Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ...!

H επανάσταση στην ενημέρωση ήρθε με την 1η Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Σάμου........ πατώντας εδώ www.samiakignomi.gr

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

«Ο μοναχισμός στη Σάμο, Χθες- σήμερα- αύριο»



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΑΜΟΥ

Ν.Π.Ι.Δ. «Ο.ΠΟ.Ν.Α.Σ.»

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ν.Α. ΣΑΜΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Δερβενακίων & Αλέξη

Πληροφορίες: Ιωάννα Γιάνναρη

Τηλ.: 22730-80000

FAX: 22730-80001

Κιν. 6937574944

E-mail: oponas@samos.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2Ο

Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009, στην αίθουσα του Ξενοδοχείου «SAMOS» στην πόλη της Σάμου, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Ο μοναχισμός στη Σάμο, Χθες- σήμερα- αύριο». Στην ημερίδα αυτή πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες εισηγήσεις, με τα εξής θέματα – ομιλητές :

Κ.ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ: Προσκυνηματικός τουρισμός & μονές της Σάμου.

Αλ. ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ: Οι βυζαντινές ρίζες του μοναχισμού στη Σάμο και στην Ικαρία.

π. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Μεγάλης Παναγίας :

Το ορθόδοξο μοναστικό ιδεώδες και βίωμα στη Σάμο σήμερα.

Μ. Γ. ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ : Τα «πάτρια» των μεγάλων μοναστηριών στη Σάμο.

π. ΜΑΚΑΡΙΟΣ, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού :Η συμβολή των μονών στην κοινωνική, πνευματική και πολιτισμική ανάπτυξη των νησιών μας.

Γ. Κ. ΑΓΓΕΛΙΝΑΡΑΣ : Οι μονές της Σάμου ως κέντρα ορθόδοξης λειτουργικής ζωής και ως φυτώρια ανάπτυξης της ιεροψαλτικής τέχνης.

Γερ. ΣΑΛΩΜΗ, Καθηγουμένη Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής : Η ανάπτυξη και καλλιέργεια των εκκλησιαστικών τεχνών στα σαμιακά μοναστήρια, σήμερα.

Ε. ΚΕΚΡΙΔΗΣ: Ο μοναχισμός της Σάμου κατά την ηγεμονική περίοδο.

Αρχμ.π. ΣΩΤΗΡΙΟΣ : Ο μοναχισμός της Ικαρίας και η κολλυβαδική και φιλοκαλική παράδοση.

Την ημερίδα προλόγισε ο Αντινομάρχης Σάμου κ. Στέλιος Θάνος και ο Πρόεδρος του «Ο.ΠΟ.Ν.Α.Σ.» κ. Άρης Γαρουφαλής, ενώ τις εργασίες της έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου Ικαρίας & Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος. Η όλη εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου Ικαρίας & Κορσεών.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα τελευταία πορίσματα της έρευνας γύρω από την βυζαντινή, μεταβυζαντινή, νεότερη και σύγχρονη ιστορία του μοναχισμού στο νησί μας. Επίσης παρουσιάστηκε η κοινωνική και πατριωτική προσφορά του μοναχισμού, η συμβολή του στην ανάπτυξη των εκκλησιαστικών τεχνών και στην πνευματική συγκρότηση των κατοίκων του νησιού μας, αλλά και η ένταξη των Σαμιακών Μονών στο κίνημα του προσκυνηματικού τουρισμού, που συνεχώς αναπτύσσεται στον τόπο μας.

Η όλη εκδήλωση υπήρξε επιτυχής, καθώς πρόβαλε την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας, και εντάσσεται σε ένα πλέγμα παρόμοιων διοργανώσεων, μέσω των οποίων ο «Ο.ΠΟ.Ν.Α.Σ.» αποσκοπεί στην θεματική διαπραγμάτευση των δεδομένων της Σαμιακής ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: