Όλα τερας..τια Το΄δαμε κι΄αποσβολωθήκαμε
έργο απομάκρυνσης του ραδονίου απ΄το σχολείο …
Με χρήματα του ΟΕΚ ..κ.λ.π…59.999,76 ευρω…
ΡΑΔΟΝΙΟ για όσους δεν το γνωρίζουν φατσικα… πρέπει να μάθουν ότι το΄χουν χάψει με το κουτάλι χωρίς να το ξέρουν ,τουλάχιστον απ΄τούς παλιότερους που υπήρξαν μαθητές του Δημοτικού σχολείου .Στου παν΄ σχουλιό…
Το Ραδόνιο είναι αέριο της φύσης , αλλά σε υπόγεια και σε μη αεριζόμενους χώρους υπάρχει σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις .Είναι ραδιενεργό και μας φορτώνει με το 45% της ραδιενέργειας που συνολικά δεχόμαστε σε ολόκληρη την ζωή μας .
Το πρώτο έργο για την «απομάκρυνση» έγινε στο σχολείο της χώρας πριν ένα χρόνο, φέτος πήρε σειρά το δημοτικό σχολείο των Μυτιληνιών
Για την ιστορία όμως πρέπει να αναφέρουμε ότι το πρώτο έργο ουσιαστικά έγινε το 1989 απ΄την τότε κοινότητα Μυτιληνιών με χρηματοδότηση της νομαρχίας Σάμου και με εργολάβο τον Κώστα Καλογραία. Mε 10.500.000 δραχμές τότε [με την αξία που είχε ως χρήμα σήμερα θα ήταν περίπου 150.000,00 ευρώ] με εκείνα τα χρήματα:
Ανακαινίσθηκε ριζικά η ανατολική πλευρά των τεσσάρων αιθουσών
Αξιοποιήθηκε ένας άγνωστος μέχρι τότε υπόγειος χώρος για τουαλέτες διδασκάλων καιβοηθητικούς χώρους ,δημιουργηθήκαν τέσσερεις αίθουσες και κτίσθηκε ακόμα μια στον προαύλιο χώρο .Αυτό το έργο πλην της λειτουργικής αξίας έδωσε και λύση σε κάτι που τότε ήταν άγνωστο . Εκμηδένισε το ραδόνιο. Σε εκείνη την πλευρά….
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν το πρώτο έργο που έγινε με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου… σάυτο το κτίριο ,το οποίο κτίσθηκε με χρήματα του ιερομόναχου Ευθυμίου Καλυμνιού, τον προπερασμένο αιώνα .
Λειτούργησε το 1893 και μέχρι το 1958 δεν φαίνεται να έγινε κάτι αξιόλογο. Το 1958 έγινε ανακαίνιση με χρήματα των αδελφών Ιωαννη και Βασιλείου Καλυμνιού, σε ολόκληρο το κτίριο και πάλι έπεσε στην αδράνεια μέχρι το 1988 που η τότε κοινοτική αρχή ξεκίνησε την προαναφερόμενη τμηματική επισκευή στοχεύοντας στην ολοκλήρωση της .
Η ολοκλήρωση θα έρθει λίγο αργότερα αφού πρώτα με αιτήματα κοινότητας και δημοτικού σχολείου κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο και χρηματοδοτήθηκε εν μέρει απ΄την Νομαρχία και απ΄τον δήμο αλλα και πάλι χρειάσθηκε η συνδρομή των ανθρώπων που πονάνε τον τόπο και βοηθάνε χωρίς τυμπανοκρουσίες ,χωρίς επαίνους και χωρίς οποιαδήποτε απολαβή .Για το τόπο μας ,για χωριό μας ,για την Ελλάδα ρε γαμώτο!...ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Ανακρέων Καραμηνας που εδωσε 13.000.000 δραχμές..
Ολοι αυτοί οι κτήτορες, οι ανακαινιστές ,οι αρμόδιοι και αναρμόδιοι που τρέξανε και βοηθήσανε με τις όποιες δυνάμεις, δεν φιλοδόξησαν και δεν ζήτησαν ποτέ !!! να βάλουν το όνομα τους πάνω σε μια πέτρα. Τα ονόματα τους, γράφτηκαν πολύ αργότερα από ανθρώπους που εκτιμήσανε την προσφορά τους …Πάνω σε δυο μάρμαρα στην πρόσοψη αναφέρουν τους ιδιώτες δωρητές και ευεργέτες . Ευθύμιος Κάλυμνος –Βασίλειος και Ιωαννης Καλυμιος και Ανακρέων Καραμηνάς.
Και πουθενά δεν αναφέρονται οι υπόλοιποι Κοινότητα ,Δήμος Νομαρχία και σωστά δεν αναφέρονται γιατί όλοι οι υπόλοιποι κάνανε το αυτονόητο ,το καθήκον τους και αξιοποίησαν τα χρήματα των φορολογουμένων συμπολιτών τους.
Δεν χρειαστήκαν δάφνες ,διπλώματα ,τίτλοι ,και ιδιότητες για να διατυμπανίζουν την μικρή ή την μεγάλη συμβολή τους.
Δημοτικοί άρχοντες και υπάλληλοι απ΄την θέση που κατέχουν κάνουν ,αυτό που πρέπει ως υπηρεσία να κάνουν….
Το είδαμε και πάθαμε!.. όπως λένε σήμερα οι νεολαίοι .
Α] μια τεράστια ταμπέλα για 59.999,76 ευρώ ;;;..
Β] μια ταμπέλα κολλημένη πάνω σε ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο που σαφώς αναφέρεται στην απόφαση ΥΠΠΟ/Δ/ΛΑΠ/1126/29340/1996…του υπουργείου Πολιτισμού.. ότι χαρακτηρίζεται ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Μυτιληνιών Σάμου ,διότι παρουσιάζει αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον και είναι στενά συνδεδεμένο με τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής.
και στην ανακοίνωση της απόφασης τονίζεται ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση επί του κτιρίου ,χωρίς προηγουμένως ο ιδιοκτήτης να ζητήσει την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου [3η εφορία νεωτ.μνημειων –οδός Ιπποτών –Ρόδος]
Άραγε οι αρμόδιοι του Δήμου δεν γνωρίζουν αυτές τις αποφάσεις ;;;
Τις γνωρίζουν και δεν τις εφαρμόζουν;
Και τέλος δεν υπάρχει ευαισθησία για την αισθητική του χώρου και των μνημείων ;…
Για όσους δεν το γνωρίζουν ,τούτο το σχολείο αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο ,για την Νοτιοανατολική Σάμο!..
Οι παππούδες μας αποδεικνύεται ότι είχαν περισσότερες ευαισθησίες για το ωραίο και το αρμονικό προς το περιβάλλον!..
Αυτή η ταμπέλα που του κολλήσανε δεν του αρμόζει ,το αδικεί και πρέπει να ξηλωθεί αμέσως ..
Αν θέλουν οι τοπικοί άρχοντες , ας τοποθετήσουν στα «μέτρα τα ανθρώπινα» μια πινακίδα σε άλλο σημείο για να διαφημίσουν το έργο τους ….
Εμείς οι ντόπιοι κάτοικοι αναγνωρίζουμε τα έργα τα επιβραβεύουμε ,αλλά τούτη εδώ την ταμπέλα την κρίνουμε επιεικώς απαράδεκτη και προκλητική .
Είναι μια ταμπέλα τέρας πάνω σε ένα κόσμημα . Άραγε έχουν τοποθετηθεί τέτοιες ταμπέλες σε αλλά ιστορικά μνημεία στην Ελλάδα ;…
Με την ελπίδα ότι θα καταλάβουν το λάθος και θα το διορθώσουν ,σταματάμε εδώ και ελπίζουμε ωστόσο να μην επανέλθουμε…
πηγή:http://mitilinii.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου