Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010

Υπέρ του «Καλλικράτη», αλλά με επαρκείς πόρους, τάσσεται η ΚΕΔΚΕ


Η αυτοκατάργηση των περισσότερων αιρετών, αφού οι δήμοι από 1.054 θα συρρικνωθούν στους 370, ο χωροταξικός σχεδιασμός των νέων δήμων και, κυρίως, οι οικονομικοί πόροι ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, με τον πρόεδρό της Νικήτα Κακλαμάνη να διαχωρίζει τη θέση του από αυτή της Ρηγίλλης και του Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας πως η Αυτοδιοίκηση σαφώς επιθυμεί μια διοικητική μεταρρύθμιση, όμως διεκδικεί και τα οφειλόμενα από την κεντρική διοίκηση.

Αναφορικά με το χωροταξικό θέμα, δηλαδή τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η συνένωση των δήμων, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης δεν έδωσε απαντήσεις, αφού μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει καθοριστεί, αλλά διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της αποκλειστικά αυτοδιοικητικά κριτήρια και όχι κομματικά.

Αναφορικά με τους οικονομικούς πόρους, διαχρονικό αίτημα της Αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος είπε πως για τη βιωσιμότητα του νέου θεσμού είναι αναγκαία η σύνδεσή του με τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά χωρίς την επιβάρυνση των πολιτών. Επίσης, ζήτησε την καταβολή από το κράτος όλων των πόρων προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ώστε να μην μετακυληθούν τα χρέη στο νέο θεσμό.
Ο κ. Κακλαμάνης έκανε αναφορά και στο πρόγραμμα για 20.000 θέσεις εργασίας σε ανέργους που είχε προγραμματιστεί με το υπουργείο Απασχόλησης της προηγούμενης κυβέρνησης -το οποίο η σημερινή κυβέρνηση «πάγωσε»- και ζητεί την επιστροφή των 80 εκατομμυρίων ευρώ που η Αυτοδιοίκηση είχε ήδη καταβάλει για την υλοποίηση του προγράμματος.


Επί του προγράμματος ειδικότερα, ο κ. Κακλαμάνης είπε πως η ΚΕΔΚΕ ζητά να καθιερωθεί ο β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης με αιρετό περιφερειάρχη, που να υλοποιεί αναπτυξιακές πολιτικές, να συγκροτηθεί μητροπολιτική διοίκηση στις μεγάλες πόλεις και οι νέοι δήμοι να συγκροτηθούν με διάλογο και διαφάνεια και με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.

Επίσης, ζητά την καταβολή των 330 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε δαπάνες και μισθούς για το 2009 και δεν έχουν ακόμη δοθεί.

Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ σε διάλογο, τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης τόνισε πως πρόκειται για μια καμπή της ιστορίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συμβαίνει μετά από μια μακρά περίοδο ωρίμανσης του αυτοδιοικητικού κινήματος, αλλά και πολλές μεταβολές, αναβολές, δισταγμούς και καθυστερήσεις από πλευράς κράτους, το οποίο «δεν ήθελε να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες του».


Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης για να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα από 1/1/2011.

Απαντώντας για τα οικονομικά προβλήματα των δήμων, ο κ. Ραγκούσης είπε πως με τον «Καλλικράτη» δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο της Αυτοδιοίκησης να οριοθετήσει και να θεσπίσει την οικονομική ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης. Επέκρινε επίσης τη ρητορική πολιτικών της ΝΔ, οι οποίοι ζητούν να δοθούν τα 330 εκατ. ευρώ τώρα, τη στιγμή που εκείνοι χειρίστηκαν τα τελευταία χρόνια τα θέμα Αυτοδιοίκησης.Μίλησε επίσης και για το θέμα που αφορά τους μετανάστες. Όπως είπε, χρήση του δικαιώματος για την ψήφο των μεταναστών έχουν μόνο οι νόμιμοι μετανάστες, δηλαδή σύμφωνα με τα στοιχεία, όσοι είχα

Δεν υπάρχουν σχόλια: