Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Η με αριθμό 296/18-1-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Πυθαγόρα Βαρδίκου




Ορθή επανάληψη

Α.Λοβέρδος
:Για ότι αφορά τη Σάμο και τις 15 αυτές περιπτώσεις εφόσον έχουν γίνει ενστάσεις θα εξεταστούν και θα υπάρχει τελική απάντηση



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: «Έλλειμμα ΟΑΕΔ και ενδεχόμενη επανεξέταση αιτήσεων νέων ελεύθερων επαγγελματιών»

Κύριε Υπουργέ,

Το γεγονός ότι στο νομό Σάμου

§ Από τις 19 αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα νέων ελεύθερων επαγγελματιών, οι 15 απορρίφθηκαν,

§ Οι περίπου 50 επιχειρηματίες από το πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας επιδοτούνται με αργούς ρυθμούς και

§ υπάρχει μια, μικρή προς το παρόν, καθυστέρηση στην πίστωση των λογαριασμών των ανέργων,

έχει ανησυχήσει τους εργαζόμενους για την προοπτική και τις δυνατότητες του ΟΑΕΔ. Η ανησυχία αυτή εντείνεται και από τις δηλώσεις σας για «μαύρη τρύπα» 60 εκατ. €., τη στιγμή που ο προηγούμενος Διοικητής του Οργανισμού δηλώνει ότι άφησε στα ταμεία 700 εκ. €. Ιδιαίτερα ανησυχούν οι 15 απορριφθέντες του προγράμματος νέων ελεύθερων επαγγελματιών που ευελπιστούν στην επανεξέταση των αιτήσεών τους.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Πώς διατέθηκαν τα 700 εκατ. € που άφησε, αν άφησε, στο ταμείο του ΟΑΕΔ, ο προηγούμενος Διοικητής και πόσο τελικά είναι το έλλειμμα;

2. Υπάρχει δυνατότητα επανεξέτασης των απορριφθέντων αιτήσεων των νέων ελεύθερων επαγγελματιών, που πρέπει να αντιμετωπίζονται, λόγω των ιδιαιτεροτήτων των μικρών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών, με ένα πνεύμα ευνοϊκότερο από αυτό των μεγαλύτερων και περισσότερο ανεπτυγμένων περιοχών, που παρέχουν στους νέους τους περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Χ. ΒΑΡΔΙΚΟΣ




ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Εισερχόμεθα στη συζήτηση των

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Πρώτη είναι η με αριθμό 296/18.1.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Πυθαγόρα Βαρδίκου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με το έλλειμμα του ΟΑΕΔ, την ενδεχόμενη επανεξέταση αιτήσεων νέων ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ..

Η ερώτηση του κ. Βαρδίκου έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ, το γεγονός ότι στο Νομό Σάμου:

Από τις 19 αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα νέων ελεύθερων επαγγελματιών, οι 15 απορρίφθηκαν, οι περίπου 50 επιχειρηματίες από το πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας επιδοτούνται με αργούς ρυθμούς και υπάρχει μία, μικρή προς το παρόν, καθυστέρηση στην πίστωση των λογαριασμών των ανέργων, έχει ανησυχήσει τους εργαζόμενους για την προοπτική και τις δυνατότητες του ΟΑΕΔ. Η ανησυχία αυτή εντείνεται και από τις δηλώσεις σας για «μαύρη τρύπα» 60 εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που ο προηγούμενος Διοικητής του Οργανισμού δηλώνει ότι άφησε στα ταμεία 700 εκατομμύρια ευρώ. Ιδιαίτερα ανησυχούν οι 15 απορριφθέντες του προγράμματος νέων ελεύθερων επαγγελματιών που ευελπιστούν στην επανεξέταση των αιτήσεών τους.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Πώς διατέθηκαν τα 700 εκατομμύρια ευρώ που άφησε, αν άφησε, στο ταμείο του ΟΑΕΔ, ο προηγούμενος Διοικητής και πόσο τελικά είναι το έλλειμμα;

2. Υπάρχει δυνατότητα επανεξέτασης των απορριφθέντων αιτήσεων των νέων ελεύθερων επαγγελματιών, που πρέπει να αντιμετωπίζονται, λόγω των ιδιαιτεροτήτων των μικρών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών, με ένα πνεύμα ευνοϊκότερο από αυτό των μεγαλύτερων και περισσότερο ανεπτυγμένων περιοχών, που παρέχουν στους νέους περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες;».

Στην ερώτηση του κ. Βαρδίκου θα απαντήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Υπάρχει και άλλη σχετική επίκαιρη ερώτηση, κυρία Υπουργέ. Θα συζητηθούν και οι δύο μαζί;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Όχι, η μία μετά την άλλη.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Μάλιστα. Καλώς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Η κατάσταση στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, κύριε Βαρδίκο, είναι πέρα από κάθε όριο. Έχει ξεφύγει. Και θα σας παρακαλούσα να παρακολουθήσετε λίγο τα επιχειρήματά μου που θα είναι το πρώτον, αυτά που θα αφορούν τον Οργανισμό και στη δευτερολογία μου, αυτά που θα αφορούν τους δεκαπέντε ανθρώπους που έχουν ζητήσει ενίσχυση στην επιχειρηματική τους προσπάθεια και έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους.

Η αλήθεια, κύριε συνάδελφε, είναι η καλύτερη σύμμαχος για έναν πολιτικό, ειδικά για έναν Υπουργό, όταν η χώρα μας βρίσκεται σε αυτή τη δύσκολη περίσταση. Τα ψέματα είναι κακός σύμμαχος και κακός σύμβουλος. Η αλήθεια είναι ο καθαρότερος, ο καλύτερος, ο εντιμότερος και ο αποτελεσματικότερος σύμμαχος.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Πώς έχει η κατάσταση: To Σεπτέμβριο του 2009 και το Δεκέμβριο του 2009 οι δαπάνες του Ο.Α.Ε.Δ. ήταν 1.200.000.000 ευρώ. Αντιστοίχως, τα έσοδα ήταν 900.000.000 ευρώ. Η διαφορά ήταν 300.000.000 ευρώ. Πώς καλύφθηκε αυτή η διαφορά; Από τα αποθεματικά του Ο.Α.Ε.Δ.. Ποια ήταν τα αποθεματικά του Ο.Α.Ε.Δ.; Ήταν 101.000.000 ευρώ αποθεματικά του Ο.Α.Ε.Δ. αυτού καθ’ εαυτού συν 305.000.000 ευρώ που δεν ανήκαν στον Ο.Α.Ε.Δ., αλλά στο Λογαριασμό Αλληλεγγύης, ένα ανεξάρτητο λογαριασμό ο οποίος διοικείται από άλλη διοίκηση, με διοικητή τον Πρόεδρο του Ο.Α.Ε.Δ.. Τα χρήματα αυτά έπαψαν να ανήκουν σε αυτόν το Λογαριασμό Αλληλεγγύης και μεταφέρθηκαν στον ίδιο τον Ο.Α.Ε.Δ. με την καθολική διαφωνία όλων των κοινωνικών εταίρων και με τη συμφωνία της διοίκησης του Ο.Α.Ε.Δ. επί Νέας Δημοκρατίας. Αυτά ήταν 305.000.000 και 101.000.000 τα αποθεματικά του μας κάνουν 406.000.000 ευρώ. Το έλλειμμα των τεσσάρων αυτών μηνών ήταν 300.000.000 ευρώ και έμειναν 101.000.000 ευρώ, κύριε Βαρδίκο.

Μπήκαμε στο 2010 με 101.000.000 ευρώ. Ποιες είναι, όμως, οι μηνιαίες δαπάνες του Ο.Α.Ε.Δ. για το 2010; Πρώτη και βασική τα επιδόματα ανεργίας. Οι επιδοτούμενοι άνεργοι έχουν φτάσει τους διακόσιους πενήντα χιλιάδες, όχι οι μακροχρόνια άνεργοι, αλλά οι επιδοτούμενοι άνεργοι που παίρνουν το επίδομά τους για ένα χρόνο. Πρέπει, λοιπόν, να έχει ο Ο.Α.Ε.Δ. το μήνα 145.000.000 με 150.000.000 ευρώ για να τα δίνει στα επιδόματα ανεργίας, κύριε συνάδελφε.

Αντιλαμβάνεστε ότι μπαίνουμε στο 2010 με ένα αποθεματικό 100.000.000 ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού από ιδρύσεώς του. Μας διαβεβαιώνουν παλαιότεροι διοικητές ότι πάντα η διαχείριση του Οργανισμού αυτού είχε αποθεματικά, για να προλαμβάνονται έκτακτες καταστάσεις, για να αντιμετωπίζονται έκτακτες δυσκολίες, για να αντιμετωπίζεται η δύσκολη καθημερινότητα. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού δεν υπάρχουν αποθεματικά. Θα μου πείτε, δεν υπάρχουν τα μηνιαία έσοδα; Υπάρχουν από το Ι.Κ.Α. αντιστοίχως περίπου 150.000.000 ευρώ.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, έχετε και δευτερολογία. Δεν μπορείτε παραπάνω. Έχετε υπερβεί ήδη το χρόνο σας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ναι, βεβαίως. Δώστε μου λίγο χρόνο, για να κλείσω τη φράση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ωραία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Αυτά που παίρνει ο Ο.Α.Ε.Δ. από το Ι.Κ.Α. του φτάνουν, κύριε συνάδελφε, για να καλύπτει μόνο το επίδομα ανεργίας. Έχει, όμως και άλλα προγράμματα ο Ο.Α.Ε.Δ. που του φόρτωσε μία διακυβέρνηση επιπόλαιη, καταναλωτική, διαχειριστική, μη υπολογίζοντας ότι δεν έχει τα αντίστοιχα χρήματα. Μόνο για τα STAGE χρειάζεται 15.000.000 ευρώ το μήνα και δεν τα έχει. Δεν ολοκλήρωσα, όμως. Η εικόνα είναι ακόμα πιο δύσκολη και ζοφερή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Θα ολοκληρώσετε με τη δευτερολογία σας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Θα το κάνω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.

Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Πυθαγόρας Βαρδίκος.

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ: Η επίκαιρη ερώτησή μου είναι διπλή. Η πρώτη ερώτηση για το έλλειμμα ή το πλεόνασμα στον Ο.Α.Ε.Δ. έγινε γιατί ακριβώς μπορεί κανείς να παίζει με τις λέξεις. Είναι κλασικό το παράδειγμα του μισοάδειου και του μισογεμάτου που ακούγονται διαφορετικά, αλλά εννοούν το ίδιο πράγμα. Με τους αριθμούς, όμως, δεν μπορεί κανείς να παίζει. Δεν μπορείς να μιλάς για πλεόνασμα, όταν υπάρχει έλλειμμα και δεν μπορείς να μιλάς για 700 ή 800 ευρώ, όταν τα νούμερα στην πραγματικότητα είναι διαφορετικά. Οι εξηγήσεις που δώσατε ήταν ενδεικτικές.

Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης μου κάνω αναφορά για δεκαπέντε συμπατριώτες μου, από τους δεκαεννιά που έκαναν τη σχετική αίτηση, αλλά έμειναν εκτός της επιδότησης του προγράμματος των νέων ελεύθερων επαγγελματιών.

Είναι λίγοι, αναλογικά οι αιτούντες, απειροελάχιστοι οι επιλεγέντες. Πιστεύω πως άξιζε διαφορετικής τύχης ένας μικρός παραμεθόριος, νησιώτικος νομός. Οι νέοι στα μέρη μας δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τους νέους άλλων περιοχών, άλλων πιο μεγάλων, πιο ανεπτυγμένων. Επομένως, δεν πρέπει σε αυτούς να εξαντλούμε τις όποιες απαιτήσεις μας για πρωτότυπες και καινοτόμες λύσεις, γιατί για τέτοιους λόγους έχουν κοπεί οι περισσότεροι. Δεν ήταν καινοτόμες οι προτάσεις τους.

Γι’ αυτό παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, να εξαντλήσετε όλες τις δυνατότητες επανεξέτασης των απορριφθέντων αιτήσεων και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, στις επόμενες προκηρύξεις ανάλογων προγραμμάτων ζητήστε από τον οργανισμό που εποπτεύεται να λάβει υπόψη του και το άρθρο 111 του Συντάγματος που υποχρεώνει τόσο το νομοθέτη όσο και τι διοίκηση να λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες του νησιώτικου χώρου.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.

Κύριε Υπουργέ έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Σας ευχαριστώ.

Για να συνεχίσω την καταγραφή, κύριε συνάδελφε, κύριε Βαρδίκο, με την ευκαιρία που δώσατε στην Κυβέρνηση, με την επίκαιρη ερώτηση σας, να πω ότι 15.000.000 ευρώ λοιπόν, κυρία Πρόεδρε, είναι μηνιαίως για τα stage. Έχουμε στην προεκλογική περίοδο, μόνο, τις είκοσι μέρες μετά τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και για την προκήρυξη των εκλογών εντοπισμένα μέχρι στιγμής, δυόμιση χιλιάδες stage. Μπορεί να είναι και άλλα.

Μέσω ποίου γινόντουσαν αυτές οι διαρρυθμίσεις των καινούριων stagiers; Μέσω και στο όνομα ενός νεοπροσληφθέντος υπαλλήλου, νομίζω, σε ένα υποκατάστημα του ΟΑΕΔ στην Κηφισιά. Η αποστολή των σχετικών εντύπων για να συμπληρωθεί η σύμβαση γινόταν με κούτες. Γι’ αυτή την περίοδο δεν έχουμε πληρώσει ακόμη, γιατί είχαμε αποφασίσει ως Κυβέρνηση να τα διακόψουμε αυτά τα stage.

Λέει όμως το Υπουργείο Εσωτερικών, ότι επειδή δεν είναι προσλήψεις, αλλά είναι συμβάσεις, δεν είναι παράνομα και θα τα πληρώσουμε και αυτά, παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός κ. Παυλόπουλος όταν απήρχετο, με την εγκύκλιο του μνημόνευε και τα stage ως συμβάσεις, που παρότι δεν είναι προσλήψεις στο δημόσιο και είναι συμβάσεις μαθητείας, τύποις δεν πρέπει να γίνουν την προεκλογική περίοδο.

Έχουμε ακόμα δυόμιση χιλιάδες τουλάχιστον ανθρώπους που καλούμαστε να πληρώσουμε και αυτούς. Έχουμε ένα πρόγραμμα για επίδομα μητρότητας, που αυξάνει το χρονικό του πλαίσιο από δύο μήνες σε έξι, 150.000.000 ευρώ. Που είναι αυτά τα χρήματα; Είναι προγράμματα που έμπαιναν -δε λέω κακώς- καλώς, αυτά τα περί μητρότητας αλλά έπρεπε να συνοδεύονται και με τα αντίστοιχα κονδύλια, τα οποία δεν υπάρχουν, κύριοι συνάδελφοι.

Άρα αναρωτιέται κανείς, πώς θα γίνει η διαχείριση του 2010. Θα παίρνουμε από το ΙΚΑ τα χρήματα που μας δίνει κάθε μήνα, 150.000.000 ευρώ περίπου, θα καλύπτουμε τα συνεχώς αυξανόμενα επιδόματα αλληλεγγύης. Αλλά για τα υπόλοιπα θα καταφύγουμε στο δανεισμό; Πάλι αυτή η κλασσική μέθοδος η οποία συσσωρεύει χρέη για την ελληνική πολιτεία για τα νομικά της πρόσωπα;

Τι διαχείριση ήταν αυτή πεντέμιση χρόνια; Και αν μου πει κανείς ότι χρωστάει το ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ θα συμφωνήσω. Μόνο που θα πω ότι όταν παραδόθηκε ο ΟΑΕΔ το 2004 στη νέα του διακυβέρνηση, στη διακυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία και στο νέο του Πρόεδρο, στη νέα του διοίκηση το ΙΚΑ χρωστούσε στον ΟΑΕΔ 2 δισεκατομμύρια ευρώ, τώρα του χρωστάει 6 δισεκατομμύρια ευρώ, κύριοι συνάδελφοι και αντιστοίχως το ΙΚΑ μέμφεται το κράτος για τα χρέη του κράτους απέναντι στο ΙΚΑ που είναι αντίστοιχα και υψηλότερα. Φαύλος κύκλος.

Μέσα σε αυτό το φαύλο κύκλο πρέπει να διαχειριστούμε και τα υπόλοιπα προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. Πρέπει να διαχειριστούμε αυτά που αφορούν την επιχειρηματικότητα των νέων. Πρέπει να διαχειριστούμε αυτά που αφορούν την επιδότηση νέων θέσεων εργασίας.

Για ό,τι αφορά τη Σάμο και τις 15 αυτές περιπτώσεις, εφόσον έχουν γίνει ενστάσεις, οι ενστάσεις θα εξεταστούν και θα υπάρχει τελική απάντηση. Εδώ, όμως, μου δίνεται η ευκαιρία να πω ότι τις ενστάσεις αυτές τις εξετάζει το κέντρο. Απ’ όπου και αν προέρχονται, κύριε συνάδελφε, οι ενστάσεις κρίνονται στην Αθήνα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, πρέπει να ολοκληρώσετε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Έκλεισα, κυρία Πρόεδρε.

Αυτό είναι και αντιαποκεντρωτικό και δυσλειτουργικό και προβληματικό, εξ ου και με ρωτάτε. Η πρόθεσή μας είναι μέσα στον επόμενο μήνα να μεταφερθεί αυτή η αρμοδιότητα στις επτά περιφερειακές διοικήσεις του Ο.Α.Ε.Δ., ούτως ώστε να μη γίνονται όλα από το κέντρο της Ελλάδας, από το κέντρο της Αθήνας. Νομίζω ότι η απάντηση στις δεκαπέντε περιπτώσεις για τις οποίες εσείς ρωτάτε θα δοθεί πάρα πολύ σύντομα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ.

Νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι πρέπει να διαχειριστείτε και λίγο το χρόνο σας στις απαντήσεις.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ό,τι πείτε, κυρία Πρόεδρε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: