Τα πρώτα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του Ευρωβαρομέτρου του Φθινοπώρου 2009 αποκαλύπτουν ότι για τους Ευρωπαίους η ανεργία αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα τους, ενώ αμβλύνονται σε κάποιο βαθμό οι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση. Ωστόσο, η πλειονότητα εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα όσον αφορά την κρίση. Τώρα που η ομάδα του G20 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχουν δώσει την ώθηση για την οικονομική ανάκαμψη, οι πολίτες πιστεύουν ότι οι εθνικές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή θέση για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης.
Η πλειονότητα των Ευρωπαίων (το 54%, -7 μονάδες σε σύγκριση με την περίοδο Μάιος – Ιούνιος 2009) πιστεύει ότι δεν έχουν έρθει ακόμα τα χειρότερα όσον αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση, ενώ το 38% πιστεύει ότι η κρίση έχει ήδη κορυφωθεί. Το ποσοστό αυτό είναι κατά δέκα μονάδες υψηλότερο από το αντίστοιχο της προηγούμενης έρευνας.
Η ίδια πιο θετική τάση, σε σύγκριση με την άνοιξη του 2009, παρατηρείται και σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για την οικονομική κατάσταση της ΕΕ κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες: το 30% (+6) των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι επόμενοι δώδεκα μήνες θα είναι καλύτεροι, το 38% πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή (-) ενώ το 21% (-7) πιστεύει ότι θα είναι χειρότεροι. Το 11% (+1) δεν εξέφρασε άποψη.Ανάλογες πιο θετικές προσδοκίες κατεγράφησαν και για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας: το 29% (+5) πιστεύει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 36% (-) πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή ενώ το 24% (-6) πιστεύει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Το 11% (+1) δεν εξέφρασε άποψη.
Όσον αφορά τις προσδοκίες για την εθνική οικονομία, η θετική τάση είναι πιο μετριοπαθής. Ένα μεγαλύτερο ποσοστό Ευρωπαίων πιστεύει ότι η γενική κατάσταση της εθνικής τους οικονομίας θα παραμείνει αμετάβλητη (37%, +1) ή θα επιδεινωθεί (31%, -3), αντί να βελτιωθεί (28%, +3). Το 4% (-1) δεν εξέφρασε καμία γνώμη.
Οι περισσότεροι, με ποσοστό 51% (+2), θεωρούν ότι η ανεργία αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα στη χώρα τους τη στιγμή αυτή. Η οικονομική κατάσταση έρχεται δεύτερη με ποσοστό 40% (-2) ενώ ο πληθωρισμός με 19% (-2) είναι το τρίτο σημαντικότερο πρόβλημα μαζί με το έγκλημα (19%, +3). Σε προσωπικό επίπεδο, ο πληθωρισμός (38%, αμετάβλητο), η οικονομική κατάσταση (26%, αμετάβλητο) και η ανεργία (20%, -1) παραμένουν τα τρία σημαντικότερα προβλήματα.
Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση (22%, +2) όσο και οι εθνικές κυβερνήσεις (19%, +7) θεωρείται ότι βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Τις ακολουθεί η ομάδα G20 (18%, -2), η οποία παρεχώρησε τη δεύτερη θέση της στις εθνικές κυβερνήσεις από την άνοιξη και μετά.
Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στην ευρωπαϊκή βιομηχανία (31%), η υποστήριξη της φιλικής προς το περιβάλλον παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών (30%), η υποστήριξη της γεωργίας (27%) και η ενθάρρυνση της δημιουργίας επιχειρήσεων (25%) αποτελούν τα κύρια μέσα για τη βιώσιμη τόνωση της οικονομικής μεγέθυνσης.
Οι δείκτες τάσεων όσον αφορά την εμπιστοσύνη στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι σταθεροί. Συνολικά, το 50% (+2) των πολιτών της ΕΕ έχουν εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε αντίθεση με το 33% (-3). Το 46% (+2) των πολιτών έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αντίθεση με το 32% (-2).
Η πλειονότητα των Ευρωπαίων (53%, αμετάβλητο) εξακολουθεί να πιστεύει ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ είναι θετική ενώ το 57% (+1) πιστεύει ότι η χώρα τους επωφελήθηκε από την προσχώρηση της στην ΕΕ.
Από το φθινόπωρο του 2007 φαίνεται να έχει αντιστραφεί η αποτίμηση του τρόπου με τον όποιο λειτουργεί η δημοκρατία. Το 53% (-5) είναι ικανοποιημένο με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 54% (+2). Πριν από δύο χρόνια η λειτουργία της δημοκρατίας είχε χαρακτηριστεί περισσότερο ικανοποιητική σε εθνικό επίπεδο (58%) από ό,τι στο επίπεδο της ΕΕ (52%).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου