Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009

• Πανελλήνιος Διαγωνισμός XIRAFIA.GR: Βραβεύθηκαν τα «Κοφτερά μυαλά»!

ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

EUROPE DIRECT

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Φοιτητές από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν, δημιούργησαν και συμμετείχαν με καινοτόμες προτάσεις, τις οποίες σχεδίασαν με στόχο την ψηφιακή προστασία του περιβάλλοντος στον Ευρωπαϊκό χώρο. Οι συμμετοχές που βραβεύθηκαν αφορούν στη βελτίωση της διαδικασίας συλλογής χαρτιού προς ανακύκλωση, τη δημιουργία συστήματος έκδοσης ηλεκτρονικών αποδείξεων για την μείωση κατανάλωσης χαρτιού, τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη περιβαλλοντική ρύπανση μέσω κινητού τηλεφώνου, την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και τον εξ αποστάσεως έλεγχο των ηλεκτρονικών συσκευών με στόχο τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκανη Επίτροπος της ΕΕ κ. Viviane Reding αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και ΜΜΕ, η Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής, ΜΙΤ Media Lab, ο κ. Διομήδης Σπινέλλης, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Αχιλλέας Μητσός Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, ο καθ. Παναγιώτης Τσανάκας, Πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας, και ο κ. Κων.Σπηλιόπουλος, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.

Όλοι οι εκλεκτοί καλεσμένοι συνεχάρησαν τους νικητές που έκαναν πράξη τις γνώσεις τους, απελευθέρωσαν την δημιουργικότητά τους και καινοτόμησαν. Μια έκπληξη περίμενε τους φοιτητές του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, Κατερίνα Σιδηροπούλου και Νικόλαο Μπεζιργιάννη, που κέρδισαν το πρώτο βραβείο με την δικτυακή εφαρμογή «Eco Truck»: οι διοργανωτές τους προσέφεραν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του CERN στην Ελβετία, το μεγαλύτερο κέντρο πυρηνικών ερευνών στον κόσμο, με την ευχή να συνεχίσουν να εργάζονται δημιουργικά.

Οι τρείς νικητές του διαγωνισμού XIRAFIA.GR με σειρά προτεραιότητας είναι οι:

1. «Eco Truck»: Διαδικτυακή εφαρμογή για τη βελτίωση της διαδικασίας συλλογής χαρτιού προς ανακύκλωση. Συμμετέχοντες: Κατερίνα Σιδηροπούλου και Νικόλαος Μπεζιργιάννης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Οι νικητές θα μοιραστούν το έπαθλο των 6.000 ευρώ. Βαθμολογία 8,06/10.

Οnline εφαρμογή ανοιχτού λογισμικού που απευθύνεται σε εταιρίες ή απλούς πολίτες που επιθυμούν να διαθέσουν χάρτινη ύλη προς ανακύκλωση. Μέσω του Eco Truck, η συλλογή της ανακυκλώσιμης ύλης από τα φορτηγά αποκομιδής μπορεί να γίνει γρήγορα και με τρόπο πιο αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον, ακολουθώντας δρομολόγιο που επιτρέπει την μείωση κατανάλωσης καυσίμων, την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των σημείων παραλαβής, σε λιγότερο χρόνο, με μικρότερο κόστος μεταφοράς, και με μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

2. «e-Receipt»:Σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών αποδείξεων και λογαριασμών που καταργεί την εκτύπωση, με στόχο τη μείωση κατανάλωσης χαρτιού. Συμμετέχοντες: Κυριάκος Τούμπας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Βαλεντίνος Ευριπίδου, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Πληροφορικής. Οι νικητές θα μοιραστούν το έπαθλο των 4.000 ευρώ. Βαθμολογία 8,01/10.

Το e-Receipt αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών αποδείξεων, που καταργεί την ανάγκη εκτύπωσης των εγγράφων αυτών και κατά συνέπεια μειώνει αισθητά την κατανάλωση χαρτιού. Η ηλεκτρονική διαχείριση των αποδείξεων μπορεί να επιφέρει και επιπλέον οφέλη, όπως προβολή και αποθήκευση όλων των αποδείξεων των αγορών του χρήστη μέσω της ιστοσελίδας του συστήματος, υπολογισμό χρήσιμων στατιστικών, κ.λπ.

3. «e-cology»:Διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής και οπτικοποίησης δεδομένων περιβαλλοντικής ρύπανσης, μέσω κινητού τηλεφώνου. Συμμετέχοντες: Σαράντης Μακούδης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, και Κωνσταντίνος Καρακατσιώτης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φυτικής Παραγωγής. Οι νικητές θα μοιραστούν το έπαθλο των 3.000 ευρώ. Βαθμολογία 7,66/10.

Πρόκειται για μία πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού για κινητά τηλέφωνα, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν περιβαντολογικές μετρήσεις στη περιοχή στην οποία βρίσκονται: μετατρέπει ουσιαστικά το κινητό τηλέφωνο σε ένα φορητό μετρητή ρύπων. Στη συνέχεια οι μετρήσεις, συνοδευόμενες από τη γεωγραφική θέση στην οποία μετρήθηκαν, στέλνονται σε έναν κεντρικό server, στον οποίο αναλύονται και συνδυάζονται με τις μετρήσεις των υπόλοιπων χρηστών της περιοχής, παράγοντας ολοκληρωμένη ενημέρωση/καταμέτρηση.

Έπαινος καθώς και το έπαθλο των 1.000 ευρώ απονεμήθηκαν στις ακόλουθες τρεις συμμετοχές:

1. Επισκόπηση Αισθητήρων για την Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών. Παρουσίαση δεδομένων πάνω σε διαδραστικό χάρτη, μέσω αισθητήρων (θερμόμετρα, ανεμόμετρα, κλπ) που τοποθετούνται σε επιλεγμένα σημεία. Στόχος της εφαρμογής είναι η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Συμμετέχων: Γεώργιος Πρέκας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Βαθμολογία 7,32/10.

2. Προσομοίωση ad hoc δικτύου αισθητήρων σε τρισδιάστατο περιβάλλον, ως μέσο πυροπροστασίας δασών. Πλατφόρμα σχεδιασμού και προσομοίωσης ενός ad hoc δικτύου αισθητήρων σε πραγματικούς τρισδιάστατους χάρτες. Στόχος της εφαρμογής είναι η απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός δικτύου αισθητήρων, στην ανίχνευση πυρκαγιών των δασικών εκτάσεων, καθώς και στην παροχή πληροφοριών, που είναι απαραίτητες για την έγκαιρη αντιμετώπιση τους. Συμμετέχων: Ορθόδοξος Κηπουρίδης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θες/νίκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Βαθμολογία 6,77/10.

3. Εφαρμογή απομακρυσμένης χρήσης ηλεκτρικών συσκευών και μέτρηση ενέργειας. Μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, ο χρήστης μπορεί να ελέγξει εξ αποστάσεως τις ηλεκτρονικές συσκευές στο σπίτι ή στο γραφείο, να μετρήσει την ενέργεια που καταναλώνουν, να εμφανίσει στατιστικά γραφήματα χρήσης, και κατά συνέπεια να μειώσει το κόστος και την κατανάλωση ενέργειας. Συμμετέχων: Μάριος Στίκα, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Εφαρμογών πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία. Βαθμολογία 5,93/10.

Ο Πανελλήνιος Φοιτητικός Διαγωνισμός «xirafia.gr» αποτέλεσε μια σημαντική πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με φορέα υλοποίησης το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ) και υλοποιήθηκε με επιτυχία στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Έτους Δημιουργικότητας και Καινοτομίας 2009».

Η δράση χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους και πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: