Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΙΚΑΡΙΑ: Αυτοδύναμη ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΟ 2013;


 Ο υβριδικός σταθμός παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ στην Ικαρία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η οποία έγινε παρουσία της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κας Ντίνας Μπιρμπίλη. Το έργο συνδυάζει αιολικό δυναμικό και υδατοπτώσεις για την παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, και είναι ένα από τα πρώτα του είδους που κατασκευάζονται ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ που παρουσιάστηκε, η επένδυση δεν είναι βιώσιμη χωρίς επιδοτήσεις. Η πρόταση του Πολυτεχνείου είναι το κόστος αυτό να καλυφθεί από το Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που εισπράττει η ΔΕΗ από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η αρμόδια υπουργός ωστόσο τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του τέλους ΑΠΕ. Με το έργο αυτό θα επιτευχθεί κάλυψη του 50% των αναγκών της Ικαρίας σε ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές, μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30 - 40 %. Το έργο ξεκίνησε το 1998, δημοπρατήθηκε το 2006, ανατέθηκε το 2007 και προβλέπεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2013.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΑΡΧΟΥ
«Την ώρα που το υπουργικό συμβούλιο συζητούσε το θέμα χορήγησης αδειών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η ΡΑΕ παρουσίαζε στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ντίνα Μπιρμπίλι, το υβριδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Πέζι Ικαρίας. Ο καθηγητής Σταύρος Παπαθανασίου εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου τις επιπτώσεις στο περιβάλλον που θα έχει αυτό και οι ωφέλειές του. Με λίγα λόγια η παρουσίαση περιλάμβανε τεχνικούς όρους και τίποτε περισσότερο. Εγώ υποχρεώθηκα να πάρω το λόγο επειδή οι ομιλητές αναφέρονταν στα επιτεύγματα και τους αγώνες έως ότου αρχίσει η κατασκευή του. Είπαν λοιπόν πως ήταν παράλειψή τους να μην αναφέρουν τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, αφού χωρίς συναίνεση δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτό που σήμερα γίνεται. Δε χρειάστηκε βέβαια να πω περισσότερα, καθώς παραδέχτηκαν πως ανάμεσα στους συντελεστές το μεγαλύτερο ρόλο έπαιξε η τοπική κοινωνία την οποία ενημέρωσε διεξοδικά και επί μακρόν η Τοπική Αυτοδιοίκηση...»
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΣ
Ο επιτελικός διευθυντής της ΔΕΗ Σάμου Κώστας Μπουρμπούλης που ρωτήθηκε από την εφημερίδα μας ανέφερε πως όταν σε τρία περίπου χρόνια το εργοστάσιο τεθεί σε πλήρη λειτουργία θα μπορεί τους χειμερινούς μήνες να καλύπτει 100% τη ζήτηση!
«Η παρέμβαση του Επάρχου ήταν πολύ εύστοχη, καθώς ξεχνιούνται όλα εκείνα τα άτομα που προσφέρουν και θέτουν στόχο μιας ζωής για να γίνει ένα έργο.... Η υπουργός κλιματικής αλλαγής και ενέργειας, είναι πολύ ευαίσθητη σε θέματα περιβάλλοντος και αυτό θα πρέπει να της το αναγνωρίσουμε.. Το έργο είναι πολυδάπανο και υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει περί τα 30 εκατομμύρια εύρω... Η Ικαρία το χειμώνα χρειάζεται 4-5 μεγαβάτ, ενώ το καλοκαίρι 8! Αυτό σημαίνει πως τότε θα πρέπει να βοηθήσει και το συμβατικό εργοστάσιο».
Ο κ. Μπουρμπούλης είπε ακόμη πως θα χρειαστεί αλλαγή του πεπαλαιωμένου δικτύου διανομής και ότι το εργοστάσιο του Πεζίου θα διοχετεύει την ενέργεια που θα παράγει στο εργοστάσιο της ΔΕΗ που βρίσκεται στον Άγιο Κήρυκο.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση εάν στο φράγμα του Καρβούνη, όποτε και αν αυτό κατασκευαστεί μπορεί να γίνει υβριδικό εργοστάσιο απάντησε ως εξής:
«Μπορεί να γίνει το ίδιο. Όμως μια προμελέτη που έγινε, έδειξε ότι το νερό που μπορεί να αποθηκευτεί στο φράγμα του Καρβούνη είναι λιγότερο κατά πολύ από εκείνο του Πεζίου. Έτσι η μονάδα που θα κατασκευαστεί, εάν και εφόσον, θα είναι πολύ μικρότερη και θα παράγει από 1-2 μεγαβάτ».








πηγή: ΣΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: