρυγμα, το αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου και η βελανιδιά η αουχέριος.
Αλλες χρήσεις του χώρου
Η ευρύτερη περιοχή του Ευπαλινείου στο Πυθαγόρειο Σάμου είναι ένας μοναδικός τόπος που μπορεί και συνδυάζει ένα μηχανικό έργο αξεπέραστο στην ιστορία της μηχανικής τεχνολογίας και τεκμήριο του υψηλού επίπεδου τεχνογνωσίας των Ελλήνων μηχανικών και των ολοκληρωμένων γνώσεών τους στην εφαρμογή της Γεωμετρίας, της Τοπογραφίας, της Γεωδαισίας και της Οπτικής στην αρχαία Ελλάδα πολύ πριν από τον 6ο αιώνα.
Ένα αρχαίο θέατρο με στοιχεία ρωμαϊκής επέμβασης που συνδυάζεται με τον κορυφαίο φιλόσοφο Πυθαγόρα, τη πιο σημαντική παγκόσμια προσωπικότητα σε σχέση με τη θεωρία της εξέλιξης της ύλης και των ψυχών μέσω της δύναμης των αριθμών, που ανήγαγε την αρμονία σε ύψιστο ψυχικό και συμπαντικό αγαθό.
Το Φεστιβάλ Ηραία Πυθαγορείου που αποτελεί εδώ και χρόνια καθιερωμένο θεσμό που στήνει πολιτιστικές γέφυρες με την ελληνική και οικουμενική φιλοσοφική σκέψη όπως αυτή εκφράζεται από πρωτοπόρους διανοούμενους πάνω στα πιο σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο και την πορεία του.
Την Παναγία την Σπηλιανή ενα μοναστήρι με μεγάλη επισκεψιμότητα ολο τον χρόνο.
Querqus aucheri-Βελανιδιά η αουχέριος
Ένα σπάνιο είδος δέντρου που θεωρείται ενδημικό στη Σάμο, στα Δωδεκάνησα και στην ΝΔ Ανατολία.
Στη Σάμο υπάρχουν πέντε (5) είδη βελανιδιάς. Η βελανιδιά η αουχέριος (querqus aucheri) είναι το μοναδικό είδος με τοπική εξάπλωση που σχηματίζει πυκνές συστάδες δέντρων από εκεί που τελειώνει το κτίριο του λυκείου του Πυθαγορείου και λίγο μετα τα ερείπια της ρωμαικής επαυλης, μέχρι την είσοδο του Ευπαλινείου ορύγματος σε μια απόσταση 1100 μέτρων αριστερά και δεξιά από τον δρόμο.
Η ρωμαική έπαυλη
Η βλάστηση της ευρύτερης περιοχής χαρακτηρίζεται σαν Μεσογειακή μακκία με τσικουδιές, κουνούκλες, αρωματικά φυτά ,πουρνάρια, χαρουπιές ,άγρια είδη κέδρου καθώς επίσης συστάδες από τραχεία πεύκη και ήμερα κυπαρίσσια.
Το στοιχείο που προσδίδει ιδιαίτερη χλωριδική αξία στην συγκεκριμένη περιοχή είναι το μέγεθος και η πυκνότητα των δέντρων του είδους αυτού της βελανιδιάς. Υπάρχουν αρκετά δέντρα τα οποία υπερβαίνουν σε ύψος τα 10 μέτρα. Πολλά δε από αυτά σχηματίζουν κορμό με διάμετρο που ξεπερνάει τα τρία μέτρα μάλιστα μετρήθηκε δέντρο με διάμετρο κορμού πέντε (5) μέτρα. Εκτιμάται ότι στην χώρα μας η περιοχή του Πυθαγορείου είναι η μοναδική που η
Η μεγαλύτερη βελανιδιά της περιοχής με διαμετρο 5 μέτρα και υψος που υπερβαίνει τα 10
βελανιδιά η αουχέριος εμφανίζει τόσο εύρωστους πληθυσμούς και με τέτοια ανάπτυξη, εφόσον στις υπόλοιπες περιοχές που συναντάται αυτό το είδος π.χ Κως, Τήλος,Ρόδος αναπτύσσεται σε μορφή θάμνων.
Τόποι διασποράς του είδους στο Αν Αιγαίο (flora hellenica)
Η βελανιδιά η αουχέριος είναι αειθαλής θάμνος ή δέντρο με ύψος μέχρι 10 μέτρα και κρεμάμενους τους τελευταίους κλάδους. Εχει φύλλα πριονωτά με γυαλιστερή την πάνω επιφάνεια και χνουδωτά από κάτω. Ο μίσχος των φύλλων είναι πολύ βραχύς -βραχύτερος από όλα τα είδη της βελανιδιάς -και μερικές φορές απουσιάζει. Το βελανίδι που εμφανίζεται το φθινόπωρο είναι χνουδωτό και έχει χαρακτηριστικό καφέ χρώμα στην ωρίμανση του. Συγχέεται με την q.coccifera (κοινό πουρνάρι) με την οποία ορισμένες φορές υβριδίζει,διακρίνεται όμως σαφώς από το είδος αυτό λόγω των φύλλων και των καρπών.
βελανίδι β.αουχέριος
φύλλα και κλαδιά β.αουχέριος
βελανίδι β.κοκκοφόρος-κοινό πουρνάρι
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Στην περιοχή σήμερα δεν παρατηρείται αναγέννηση του συγκεκριμένου είδους. Σχεδόν όλα τα δέντρα είναι παλιά και μεγάλης ηλικίας. Δεν υπάρχουν νεαρά δέντρα ή θάμνοι. Αυτό οφείλεται στην συνεχόμενη εδώ και πολλά χρόνια βόσκηση από κατσίκια στην περιοχή. Σήμερα ακόμη, μέσα στον βιότοπο υπάρχει μαντρί με ζώα που βόσκουν.
Η στάνη που δεσπόζει στον πυρήνα της συγκεκριμένης περιοχής
Εάν μιλάμε λοιπόν για προστασία πρέπει να απομακρυνθούν τα ζώα από την περιοχή ,να καταγραφούν όλα τα δέντρα ,να χαρακτηριστεί σαν ζώνη απολύτου προστασίας και σε συνεργασία με το τοπικό δασαρχείο και το ΕΘΙΑΓΕ και να φυτευθούν καινούργια δέντρα.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Πρίν απο λίγο καιρό στάλθηκαν δείγματα του είδους στο ΕΘΙΑΓΕ (Ινστιτούτο μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων και τεχνολογίας δασικών προιόντων) για ταυτοποίηση. Εξετάστηκαν στο εργαστήριο και αποδείχτηκε οτι πρόκειται για το συγκεκριμένο σπάνιο είδος δρυός πολύ σημαντικό για την χώρα μας .Αρ.πρωτ.1091/27-11-2009
Στάλθηκαν και φωτογραφίες της ευρύτερης περιοχής.
Ιδού η απάντησή τους.
Πηγές για την δημοσίευση της ανάρτησης
FLORA HELLENICA
ΘΑΜΝΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-Θ.Αραμπατζής
Φίλοι απο το φόρουμ wild orchids of greece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου