Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010

4η Έκθεση Ελαιολάδου και Ελιάς 12, 13 & 14 Μαρτίου 2010 Εκθεσιακό Κέντρο ΟΛΠ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ

4η Έκθεση Ελαιολάδου και Ελιάς

12, 13 & 14 Μαρτίου 2010

Εκθεσιακό Κέντρο ΟΛΠ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

4η Έκθεση ελαιολάδου και ελιάς

Ο σημαντικότερος θεσμός για τα εθνικά μας προϊόντα Ελαιόλαδο και Ελιά ανοίγει το 2010 τις πύλες του στο Εκθεσιακό Κέντρο του ΟΛΠ, στον Πειραιά, στις 12, 13 και 14 Μαρτίου

Η διοργάνωση έχει πλέον καταξιωθεί στη συνείδηση των ανθρώπων του κλάδου, που ανταποκρίνονται με τη δυναμική τους παρουσία στο κάλεσμα.

Ο θεσμός αναπτύσσεται με μεγάλη αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων επαγγελματιών και εταιριών, που καλύπτουν όλα τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης του ελαιολάδου και της ελιάς σε συνάρτηση με την υψηλότατη επισκεψιμότητα που έφτασε τις 15.000 επισκεπτών.

Οι εκθέτες μας, που πολλαπλασιάστηκαν από τις προηγούμενες χρονιές, δίνουν και φέτος το δυναμικό παρόν στο μεγάλο ετήσιο ραντεβού της ελαιοκομίας.

Η έκθεση που εμπιστεύονται οι επαγγελματίες του χώρου

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από την πλευρά των εκθετών, η έκθεση του 2010 παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε δύο επίπεδα.

Α επίπεδο: Ισόγειο Εκθεσιακού Κέντρου ΟΛΠ με θεματολογία την τεχνολογία.

Περιλαμβάνει τα ελαιουργικά μηχανήματα, τους εξοπλισμούς τυποποίησης και επεξεργασίας και τις νέες τεχνολογίες παραγωγής.

Β Επίπεδο: 1ος Όροφος Εκθεσιακού Κέντρου ΟΛΠ με θεματολογία τα ελαιοκομικά προϊόντα

Περιλαμβάνει τις εταιρίες τυποποίησης και διάθεσης ελαιολάδου, ελιάς και λοιπών προϊόντων καθώς και τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που εμπλέκονται στην προβολή και προστασία του προϊόντος και του καταναλωτή.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Η διοργάνωση της 4ης Έκθεσης Ελαιολάδου και Ελιάς σκοπό έχει:

o Την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται στα στάδια παραγωγής επεξεργασίας και διάθεσης των δύο αυτών βασικών εθνικών μας προϊόντων

o Την επισήμανση των προβλημάτων λειτουργίας των ελαιουργείων (δύο και τριών φάσεων) και των πυρηνελαιουργείων με τις προτεινόμενες λύσεις

o Την αναφορά σε συστήματα και τεχνικές επεξεργασίας του ελαιοκάρπου με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και την προστασία του περιβάλλοντος

o Την εκτενή συζήτηση για το βιολογικό ελαιόλαδο, πάστα ελιάς καθώς και την σημασία των δύο αυτών προϊόντων

o Την επισήμανση όλων των παραμέτρων και παραγόντων που συνδέονται με την ακόμη περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελληνικού ελαιολάδου

o Την παρουσίαση σύγχρονων τεχνικών ελέγχου της ποιότητας και την αποφυγή νοθείας του ελαιολάδου.

o Την ανάδειξη προβλημάτων που αφορούν την εμπορία, τυποποίηση και εμπορία του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς και ιδιαίτερα των θεμάτων του σύγχρονο μάρκετινγκ

o Την παρουσίαση τελευταίων δεδομένων της επιστήμης σχετικά με τον ιδιαίτερο ρόλο του ελαιολάδου ως λειτουργικό τρόφιμο.

o Την ανάδειξη της διατροφικής και οικονομικής σημασίας των ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων της χώρας μας ( Ελαιόλαδο- Βρώσιμη ελιά)

o Την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα Προγράμματα που αφορούν χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής ένωσης στον ελαιοκομικό τομέα , αλλά και για τις αντίστοιχες υποχρεώσεις των ενδιαφερομένων.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Περιλαμβάνει εκθέτες στις κατηγορίες:

o Εταιρίες ελαιουργικών μηχανημάτων

o Εταιρίες μηχανημάτων επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου

o Εταιρίες μηχανημάτων επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς

o Εταιρίες προμήθειας γεωργικού εξοπλισμού και εξαρτημάτων

o Εταιρίες συσκευασίας και ετικετών ελαιοκομικών προϊόντων

o Εταιρίες υγιεινής και απολύμανσης χώρων

o Εταιρίες πιστοποίησης και ποιοτικού ελέγχου

o Εταιρίες αυτοματισμού και ιχνηλασιμότητας

o Εταιρίες και συνεταιρισμοί με βασική παραγωγή ελαιόλαδο και ελιές

o Εταιρίες παραγωγής επεξεργασίας και τυποποίησης λαδιού

o Εταιρίες βιολογικού λαδιού και βιολογικής επιτραπέζιας ελιάς

o Εταιρίες συσκευασίας και εμπορίας βρώσιμων ελιών

o Φυτωριακές επιχειρήσεις

o Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις

o Δημόσιοι Οργανισμοί, Επιμελητήρια, Περιφέρειες

o Δήμοι που κύρια παραγωγή τους είναι το ελαιόλαδο και τα παραδοσιακά προϊόντα

o Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων

o Ελαιοπαραγωγοί

o Γενικοί Εκθέτες που σχετίζονται με το ελαιόλαδο και τις ελιές

o Γιορτές Λαδιού και Ελιάς από όλη την Ελλάδα

ΚΑΤΟΨΗ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Συνέδριο – Ημερίδες – Στρογγυλή Τράπεζα

Για άλλη μια φορά το Συνέδριο και οι ημερίδες θα αποτελέσουν σημείο διαλόγου και ενημέρωσης.

Οι γεμάτες αίθουσες με τους εκατοντάδες παραγωγούς, τυποποιητές και ελαιοτριβείς καταδεικνύουν το ενδιαφέρον και την επιτυχία των συνεδρίων.

Η θεματολογία στοχεύει στις σύγχρονες και εξειδικευμένες ανάγκες των επιχειρήσεων κάνοντας προτάσεις και δίνοντας λύσεις, μέσω των εισηγήσεων, σε όλα τα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Το συνέδριο θα κινηθεί σε τρεις άξονες:

Α. Marketing και Management στο ελαιόλαδο και την ελιά με κατεύθυνση τις εξαγωγές

Β. Νέες κατευθύνσεις και μοντέλα ανάπτυξης των ελαιοτριβείων – Ολοκληρωμένες λύσεις και πρακτικές για ελαιουργούς

Γ. Καινοτομίες και παραδείγματα στην αγορά ελαιολάδου και ελιάς

Στρογγυλή Τράπεζα

Η στρογγυλή τράπεζα θα έχει θέμα: Οι εξαγωγές του ελαιολάδου και της ελιάς. Ανοιχτή συζήτηση με συμμετοχές ειδικών από τις διεθνείς αγορές.

4Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΕΛΙΑΣ

Το 4ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις που αποσκοπούν στην ανάδειξη του ελαιολάδου και της ελιάς

· 2ος Διαγωνισμός Ελληνικών Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιολάδων

· Ημερίδες για τη διατροφική αξία του Ελαιολάδου

Με τη συνεργασία του mednutrition

· 1ος Διαγωνισμός μαγειρικής με τα βραβευμένα ελαιόλαδα και επιτραπέζιες ελιές

Με τη συνεργασία των σχολών Le Monde

· 2ος Διαγωνισμός Κοκτέηλ με τα βραβευμένα ελαιόλαδα

Με τη συνεργασία της Ένωσης Barmen Ελλάδος

· Γευσιγνωσίες ελληνικών ελαιολάδων και επιτραπέζιων ελιών

· Παρουσιάσεις εταιριών και νέων τεχνολογιών

· Εκδήλωση: Γαστρονομικός τουρισμός και ελαιόλαδο

2ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΩΝ

Στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ ελαιολάδου και ελιάς θα διεξαχθεί ο 2ος διαγωνισμός ελληνικών εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων.

Ο 1ος Διαγωνισμός του 2008 σημείωσε ρεκόρ συμμετοχής για τα ελληνικά δεδομένα με τη συμμετοχή 66 προϊόντων από όλη την Ελληνική επικράτεια

Τα βραβεία που θα απονεμηθούν στο φετινό διαγωνισμό είναι:

Πλατινένιο (έως 2 βραβεία), Χρυσό (έως 3), Αργυρό (έως 4), Χάλκινο (έως 5) στις δύο κύριες κατηγορίες φρουτώδους Ισχυρής και Μέσης έντασης

Στις εταιρίες που συμμετέχουν στην Έκθεση παρέχεται έκπτωση 30% για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό

Τα βραβευμένα ελαιόλαδα:

· θα φέρουν στη συσκευασία τους το σήμα του βραβείου

· θα λάβουν δωρεάν προβολή για 2 χρόνια στην ιστοσελίδα www.greekolive.org

· θα χρησιμοποιούνται και θα προωθούνται σε διαγωνισμούς μαγείρων και διεθνών events γευσιγνωσίας

Δηλώστε συμμετοχή μέχρι 26 Φεβρουαρίου 2010

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος:

Μανούσος Μανουσάκης, Σκηνοθέτης, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής

Μέλη:

Σταύρος Μαρκάτος, Αντινομάρχης Πρωτογενούς Παραγωγής Νομαρχίας Πειραιά

Κώστας Μήτσης, Γεωπόνος, Ειδικός Σύμβουλος ΕΟΣΣ

Ειρήνη Ψαχούλια, Εκπρόσωπος ΕΟΣΣ, Υπεύθυνη Έκθεσης

Έφη Χυδεριώτου, Γεωπόνος ΕΟΣΣ, Υπεύθυνη Προγραμματισμού

Χριστίνα Λεοντίδου, Κοινωνιολόγος ΕΟΣΣ, Υπεύθυνη Συνεδρίου

Eυάγγελος Βαλιώτης, Δήμαρχος Οινούντος Λακωνίας

Ευστάθιος Αναστασόπουλος, Αντινομάρχης Μεσσηνίας

Σαράντος Καπετανάκης, Αντιδήμαρχος Οινούντος Λακωνίας

Νέλος Γεωργούδης, Πρόεδρος ΠΕΜΕΤΕ

Στάθης Πανάγου, Λέκτορας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ευστάθιος Παπαχριστόπουλος, Χημικός Μηχανικός

Νίκος Τρικαλίτης, Οικονομολόγος

Νίκος Κόκκας, Μηχανολόγος


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Νία Κομπορόζου, Δημοσιογράφος

Γιώργος Κουκουλιάτας, Δημοσιογράφος

Νικόλαος Λύτρας, Δημοσιογράφος

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Δρ. Απόστολος Κυριτσάκης, M.Sc, Ph.D.

Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής

Με αισιοδοξία και βεβαιότητα για την επιτυχία προετοιμάζουμε για το Μάρτιο του 2010 στο εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ το τέταρτο κατά σειρά Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, με ασφαλή εφόδια την εμπειρία των τριών προηγούμενων και ιδιαίτερα του τρίτου, στον ίδιο χώρο, συνεδρίου και την πολυετή ανάλωσή μας στη μελέτη του ιερού, από τα πανάρχαια χρόνια, δέντρου της ελιάς και των ευλογημένων καρπών του, αλλά και της εξέλιξης στις μεθόδους εξαγωγής και ποιοτικής απόδοσης του προϊόντος.

Όλοι μας επιβάλλεται να δώσουμε και αυτή τη φορά δυναμικό παρόν και σ’ αυτό το Φεστιβάλ, αφού όλοι μας, ο καθένας από τη σκοπιά του, συνθέτουμε τους κρίκους της μεγάλης αλυσίδας παραγωγής, τυποποίησης, προώθησης και διάθεσης ενός ποιοτικώς αναβαθμισμένου και ανταγωνιστικού προϊόντος

Μανούσος Μανουσάκης

Σκηνοθέτης

Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής

Ζούμε σε μια εποχή όπου όλες οι αξίες που θεωρούσαμε αναλλοίωτες καταρρέουν.

Ζούμε σε μια εποχή όπου ό,τι μας έδινε ελπίδα έχει διαψευσθεί.

Ζούμε σε μια εποχή όπου περιμένουμε κάτι καινούργιο να γεννηθεί.

Ζούμε σε μια εποχή που μας διδάσκει ότι αυτό το καινούργιο πρέπει να το δημιουργήσουμε μόνοι μας.

Ζούμε σε μια εποχή όπου και η πιο μικρή μας πράξη μας δημιουργεί ιστορία.

Το να συγκεντρωνόμαστε στο Φεστιβάλ κάθε χρόνο για να προβάλλουμε την Ελιά και το Ελαιόλαδο, προϊόντα που είναι δεμένα με την ιστορία της Ελλάδας, δημιουργεί ιστορία.

Όπως και η γιορτή Ελιάς και λαδιού που διοργανώνουμε στην Σελλασία της Λακωνίας εδώ και έξι χρόνια - από όπου ξεκίνησαν και οι υπόλοιπες εξορμήσεις μας σε όλη την Ελλάδα- δημιουργεί ιστορία.

Μα θα μου πείτε κάνοντας κάτι τόσο απλό όσο μια γιορτή ή μια έκθεση, που ανάλογες με αυτήν γίνονται τόσες, δημιουργεί ιστορία; Δεν ακούγεται κάπως βαρύγδουπο;

Όχι - γιατί «κάνοντας» κάτι δημιουργείς! Δημιουργείς μια καινούργια σχέση με τεράστια διαφορά:

Δεν ζητάς – προσφέρεις!!!

Οι Έλληνες παραγωγοί έρχονται στην Αθήνα - στο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, για να προσφέρουν την απαράμιλλη ποιότητα των προϊόντων τους, για να δείξουν ότι ο αγώνας τους και ο κόπος τους ανταμείβονται με τα δώρα της φύσης που σέβονται.

Όταν σέβεσαι την φύση αυτή σε αμείβει.

Σε μια δύσκολη εποχή οι Έλληνες παραγωγοί επιλέγουν να αγωνιστούν καλυτερεύοντας τα προϊόντα τους και να ανταγωνιστούν τα διεθνή ολιγοπώλια με την ποιότητα.

Είμαστε σίγουροι ότι με τις δράσεις τους θα βρούν την λύση από την κρίση στηριγμένοι στις δυνάμεις τους και στην αγάπη τους για τα δημιουργήματά τους.

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν και συνεισέφεραν για την υλοποίηση του Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου και σας ευχαριστούμε που ήρθατε για να μοιραστούμε μαζί σας την ποιότητα και την αισιοδοξία μας.

Κατερίνα Μπατζελή

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Είναι γεγονός ότι το «εθνικό» μας αγροτικό προϊόν, που είναι συνυφασμένο με την ελληνική ύπαιθρο, αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά προβλήματα, κυρίως λόγω της πίεσης στις τιμές παραγωγού.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποστηρίζει και ενισχύει όλες τις προσπάθειες που βοηθάνε άμεσα και έμμεσα, τον ελαιοκομικό τομέα. Ιδιαίτερη σημασία όμως, αποκτά η προβολή και η προώθηση των προϊόντων του κλάδου στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην αγορά των Τρίτων Χωρών, με ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο ώστε να υποστηριχθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα των προϊόντων υψηλής ποιότητας που διαθέτει ο κλάδος, τόσο στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, όσο και στην επιτραπέζια ελιά.

Δημήτριος Δράκος

Νομάρχης Μεσσηνίας

Πρόεδρος Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας

Το ελαιόλαδο και η ελιά αποτελούν την κορωνίδα των γεωργικών προϊόντων της Ελλάδας. Είναι συνυφασμένα με τη ζωή της Ελληνίδας και του Έλληνα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τόσο στη διατροφή, όσο και στην οικονομία.

Η διοργάνωση του 4ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς αυτό ακριβώς καταδεικνύει και μέσα από τις πολυδιάστατες δράσεις του, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής του κλάδου να προωθήσουν και να προβάλλουν τα ελαιοκομικά προϊόντα, αλλά και να προβληματιστούν και να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στο διεθνές στερέωμα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) παρευρίσκεται δυναμικά στο Φεστιβάλ με όλους τους ελαιοκομικούς νομούς της χώρας και στηρίζει τις προσπάθειες των επαγγελματιών του χώρου που μοχθούν καθημερινά για το ελληνικό ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στο 4ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς.

Γιάννης Μίχας

Νομάρχης Πειραιά

Στην Νομαρχία Πειραιά από το 2003 έως και σήμερα στεκόμαστε δίπλα στον αγρότη και στην αγρότισσα, δίπλα σε κάθε παραγωγό, με υποδομές και υπηρεσίες αναγκαίες για να μείνουν στον τόπο τους, για να δουλέψουν στη γη που τους ανήκει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Με τη συμμετοχή μας για δεύτερη συνεχή χρονιά ως συνδιοργανωτές στο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και ελιάς, συνεχίζουμε την προσπάθεια προς όφελος όλων. Της τοπικής οικονομίας, των ανθρώπων της υπαίθρου, των παραγωγών, των εμπόρων, της αγοράς, των καταναλωτών.

Για εμάς είναι πολύ σημαντικό το ότι είμαστε συνδιοργανωτές αυτού του κορυφαίου γεγονότος.

Αποτελεί δε απόδειξη του κύρους και του ρόλου της Νομαρχίας Πειραιά. Απόδειξη της εμπιστοσύνης των πολιτών στον δρόμο που ακολουθούμε και στα οράματά μας.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

0

Δεν υπάρχουν σχόλια: